Lyo Food Liofilizat Farfalle Szpinakowo Serowe 94G Na Porcję 370G 399 Kcal Wronki

Żywność liofilizowana Danie obiadowe LYOFOOD Farfalle ze szpinakiem i gorgonzolą 94 g (370g) Skład: makaron (semolina z pszenicy) 41 %, szpinak 28 %, cebula, śmietana, ser gorgonzola (ChNP) 5 %, migdały 2 %, masło, bulion roślinny (mąka kukurydziana, sól, ekstrakt drożdżowy, aromaty z naturalnych …

od 34,99 Najbliżej: 49 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Żywność liofilizowana Danie obiadowe LYOFOOD Farfalle ze szpinakiem i gorgonzolą 94 g (370g) Skład: makaron (semolina z pszenicy) 41 %, szpinak 28 %, cebula, śmietana, ser gorgonzola (ChNP) 5 %, migdały 2 %, masło, bulion roślinny (mąka kukurydziana, sól, ekstrakt drożdżowy, aromaty z naturalnych ekstraktów roślinnych i przypraw), sól, czosnek. wartość energetyczna 1845 kJ / 440 kcal tłuszcz 16 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,9 g węglowodany 52 g w tym cukry 5,5 g błonnik 8,3 g białko 18 g sól 1,7 g Liofilizacja to proces suszenia przy obniżonym ciśnieniu i przy bardzo niskiej temperaturze. Tym sposobem żywność pozbawiamy prawie w 100% wody. Staje się ona bardzo lekka (woda to z reguły więcej niż 75% masy każdego dania), a na dodatek niepsująca się, gdyż bakterie do rozwoju potrzebują wilgoci. Żywność liofilizowana to znakomita propozycja dla turystów — każde opakowanie to pełnowartościowe i zdrowe danie, które możemy nosić w plecaku nawet 3 lata! Kiedy chcemy zjeść posiłek, zalewamy porcję gorącą wodą i czekamy chwilę na uwodnienie wszystkich składników. Proces liofilizacji pozbawia jedzenia wody, ale pozostawia cały smak i wszystkie wartości odżywcze. Liofilizacja to fachowo rzecz ujmując suszenie sublimacyjne. Co to oznacza? Zacznijmy od terminu sublimacja. Jest to przemiana substancji z postaci stałej do gazowej, z pominięciem fazy ciekłej. W procesie liofilizacji woda w żywności (lub jakiejkolwiek innej rzeczy) jest zamrażana, a następnie odparowywana. Liofilizacja jest przeprowadzana w bardzo niskiej temperaturze oraz przy obniżonym ciśnieniu. Proces ten pozwala pozbyć się z żywności jedynie wody, przy zachowaniu wszystkich innych cech — właściwości odżywczych, smaku itp. Brak wody nie pozwala również rozwijać się bakteriom ani grzybom — żywność liofilizowana może być zdatna do spożycia nawet przez kilka lat i to bez użycia żadnych innych konserwantów. Kiedy chcemy przygotować danie liofilizowane, zalewamy je tylko ciepłą wodą i po kilku minutach jest gotowe. Po liofilizacji i ponownym uwodnieniu konsystencja oraz wizualne cechy dania mogą się oczywiście zmienić, ale wszystkie inne cechy pozostają niezmienne. Żywność liofilizowana została wynaleziona przez amerykańskie wojsko i pierwszy raz użyta w czasie II wojny światowej. Potrzebowano wartościowej żywności o długim terminie spożycia. Liofilizaty sprawdzają się w wojsku, a dzisiaj są także chętnie wykorzystywane przez turystów i podróżników.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • LYOFOOD
Model
  • Danie liofilizowane LYOFOOD Farfalle w sosie szpinakowo-serowym 370 g
Waga (g)
  • 370
Cechy
  • Nie zawiera konserwantów
Typ produktu
  • Żywność liofilizowana

Opinie Lyo Food Liofilizat Farfalle Szpinakowo Serowe 94G Na Porcję 370G 399 Kcal Wronki

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 3 opinie
  • m...k
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Super sklep
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • Adam
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • Użytkownik Ceneo
    5