Liofilizowane Kultury Bakteryjne Do Jogurtu 411240 Wrocław

4,83
3 opinie

Kultury bakterii do jogurtu Idealnie dobrane kultury bakterii fermentacji mlekowej, które umożliwiają szybkie zrobienie pysznego domowego jogurtu, który stanowi świetną bazę do zdrowej diety, także bezglutenowej. Dzięki zastosowaniu liofilizacji - specjalnej metody suszenia, będącej jedną z …

od 18,98 Najbliżej: 4,5 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Kultury bakterii do jogurtu Idealnie dobrane kultury bakterii fermentacji mlekowej, które umożliwiają szybkie zrobienie pysznego domowego jogurtu, który stanowi świetną bazę do zdrowej diety, także bezglutenowej. Dzięki zastosowaniu liofilizacji - specjalnej metody suszenia, będącej jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności, kultury te na długo zachowują pełnię swojego potencjału. Mogą być użyte także do zakwaszenia śmietany. Istotne cechy: Na 25L mleka Do jogurtu Sposób użycia: W przypadku mleka świeżego "od krowy" zaleca się wykonanie pasteryzacji w temperaturze ok. 65 stopni C przez 30 minut. 3 L mleka nisko pasteryzowanego lub świeżego podgrzej do temperatury 43-44°C. Jego niewielką ilość wlej do kieliszka i rozpuść w nim ok. 0,3 g bakterii jogurtowych. Dawkę tę wlej do ciepłego mleka i całość dokładnie wymieszaj. Odczekaj ok. 20 minut, utrzymując temperaturę na poziomie 43-44°C (by nastąpiła wstępna aktywacja bakterii). Czyste, wyparzone pojemniczki napełnij mlekiem zaszczepionym bakteriami do 3/4 objętości i szczelnie zamknij. Pozostaw w ciepłym miejscu, np. przy kaloryferze, na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). Jeśli stosujesz jogurtownicę, zaszczepione bakteriami mleko wlej do pojemnika urządzenia ustaw temperaturę na 45°C i zostaw na 6-8 godz., by jogurt dojrzał. Jeśli po upływie tego czasu nadal jest zbyt płynny, wydłuż okres dojrzewania. Im dłuższy czas dojrzewania, tym intensywniejszy smak jogurtu. Po zakończeniu procesu dojrzewania jogurt przełóż do lodówki i tam przechowuj do spożycia - maksymalnie 3-5 dni. Optymalne pH dla prawidłowego rozwoju kultur bakteryjnych do jogurtu mieści się w zakresie 6-7. Dodatki takie jak orzechy, musli czy owoce dodaje się do gotowego jogurtu, tuż przed spożyciem. Masa netto: ok 2,5 g

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Browin
Rodzaj
  • Jogurty probiotyczne
Cechy
  • Produkt wegetariański
Typ produktu
  • Żywność liofilizowana

Opinie Liofilizowane Kultury Bakteryjne Do Jogurtu 411240 Wrocław

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,83 na podstawie 3 opinie
  • S...2
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Świetny jogurt zrobiłam z wykorzystaniem kultur bakterii. Szczęśliwa 😊
  • a...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • e...2
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Ok
    • aromat
    • jakość
    • smak