Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu Żmigród

Pozyskiwanie obnóży pszczelich i pierzgi jest łatwiejsze niż myśliszKęty 2012, wydanie 1, format 148 x 210, objętość 64 str., oprawa miękka Przez długie wieki jedynymi wytworami rodziny pszczelej pozyskiwanymi przez ludzi był miód i wosk. Wraz z doskonaleniem technik gospodarki pasiecznej i …

od 14,50 Najbliżej: 41 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Pozyskiwanie obnóży pszczelich i pierzgi jest łatwiejsze niż myśliszKęty 2012, wydanie 1, format 148 x 210, objętość 64 str., oprawa miękka Przez długie wieki jedynymi wytworami rodziny pszczelej pozyskiwanymi przez ludzi był miód i wosk. Wraz z doskonaleniem technik gospodarki pasiecznej i unowocześnianiem rolnictwa zmieniły się sposoby prowadzenia pasiek, rozszerzona też została gama produktów pasiecznych.Obecnie najważniejszym kierunkiem gospodarczego użytkowania pszczół w większości krajów świata jest ich wykorzystanie do zapylania roślin uprawnych. Największą wartość spośród produktów wytwarzanych bezpośrednio przez rodzinę pszczelą ma miód, ale coraz większego znaczenia zaczyna nabierać produkcja pyłku w postaci obnóży i wytwarzanej przez pszczoły pierzgi. Właściwości dietetyczne i lecznicze tych produktów są bardzo duże, stąd rosnące zainteresowanie nimi na rynku.Produkcji pyłku i pierzgi oraz postępowaniu z nimi poświęcona jest niniejsza pozycja. Redakcja czasopisma „Pasieka” wychodzi naprzeciw potrzebom wielu polskich pszczelarzy poszukujących podręcznika, który w sposób zrozumiały, praktyczny i jednocześnie plastyczny przedstawi wiedzę potrzebną w pasiece produkującej pyłek i pierzgę. Mamy nadzieję, że oddawana w Państwa ręce pozycja pomoże nie tylko zwiększyć wydajność ekonomiczną Państwa pasiek, ale jeszcze lepiej poznać i zrozumieć urzekający świat pszczół. Przedmowa Część 1. Pszczoły i pyłek Część 2. Produkujmy pyłek Cześć 3. Pozyskiwanie obnóży pyłkowych Część 4. Intensyfikacja pozyskiwania pyłku Część 5. Przechowywanie pyłku Część 6. Budowa pyłku, jego właściwości i skład chemicznyr Część 7. Pierzga ważna i niedoceniana Część 8. Wykorzystanie pyłku w żywieniu i medycynie...

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Tematyka
  • Weterynaria i hodowla
Autor
  • Sławomir Trzybiński
ISBN
  • 9788393487530
Rok wydania
  • 2012
Ilość stron
  • 64
Okładka
  • Miękka