Blue Orca Coffee Ziarnista Brazilliana Ave Arabica 1kg Kielce

Blue Orca Coffee Ziarnista Brazilliana Ave Arabica 1kg Kawa ziarnista, pochodząca ze starannie wyselekcjonowanych ziaren z brazylijskiej arabicy i robusty z ugandy, profil palenia średni o umiarkowanym stopniu kwasowości, charakteryzuje się lekko słodkim aromatem, wyczuwalne nuty czekolady, …

od 69,99 Najbliżej: 0,9 km

Liczba ofert: 12

Oferta sklepu

Opis

Blue Orca Coffee Ziarnista Brazilliana Ave Arabica 1kg Kawa ziarnista, pochodząca ze starannie wyselekcjonowanych ziaren z brazylijskiej arabicy i robusty z ugandy, profil palenia średni o umiarkowanym stopniu kwasowości, charakteryzuje się lekko słodkim aromatem, wyczuwalne nuty czekolady, orzechów i rodzynek. INFORMACJE O KAWIE • Kraj pochodzenia: Brazylia, Uganda • Region: Patrocinio (Minas Gerais) odmiana botaniczna: Acaiá, Yellow Catuaí, obróbka: washed • Region: Varjão de Minas (Cerrado of Minas) odmiana botaniczna: Yellow Bourbon, obróbka: washed • Mubende District, Uganda, Kaweri Coffee Plantation, ręcznie zbierana • Gatunek: Arabica,Robusta 80%-20% • Zbiory: maj-sieprień • Wysokość upraw: 800 - 1450 m.n.p.m • Profil palenia: średnie • Smak: nuty czekolady, orzechów i rodzynek • Aromat: słodki • Body/cielistość: średnie • Kwasowość: niska Charakterystyka kawy: • Kawa do: ekspresu ciśnieniowego, ekspresu przelewowego, kawiarki, french press'u • Kawa: ziarnista • Rodzaj kawy: blend Arabica,Robusta • Intensywność smaku: 3/5 • Kwasowość: 1/5 • Stopień wypalenia: 3/5 Robusta w Brazilliana Ave Robusta, która wykorzustujemy w Brazilliana Ave - to nie jest "zwykła" robusta. Farma, z której pochodzi wykorzystywana w tej mieszance robusta została utworzona w 2001 roku, z jednym prpostem celem - wyprodukowania wyjątkowej, mytej odmiany Robusta Pionierskie, zrównoważone zarządzanie farmą kawy, osadzone w środowisku lokalnym, przyczynia się nie tylko do pozytywnego wpływu gospodarczego całego regionu, ale także prowadzi do korzyści społecznych i ekologicznych. Kaweri prowadzi własny dział eksperymentalny, który służy szukaniu jeszcze lepszych rozwiązań uprawowych i stale się rozwija. Plantacja Kaweri leży na wysokości 1300 m n.p.m., podobnie jak wysoko rosnąca arabika, dając gęste, twarde ziarna. Ugandyjskie klony Robusty charakteryzują się wysoką jakością kawy potencjał, co jest jednym z powodów wyjątkowo dobrego profilu smaku tej kawy. Wysokość, klimat, zacienienie, programy uprawowe, a także dobra kontrola plantacji składają się na wyjątkową jakość Kaweri Opakowania gwarantujące świeżość: Nasze opakowania są najlepszym możliwym rozwiązaniem dla maksymalnego utrzymania świeżości kawy. Wyposażone są w zamknięcie typu zip oraz jednostronny zawór. Zawór uniemożliwia tlenowi dostawanie się do wewnątrz opakowania, jednocześnie pozwala kawie odgazować świeżo po jej wypaleniu. Zamknięcie "zip" jest sposobem, dzięki któremu nie musimy martwić się przesypywaniem kawy do słoików lub pojemników z obawy, że kawa nam zwietrzeje. Palenie OMNIROAST Jest to palenie, które pozwala na przygotowanie kawy w domu, zarówno w ekspresie (kolbowym automatycznym) jak i równiez w metodach przelewowych. Idealny kompromis - dzięki takiemu sposobowi palenia zachowujemy w ziarnie ich naturalnych charakter, który odzwierciedla cechy charakterystyczne danego regiony, odmiany botanicznej czy sposobu obróbki. Pozwalając nam się cieszyć soczystym espresso jak i pysznym dripem. Sposób i stopień palenia kawy: Należy pamiętać, że na finalny smak kawy w filiżance ma wpływ bardzo wiele czynników, można je ogólnie podzielić na 3 grupy: FARMA (warunki, odmiana botaniczna, sposób obróbki kawy, etc), PALARNIA (sposób palenia kawy) oraz PRZYGOTOWANIE KAWY w domu (sposób i grubość mielenia, ilość wody, jakość wody, etc) Nasze kawy są palone średnio co oznacza, że ziarna w opakowaniu będą całkowicie suche, lekko matowe. Ma to na celu zamknięcie wszystkich olejków w ziarnie kawy, aby odzwierciedlić cechy charakterystyczne dla danej odmiany kawy. To jedna z różnic, pomiędzy kawami z palarni, a kawami maretowymi, które są palone ciemno, aby między innymi ukryć defekty ziarna. Dostosuj grubość mielenia do metody parzenia Sposób mielenia kawy w zależności od metody parzenia jest bardzo istotny. Nieodpowiedni dobór grubości mielenia może mieć negatywny wpływ na smak w filiżance. Kawa może być zbyt wodnista, płaska w smaku i krótka albo ciężka, gorzka i bez wyrazu. Ważne abyśmy pamiętali, że grubość mielenia nie jest dana raz na zawsze: będzie ona nieco inna dla każdej kawy i metody zmienia się w czasie warto z nią eksperymentować szukając optymalnego smaku dla danej kawy/metody

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Blue Orca Coffee
Waga
  • 1kg
Model
  • Brazilliana Ave Arabica 1 kg
Rodzaj
  • Kawa ziarnista
Gatunek kawy
  • Arabica
Rodzaj kawy
  • Czarne zwykłe
Zawartość kofeiny
  • Średnia
Stopień palenia
  • Średni
Intensywność smaku
  • Średnia
Kwasowość
  • Niska
Liczba sztuk w opakowaniu
  • 50
Cechy
  • Brak