Bio Planet Amarantus Bio 500g Kielce

4,88
36 opinii

Ekologiczny amarantus marki BIO Planet - opakowanie 0,5 kg Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Doskonały do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych. Charakteryzuje się bardzo bogatą wartością …

od 8,99 Najbliżej: 1,2 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Ekologiczny amarantus marki BIO Planet - opakowanie 0,5 kg Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Doskonały do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych. Charakteryzuje się bardzo bogatą wartością odżywczą. Amarantus można spożywać na wiele sposobów. Można go gotować, piec, dusić, a także dodawać do sałatek, zup, owsianek i innych potraw. Amarantus jest również dobrym zamiennikiem ryżu, makaronu i płatków zbożowych. Ekologiczny amarantus - ekoLOGICZNY wybór jest wolny od pestycydów i innych zanieczyszczeń. jest uprawiany w sposób bardziej zrównoważony niż amarantus konwencjonalny. ma lepszy smak i aromat niż amarantus konwencjonalny. Właściwości zdrowotne amarantusa Amarantus jest dobrym źródłem białka. Białko jest niezbędne do budowy i utrzymania zdrowych mięśni, kości i tkanek. Zawiera dużo błonnika. Błonnik pomaga regulować trawienie i zapobiegać zaparciom. Dostarcza organizmowi witamin: A, C, E, K, żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Amarantus jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Amarantus BIO - dodatkowe informacje SKŁADNIKI: amarantus* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: uprzednio wypłukane na gęstym sicie ziarno amarantusa gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja amarantusa na 2 porcje wody) ok. 20 min. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1692 kJ / 401 kcal; Tłuszcz - 6,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,5 g; Węglowodany - 66 g w tym cukry - 1,7 g; Białko - 15 g; Sól - 0 g INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. SZCZEGÓŁY: Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Indie; Kraj pochodzenia składników: Indie; WEGETARIAŃSKI Zawartość opakowania: 500 g Producent: Bio Planet S.A.; Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno Przepis z amarantusem - sernik na zimno z marakują 70 g białego sezamu 40 g amarantusa 130 g cukru 2 łyżki wody różanej 30 g masła Naszykuj tortownicę o średnicy 20 cm. Rozpuść w rondlu łyżkę masła, wysmaruj nim boki i dno tortownicy. Po czym wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Papier musi dobrze przylegać do formy. Sezam i amarantus upraż na suchej patelni i przełóż do dużej miski. Cukier wrzuć do rondla z grubym dnem, ustaw palnik na średnią moc (w przypadku kuchenek elektrycznych na 3-4) i gotuj, nie mieszając do momentu w którym cukier zacznie się rozpuszczać. Zamieszaj delikatnie rondlem, aż cukier rozpuści się całkowicie. Gotuj do momentu, w którym karmel osiągnie złocisto-brązowy kolor. Dodaj wodę różaną i masło, masa zacznie bulgotać i tężeć – tak ma być. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy. Wlej masę karmelową do ziaren i dobrze wymieszaj. Szybko wylej ją na dno tortownicy, i wyrównaj. Odstaw formę w chłodne miejsce i przygotuj masę jogurtową. Masa jogurtowa 1 kg dobrego jogurtu greckiego 3 – 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 8 płatków żelatyny 1 szklanka zimnej wody Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. W misie miksera umieść razem: jogurt, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Namoczoną żelatynę dokładnie odciśnij z wody, przełóż do rondelka, rozpuść i ostudź. Dodaj do niej trochę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj. Następie, partiami, dodawaj jogurt do żelatyny (cały czas mieszając). Gotową masę wylej na ostudzony spód, wyrównaj i odstaw w chłodne miejsce dopóki nie stężeje. Galaretka 8 marakui 1/4 szklanki wody + 1 szklanka do namoczenia żelatyny 2 łyżki drobnego cukru 4 płatki żelatyny Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. Marakuję umyj, przekrój na pół i wyjmij z niej miąższ. W duży rondlu zagotuj miąższ marakui razem z pestkami, 1/4 szklankę wody i cukier. Zdejmij garnek z rondla i dodaj odciśniętą z wody żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dokładnie ostudź masę i przelej na zastygnięty jogurtowy spód. Zostaw w chłodzie do całkowitego zastygnięcia galaretki. Podawaj schłodzone.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Bio Planet
Typ produktu
  • Ziarno
Waga (g)
  • 500
Liczba sztuk w opakowaniu
  • 6
Certyfikat
  • Bio
Kraj Producenta
  • Polska
Kraj Pochodzenia Składników
  • Indie
Cechy
  • Nie zawiera cukru
  • Nie zawiera glutenu
  • Nie zawiera laktozy
  • Nie zawiera oleju palmowego
  • Produkt wegański
  • Produkt wegetariański
Dystrybucja
  • None

Opinie Bio Planet Amarantus Bio 500g Kielce

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,88 na podstawie 36 opinii
  • Użytkownik Ceneo
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Produkt spelnia oczekiwania
  • Siles
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Jestem zadowolony. Polecam
  • Aśka
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bardzo smaczne, polecam.
  • użytkownik_anonimowy
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Produkt warty polecenia
  • k...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    bardzo wysoka jakość
    • aromat
    • cena
    • jakość
    • smak