Manitoba - Włoska Mąka 1 kg świeża Białystok

ZASTOSOWANIE: Mąką Manitoba nadaje się głownie do ciasta drożdżowego, makaronu, ale także do niektórych rodzajów pieczywa (np. francuska bagietka , Panettone i Pandoro), długo rosnącej pizzy czy sernika. Idealna również do przygotowania Chapati, indyjskiego chleba. WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100G: …

od 9,02 Najbliżej: 3,8 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

ZASTOSOWANIE: Mąką Manitoba nadaje się głownie do ciasta drożdżowego, makaronu, ale także do niektórych rodzajów pieczywa (np. francuska bagietka , Panettone i Pandoro), długo rosnącej pizzy czy sernika. Idealna również do przygotowania Chapati, indyjskiego chleba. WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100G: Energia 341 kcal Tłuszcz 1g Węglowodany 70g Białko 12,8g POCHODZENIE: Włochy PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Ciasto drożdżowe: 700g mąki pszennej 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 40g świeżych drożdży lub 12g suszonych* 500ml mleka 6 łyżek oleju szczypta soli Sposób przygotowania: Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. *W przypadku drożdży suchych nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Smacznego!

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Divella
Model
  • 5490
Waga (g)
  • 1000

Opinie Manitoba - Włoska Mąka 1 kg świeża Białystok

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 1 opinia
  • w...9
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Mąka dobrej jakosci