KARTACZE Z MIĘSEM 3szt Białystok

Kartacze z mięsem około 0,500 kg (3 szt) Kartacz, także cepelin – potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce; rodzaj dużej, nadziewanej pyzy ziemniaczanej. Gotowa kluska ma kształt owalny, w przekroju poprzecznym okrągły i długość od 10 do 12 cm. Ciasto przygotowuje się z masy …

od 40,24 Najbliżej: 38 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Kartacze z mięsem około 0,500 kg (3 szt) Kartacz, także cepelin – potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce; rodzaj dużej, nadziewanej pyzy ziemniaczanej. Gotowa kluska ma kształt owalny, w przekroju poprzecznym okrągły i długość od 10 do 12 cm. Ciasto przygotowuje się z masy powstałej przez połączenie tartych surowych ziemniaków z ziemniakami gotowanymi lub z mąką ziemniaczaną. Dodaje się też skrobię uzyskaną przy ścieraniu surowych kartofli. Zawartość surowych ziemniaków nadaje kartaczom szarą barwę. Nadzienie to zazwyczaj mięso mielone (przyprawione np. czosnkiem, pieprzem czarnym i cebulą). Kartacze gotuje się w wodzie i podaje na gorąco, zwykle okraszone skwarkami z boczku lub z posiekaną i zeszkloną cebulą. Potrawa jest najbardziej popularna na Podlasiu, Suwalszczyźnie, Warmii i Mazurach. Na Litwie uchodzi za danie narodowej i jest najpopularniejszym daniem w wielu restauracjach. W zależności od regionu nieco różni się sposób przygotowania cepelinów, jak i podanych do niego sosów. Produkty są zamykane hermetycznie i zachowują odpowiednią temperaturę do czasu dostarczenia do klienta. Gwarantujemy dostawę świeżych produktów nawet w upalne dni! Wysyłamy nasze produkty na terytorium całej Polski, koszt wysyłki jest zależny od wagi zamówionych produktów. Kiszka jest przygotowywana w środę więc wysyłki zawsze w czwartek Na pytania dlaczego za słone, za mocno uwędzone itp.odpowiadamy: "A ta szynka to ostatnio była mniej słona, a teraz trochę bardziej, a ten salceson miał trochę inny kolor. Ano proszę Państwa tak właśnie ma być ! Bo to nie jest masowa produkcja i jej największym atutem jest lekka różnorodność. To że w danej porze roku nieco inaczej się wędzi, bo wiatr jest inny To, że mięso ma lekko inny odcień - bo go nie malujemy i nie opryskujemy To, że nawet nasza receptura czasem zachowa się nieco inaczej bo taki ma kaprys - a my to oczywiście kontrolujemy, ale nie zmieniamy na siłę. Tak ma być. Identycznie to tylko na sterowanej mechanicznie linii produkcyjnej pomaga natura."

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Spiżarnia Sokółka
Cechy
  • Brak