Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem Płock

4,83
12 opinii

Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem Z tej książki dowiecie się, jak – i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał …

od 22,50 Najbliżej: 43 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem Z tej książki dowiecie się, jak – i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru. Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Poznacie przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos. I na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj. Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu. Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji, od Kaliningradu, po krąg polarny i od Mołdawii po Władywostok. Polityczne było zarówno to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, jak i zwykły obywatel. Rosja jest godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. I nie przypadkiem rządzi nią Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Szabłowski Witold
Wybrani autorzy
  • Szabłowski Witold
Wybrane wydawnictwa
  • W.A.B.
Okładka
  • Miękka
Rok wydania
  • 2021
Ilość stron
  • 384
ISBN
  • 9788328092679
Model
  • miękka ze skrzydełkami

Opinie Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem Płock

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,83 na podstawie 12 opinii
  • l...k
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Książka dobrze wydana, forma interesująca, Obecnie szczególnie ważne jest wyjaśnianie ludziom mentalności Rosjan.
    • fabuła
    • jakość wydania
  • Użytkownik Ceneo
    5
    Witold Szabłowski to polski dziennikarz, który napisał książkę „Rosja od kuchni, czyli jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem”. Dowiecie się jak, kiedy i po co kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym, bo chciała, aby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla kilka tygodni po katastrofie zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał…. „Rosja od kuchni” zawiera również mnóstwo przepisów kulinarnych np. przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos i na makaron z turkawkami, którym zajadał się car Mikołaj II. Dowiecie się też dlaczego Breżniew nienawidził kawioru. Jeden z rozdziałów w książce opisuje Wielki Głód w Rosji – zupa z igieł sosnowych, kory i szyszek. Taką potrawę zaserwowali ukraińscy studenci swoim kolegom w Brukseli, żeby przypomnieć światu o Wielkim Głodzie. Studenci krzywili się, pluli, ale brali ulotki i czytali o tym nieznanym ludobójstwie, które Stalin zgotował Ukrainie. Co więc jada Władimir Putin, czy jego podniebienie raczy się takimi smakami, jak np. sałatka z dyni, pomidorami i serem, filet z kałamarnicy, puree z marchwi, zupa z zielonego groszku, barwena, czyli ryba z karczochami i kaszą quinoa, a na główne danie – befsztyk cielęcy z pieczonym porem, na deser – sorbet mandarynkowy i tarta truskawkowa. Jednak najbardziej interesujący w tym wszystkim jest fakt, iż kiedy oczy całego świata odwracają się w drugą stronę prezydent Rosji jada całkowicie odmienne dania niż podają media. Podobno obsesyjnie zajada się lodami. Dlatego, jak według Rosjan powinien gotować dobry kucharz, jaki powinien być? Czy zwykłe dania zadowolą arystokratyczne podniebienia znanych autorytetów? „Rosja od kuchni” to książka, która doskonale utrzymuje słowiański klimat. Oprócz przepisów tradycyjnych dań, czytelnik może znaleźć w środku zdjęcia. To zbiór opowieści, rozbitych na osiemnaście talerzy, czyli rozdziałów, uchyla nieco rąbka fartucha kucharza i traktuje o jego pracy. Polecamy: Dobre Recenzje
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania
  • e...0
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Przesyłka dotarła szybko, dobrze opakowana,produkt beż zarzutu
  • a...k
    4
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    po wstępnym przeglądzie wygląda na ciekawą pozycję
  • k...d
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Świetna książka. Wciąga.
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania