Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności Żarów

Jedyna na rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do praktyki pracy technologów pracujących przy produkcji żywności. Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z …

od 80,97 Najbliżej: 43 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Jedyna na rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do praktyki pracy technologów pracujących przy produkcji żywności. Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrologii przemysłowej i automatyzacji produkcji. Postęp techniczny nie może być bowiem dokonywany bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzeniach technologicznych. Z drugiej strony, technolog musi znać możliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykiem projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać. W pierwszej części książki autorzy szeroko omówili zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności - rodzaje i właściwości czujników pomiarowych, przetworników i urządzeń wyjściowych układu pomiarowego. W drugiej części opisane zostały statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych. Książkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych. Omówiona w książce problematyka pomiarów i automatyzacji procesów jest dostosowana do profilu wykształcenia absolwentów kierunków technologicznych uczelni technicznych i rolniczych - technologów, zatru­dnia­nych w przemyśle biotechnologicznym, fermentacyjnym, cukrowniczym, chłodniczym, skrobiowym, czy ochronie środowiska. Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności – Praktyczny przewodnik dla technologów Odkryj jedyną na rynku publikację, która łączy teorię z praktyką w dziedzinie pomiarów i automatyki, dedykowaną technologom pracującym w branży spożywczej. Książka ta jest nieocenionym źródłem wiedzy, które pomoże Ci zrozumieć nowoczesne techniki pomiarowe i regulacyjne. Dla kogo jest ta książka? Technolodzy pracujący w produkcji żywności Inżynierowie zajmujący się automatyką i pomiarami Studenci kierunków związanych z naukami o żywności i inżynierią Osoby zainteresowane nowoczesnymi technologiami w przemyśle spożywczym Co zyskasz dzięki tej publikacji? Praktyczną wiedzę na temat pomiarów parametrów procesów technologicznych Znajomość rodzajów i właściwości czujników pomiarowych oraz przetworników Umiejętność projektowania układów pomiarowo-regulacyjnych we współpracy z automatykami Wgląd w nowoczesne techniki metrologiczne i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym Kluczowe tematy i obszary Pomiar parametrów procesów technologicznych Rodzaje i właściwości czujników pomiarowych Przetworniki i urządzenia wyjściowe w układach pomiarowych Automatyzacja produkcji w przemyśle spożywczym O Autorach Marek Ludwicki oraz Michał Ludwicki to doświadczeni specjaliści w dziedzinie technologii żywności i automatyki, którzy dzielą się swoją wiedzą i praktycznymi umiejętnościami w tej publikacji. O Wydawcy Wydawnictwo Naukowe PWN to renomowany wydawca, który od lat dostarcza wysokiej jakości publikacje naukowe i edukacyjne, wspierając rozwój wiedzy w różnych dziedzinach, w tym nauk ścisłych i technologii. Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktuWydawnictwo Naukowe PWN Spółka AkcyjnaGottlieba Daimlera 202-460 Warszawaasystent.marketing@pwn.com.pl22 6954321

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Marek Ludwicki; Michał Ludwicki
Format
  • 235 x 165
Wybrane wydawnictwa
  • PWN
Ilość stron
  • 418
Rok wydania
  • 2015
Okładka
  • Miękka
ISBN
  • 9788301182090