Targroch Migdały naturalne - ciemne 500g Białystok

4,79
17 opinii

MIGDAŁY NATURALNE CIEMNE 500g Targroch Migdały przeznaczone do konsumpcji to słodkawe nasiona migdałowca pospolitego (Prunus dulcis). Mają wiele cennych substancji odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Są świetnym źródłem magnezu, witaminy E, ożywczych olejów omega-9 (oleinowy), czy cennych …

od 21,33 Najbliżej: 1,5 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

MIGDAŁY NATURALNE CIEMNE 500g Targroch Migdały przeznaczone do konsumpcji to słodkawe nasiona migdałowca pospolitego (Prunus dulcis). Mają wiele cennych substancji odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Są świetnym źródłem magnezu, witaminy E, ożywczych olejów omega-9 (oleinowy), czy cennych polifenoli roślinnych. Substancje odżywcze w migdałach i ich właściwości Duża ilość witaminy E w połączeniu z obecnością kwasów NNKT (np. oleinowego – jednonienasyconego z grupy omega-9) oraz błonnika ma korzystne oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy i skutecznie reguluje poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Kwasy NNKT, łatwo przyswajalne białko, cenne minerały i witaminy pomagają w walce z cukrzycą typu 2 tak, że diabetycy spokojnie mogą konsumować te cenne nasiona, zwłaszcza że mają one niski indeks glikemiczny wynoszący 15. Sam błonnik, którego jest sporo w migdałach działa jak prebiotyk co jest bezcenne dla prawidłowego rozwoju korzystnej dla ludzi flory jelitowej. Flawonoidy obecne w migdałach razem z witaminami E i A będąc silnymi antyoksydantami „wymiatają” wolne rodniki zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się i poprawiają wygląd skóry, włosów, paznokci. Witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe NNKT (omega-9 i 6) wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, a wraz z magnezem działają antydepresyjnie. Duża ilość potasu wraz z kompleksem flawonoidów skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Względnie duże ilości białka, nawet większe niż w niektórych strączkowych czyni migdały cennym pokarmem dla wegetarian, a obecność aminokwasu argininy zwiększa wytrzymałość i wydolność układu mięśniowego co jest cenne szczególnie dla sportowców. Migdały okazują się pomocne w chorobach układu moczowego (np. w walce z kamieniami nerkowymi) i dróg żółciowych. Migdały są też odpowiednie dla kobiet w ciąży jako pomoc w nudnościach i występującej czasem zgadze gdyż duża ilość potasu, magnezu czy wapnia działa neutralizująco na kwasy żołądkowe. Polifenole w migdałach i ich cenne działanie 1. kwasy fenolowe – o działaniu antyutleniającym: - fenylokarboksylowe (hydroksybenzoesowy, protokatechowy, elagowy, wanilinowy) - fenylopropenowe (ferulowy, sinapowy, kawowy, chlorogenowy) 2. flawonoidy – działają antyoksydacyjnie, antynowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, regulują ciśnienie krwi, wspomagają układ immunologiczny, przeciwdziałają chorobom neurodegradacyjnym (Parkinson, Alzheimer), wspomagają walkę z cukrzycą i otyłością: flawanole; katechiny i epikatechiny, taniny (hydrolizujące i niehydrolizujące- proantocyjanidyny) flawonole; kemferol, kwercetyna, izoramnetyna flawanony; naryngina, eriodictyol izoflawony; biochanina A, genisteina, daidzenia, glicyteina antocyjany (cyjanidyna) 3. stilbeny (polydatin, pterostilben) – które pomagają w chorobie Alzheimera, ale też uruchamiają produkcję telomerazy wydłużającej telomery DNA, co przedłuża życie komórek 4. lignany (lariciresinol, pinoresinol) – pomagają w walce z osteoporozą, z niektórymi rodzajami nowotworów, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów (hamują agregację płytek krwi), regulują gospodarkę hormonalną. Wartość odżywcza i energetyczna 100g migdałów Wartość energetyczna – 579 Kcal Białko 21.2g (zwłaszcza arginina), tłuszcze 49.9g, węglowodany 21.6g (w tym błonnik 12.5g) Witaminy: z grupy B (B1 0.2mg, B2 1.1 mg, B3 3.6mg, B6 0.1mg, B9 44 µg), E – 25,6 mg, A 2 IU Minerały: potas 733mg, fosfor 481mg, magnez 270mg, wapń 269mg, żelazo 3.7mg, cynk 3.1mg, sód 1mg, miedź 1mg, mangan 1.7mg Migdały w kuchni i kosmetyce Migdały słodkie nadają się do bezpośredniego spożycia i w formie nieprzetworzonej zachowują najwięcej cennych właściwości. Nadają się też jako dodatek do ciast w postaci rozdrobnionej czy płatków. Są komponentem przy produkcji marcepanu. Francuzi robią z nich napój zwany orszadą a Włosi likier amaretto. Cenne jest też tzw. mleko migdałowe, czyli zmielone migdały i połączone z wodą. Znane są też smaczne lody migdałowe. Ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów omega-9 (oleinowy) i omega-6 na bazie migdałów sporządza się kremy, balsamy, mleczka kosmetyczne, szampony które poprawiają wygląd skóry, ujędrniają ją a włosom nadają połysku.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Tar-Groch
Rodzaj
  • Migdały
Waga (g)
  • 500
Cechy
  • Nie zawiera cukru
  • Produkt wegański
Certyfikat
  • Wegański
  • Wegetariański
Dystrybucja
  • None

Opinie Targroch Migdały naturalne - ciemne 500g Białystok

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,79 na podstawie 17 opinii
  • b...h
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Polecam
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • L...k
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • Marian
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    dobre
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • m...5
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    8>)
    • aromat
    • jakość
  • i...3
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.