Zdjęcie Szkółka Koblańscy Cytryniec chiński C2 - Białystok

Szkółka Koblańscy Cytryniec chiński C2 Białystok

Roślina z rodzaju owocowych pnączy jednopiennych, dorasta do 10 metrów i ma bardzo smaczne owoce, które posiadają właściwości antyseptyczne i lecznicze. Roczny przyrost pędów to około 1 m. Kwitnie na kolor biały, kwiaty są drobne i pachnące (średnica około 2 cm). Owoce dojrzewają we wrześniu i są …

Ostatnia znana cena: 16,93 zł Najbliżej: brak

Liczba ofert: 0

Podobne produkty nowe i używane

Opis

Roślina z rodzaju owocowych pnączy jednopiennych, dorasta do 10 metrów i ma bardzo smaczne owoce, które posiadają właściwości antyseptyczne i lecznicze. Roczny przyrost pędów to około 1 m. Kwitnie na kolor biały, kwiaty są drobne i pachnące (średnica około 2 cm). Owoce dojrzewają we wrześniu i są jaskrawoczerwone, zebrane w luźne grona (średnica owocu około 1 cm). Do wykorzystania są zarówno owoce jak i liście (zaparzone są dobre na herbatę wzmacniającą – przydatne szczególnie jesienią). Jest popularną rośliną leczniczą na Dalekim Wschodzie. Roślina o dużej odporności na mróz – może być sadzona na terenie całego kraju. Preferuje stanowisko półcieniste oraz żyzne, próchniczne gleby. Dlaczego jest taki cenny? Cytryniec chiński ma wiele zastosowań. Najczęściej jest stosowany jako roślina lecznicza, surowiec zielarski. Owoce zawierają witaminę C i witaminę E. Dodają sił witalnych i chęci do życia. Zwiększają zdolności do pracy umysłowej i fizycznej, usuwają zmęczenie, poprawiają ostrość widzenia w ciemności. Cytryniec chiński jest zatem polecany wszystkim osobom odczuwającym przemęczenie, zarówno psychiczne jak i fizyczne razem ze wszystkimi wynikającymi z tego stanu rzeczy dolegliwościami. Pnącze jest również stosowane jako roślina ozdobna: rozmnażana z odkładów i odrostów korzeniowych. W Polsce bywa sadzona w parkach. Roślina bardzo cenna również ze względu na walory smakowe. Uprawiana jako drzewo owocowe we wschodniej Azji. Z owoców sporządza się konfitury, dżemy. Soku używa się jako dodatek smakowy do win. Z kory i liści sporządza się napar, który może zastąpić herbatę.