Pekla do kiełbasy zwyczajnej Browin 65g Kielce

... bo domowe jest lepsze!​ Saletra z mieszanką ziół i przypraw idealnie sprawdzi się do przygotowania parzonych i wędzonych kiełbas. Dzięki peklowaniu mięso zachowa apetyczny kolor i będzie stabilne mikrobiologicznie. Zawarte w mieszance zioła i przyprawy zapewnią mu zaś doskonały smak i wyjątkowy …

od 6,89 Najbliżej: 34 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

... bo domowe jest lepsze!​ Saletra z mieszanką ziół i przypraw idealnie sprawdzi się do przygotowania parzonych i wędzonych kiełbas. Dzięki peklowaniu mięso zachowa apetyczny kolor i będzie stabilne mikrobiologicznie. Zawarte w mieszance zioła i przyprawy zapewnią mu zaś doskonały smak i wyjątkowy aromat.Przepis na Kiełbasę ZwyczajnąNaszykuj: 600 g łopatki, 500 g karczku, 400 g boczku, 200 g słoniny, 200 g wołowiny, 100 g schabu, 100 ml wody, 1 opakowanie Pekli do Kiełbasy Zwyczajnej, jelita wieprzowe. Karczek, łopatkę oraz schab zmiel na maszynce o oczkach 12 mm. Boczek i słoninę zmiel na maszynce o oczkach 8 mm. Wołowinę zmiel dwukrotnie na najdrobniejszych oczkach. Do wołowiny dodaj 100 ml zimnej wody i wyrób ją aż do pojawienia się białego kleiku. Następnie wszystkie rodzaje mięsa połącz ze sobą, dodaj 1 opakowanie Pekli i dokładnie wyrób. Odstaw do lodówki na 24 h. Na 20 minut przed wyjęciem mięsa z lodówki, przygotuj jelita wieprzowe. Dokładnie opłucz je i pozostaw w letniej wodzie. Wyjmij mięso i wyrabiaj jeszcze przez chwilę, następnie spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Za pomocą maszynki do nadziewania napełniaj jelita (dosyć ciasno, ale umożliwiając skręcenie serdelków oraz ich uformowanie). Kiełbasę pozostaw do obsuszenia ok. 1-2 h w temperaturze pokojowej. Najlepiej w pozycji wiszącej np. na stojaku wędliniarskim. Po obsuszeniu przełóż kiełbasę do wędzarni i wędź w temperaturze 50-60C przez 1,5 h (do uzyskania złotej barwy). Po tym czasie sparz kiełbasę w wodzie o temperaturze 75C przez ok. 15 minut (odkrój fragment i skontroluj czy wyrób jest sparzony).Więcej przepisów znajdziesz na: www.browin.pl/przepisnikSkładniki: : sól niejodowana, mieszanka ziół i przypraw (czosnek granulowany, pieprz czarny, majeranek, gałka muszkatołowa, czerwona papryka ostra), azotan potasu.Masa netto: 65gPrzechowywać w suchym i zacienionym miejscu.Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu, orzechów.Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr partii na opakowaniu.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Rodzaj
  • Przyprawy do mięs
Waga (g)
  • 65
Cechy
  • Nie zawiera cukru