Zdjęcie Technika chłodnicza (EPUB) - Zawadzkie

Technika chłodnicza (EPUB) Zawadzkie

Przedstawiamy kolejne, 2. wydanie bestsellerowego poradnika kompendium dotyczącego techniki chłodniczej, mocno związanego z certyfikacją zawodu TECHNIKA CHŁODNICZA oraz inżynieria wykonującego związane z tym czynności. Razem z niedawno wydanym podręcznikiem CHŁODNICTWO I KLIMATYZACJA tworzą …

Ostatnia znana cena: 79,20 zł Najbliżej: brak

Liczba ofert: 0

Podobne produkty nowe i używane

Opis

Przedstawiamy kolejne, 2. wydanie bestsellerowego poradnika kompendium dotyczącego techniki chłodniczej, mocno związanego z certyfikacją zawodu TECHNIKA CHŁODNICZA oraz inżynieria wykonującego związane z tym czynności. Razem z niedawno wydanym podręcznikiem CHŁODNICTWO I KLIMATYZACJA tworzą wyczerpujący pakiet wiedzy dotyczący chłodnictwa, pomp ciepła i klimatyzacji. Dużą zaletą książki TECHNIKA CHŁODNICZA jest przystępna forma oraz bogate materiały praktyczne. Książka kierowana jest do profesjonalistów inżynierów przygotowujących się do egzaminów zawodowych, obsługujących urządzenia chłodnicze, ale również przyda się studentom techniki cieplnej czy chłodnictwa i klimatyzacji. Spis treści: Okładka Strona tytułowa Strona redakcyjna Spis treści Wykaz ważniejszych oznaczeń Wstęp Część A 1. Wprowadzenie 1.1. Pojęcia elementarne 1.2. Zasada działania parowych sprężarkowych urządzeń chłodniczych zagadnienia elementarne 1.3. Pompy ciepła zagadnienia elementarne 2. Podstawy termodynamiczne działania urządzeń chłodniczych 2.1. Odwracalność przemian 2.2. Zasady termodynamiki 2.3. Własności fizyczne i termodynamiczne substancji 2.4. Przemiany fazowe czynników 2.5. Przemiany termodynamiczne 2.5.1. Przemiana izobaryczna 2.5.2. Przemiana izochoryczna 2.5.3. Przemiana izotermiczna 2.5.4. Przemiana izentropowa 2.5.5. Przemiana izentalpowa 2.6. Wymiana ciepła 3. Czynniki chłodnicze i nośniki ciepła 3.1. Czynniki chłodnicze 3.1.1. Informacje ogólne 3.1.2. Systematyka czynników chłodniczych 3.1.3. Oznaczenia kodowe czynników chłodniczych 3.1.4. Charakterystyka wybranych czynników chłodniczych 3.2. Oleje chłodnicze 3.3. Nośniki ciepła Literatura 4. Budowa i zasada działania urządzeń chłodniczych sprężarkowych 4.1. Urządzenia sprężarkowe jednostopniowe 4.2. Obiegi dwustopniowe 4.2.1. Obieg dwustopniowy z chłodzeniem pary w chłodnicy mokrej i jednostopniowym dławieniem 4.2.2. Obieg dwustopniowy z chłodnicą międzystopniową i dwustopniowym dławieniem 4.2.3. Obieg dwustopniowy z chłodzeniem cieczy w wężownicy i jednostopniowym dławieniem 4.2.4. Obieg z chłodzeniem cieczy w wężownicy i podwójnym dławieniem 4.3. Układy kaskadowe 4.4. Elementy wyposażenia urządzeń chłodniczych ich funkcja, sposób działania i zasada doboru Literatura 5. Efektywność energetyczna urządzeń chłodniczych 5.1. Chłodnicze obiegi porównawcze 5.2. Wpływ parametrów pracy obiegu chłodniczego Lindego na efektywność energetyczną 5.3. Straty dławienia 5.4. Kierunki poprawy efektywności energetycznej sprężarkowych urządzeń chłodniczych i pomp ciepła 5.5. Ekologiczna ocena urządzeń chłodniczych Literatura 6. Sprężarki 6.1. Podstawy teoretyczne pracy sprężarek wyporowych 6.2. Sprężarki tłokowe 6.2.1. Sprężarki hermetyczne 6.2.2. Sprężarki półhermetyczne 6.2.3. Sprężarki tłokowe dławnicowe 6.3. Sprężarki spiralne 6.4. Sprężarki śrubowe 6.5. Dobór sprężarki Literatura 7. Wymienniki ciepła 7.1. Parowniki 7.1.1. Uwagi ogólne 7.1.2. Parowniki suche 7.1.3. Parowniki zalane 7.1.4. Parowniki mokre 7.2. Skraplacze 7.3. Intensyfikacja wymiany ciepła 7.4. Wymiana ciepła w pośrednich systemach chłodzenia Literatura 8. Przyrządy regulacyjne i zabezpieczające instalacji chłodniczych 8.1. Urządzenia obniżające ciśnienie w instalacjach chłodniczych 8.1.1. Termostatyczne zawory regulacyjne (rozprężne) 8.1.2. Elektroniczne zawory regulacyjne 8.1.3. Rurki kapilarne 8.2. Urządzenia zabezpieczające 8.3. Odszranianie parowników Literatura 9. Aparatura pomocnicza urządzeń chłodniczych 9.1. Układ regulacji poziomu oleju w sprężarkach 9.2. Separatory oleju 9.3. Oddzielacze cieczy 9.4. Zbiorniki cieczy 9.5. Odwadniacze (filtry chemiczne) 9.6. Filtry mechaniczne 9.7. Dochładzacze 9.8. Wzierniki 9.9. Zawory bezpieczeństwa 9.10. Zawory elektromagnetyczne 9.11. Zawory kulowe odcinające 9.12. Wymiarowanie przewodów rurowych Literatura 10. Agregaty chłodnicze 10.1. Agregaty skraplające 10.2. Sprężarkowe schładzacze cieczy 10.3. Agregaty sprężarkowe Literatura 11. Absorpcyjne urządzenia chłodnicze 11.1. Uwagi ogólne 11.2. Amoniakalno-wodne urządzenia absorpcyjne 11.2.1. Zasada działania i obieg 11.2.2. Obliczenia obiegu amoniakalno-wodnego 11.2.3. Obliczenia obiegu z wymiennikami regeneracyjnymi 11.3. Urządzenia absorpcyjne bromolitowe Literatura 12. Chłodnicze urządzenia strumienicowe 12.1. Informacje ogólne 12.2. Podział strumienic 12.3. Budowa i zasada działania chłodniczych układów strumienicowych 12.4. Aspekty fizyczne działania strumienicy parowej jednofazowej 12.5. Efektywność energetyczna urządzeń strumienicowych Literatura Część B 13. Przygotowanie do uzyskania certyfikatu 13.1. Wstęp 13.2. Zakres wiedzy i umiejętności określony w Rozporządzeniu Wykonawczym Komisji (UE) 2015/2067 z 17 listopada 2015 r. 13.3. Wybrane Polskie Normy Literatura Część C 14. Właściwości termodynamiczne i termokinetyczne czynników roboczych 14.1. Modelowanie wybranych właściwości termodynamicznych i termokinetycznych czynników chłodniczych 14.2. Nośniki ciepła stosowane w technice chłodniczej 14.2.1. Ergolidy 14.2.2. Pekasol 14.2.3. Antifrogen 14.2.4. Tyfocor 14.2.5. Tyfoxit 14.3. Tabele właściwości termodynamicznych i termokinetycznych wybranych czynników chłodniczych Literatura Przypisy

Specyfikacja

Autor
  • Dariusz Butrymowicz, Kamil Śmierciew, Jerzy Gagan, Piotr Baj
Wybrane wydawnictwa
  • PWN
Rok wydania
  • 2021
Ilość stron
  • 436
Format
  • PDF
  • MOBI
  • EPUB
Kategorie
  • Nauki przyrodnicze