Medfuture Kwasek Cytrynowy E330 - 500g Wrocław

KWAS CYTRYNOWY JEDNOWODNY SPOŻYWCZY (E330) Kwas cytrynowy jest stosowany jako regulator kwasowości (E330) i jest jednym z najczęściej dodawanych dodatków do żywności. Stosuje się go w żywności, ponieważ ma wiele zastosowań: reguluje pH, zapobiega psuciu się żywności, hamuje utlenianie witamin i …

od 25,69 Najbliżej: 2,3 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

KWAS CYTRYNOWY JEDNOWODNY SPOŻYWCZY (E330) Kwas cytrynowy jest stosowany jako regulator kwasowości (E330) i jest jednym z najczęściej dodawanych dodatków do żywności. Stosuje się go w żywności, ponieważ ma wiele zastosowań: reguluje pH, zapobiega psuciu się żywności, hamuje utlenianie witamin i przeciwutleniaczy dzięki czemu zostaje ich więcej w żywności. Zawartość opakowania: 100 % kwas cytrynowy (proszek) Masa netto: 500 g Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie typu doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Zapewnia długą świeżość produktu oraz odpowiednio zabezpiecza produkt podczas transportu. Najlepiej spożyć przed końcem: Data minimalnej trwałości i nr partii produkcyjnej znajdują się na opakowaniu. Kraj pochodzenia: Austria Importer / dystrybutor: MedFuture sp. z o.o. Zastosowanie w żywności: Przedłuża trwałość produktów i pomaga zachować ich barwę. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, kwas cytrynowy zapobiega przedwczesnemu psuciu się żywności, np. chroni przed jełczeniem tłuszczów. Zwiększa skuteczność przeciwbakteryjnych konserwantów. Zwiększa konsystencję żelu w marmoladach. Hamuje enzymatyczne brązowienie owoców, warzyw i ich przetworów. To dlatego często zaleca się skropić surówkę czy pokrojone owoce sokiem z cytryny – pomoże on zapobiec niekorzystnej zmianie barwy tych produktów Hamuje utlenianie kwasu askorbinowego (witaminy C) i w ten sposób, dodany do produktu lub potraw sprawia, że mniej witaminy C ulega zniszczeniu. Ogranicza powstawanie przebarwień w konserwach mięsnych i pomaga w zachowaniu naturalnego koloru wyrobów na bazie mięsa. Hamuje pogorszenie się barwy i smaku mrożonych owoców. Wydłuża trwałość mrożonych ryb. Przyspiesza proces peklowania mięsa. Zastosowanie w domu: Kwas cytrynowy wykorzystuje się na co dzień do odkamieniania i czyszczenia Bardzo często kwas cytrynowy stosowany jest w gospodarstwach domowych do usuwania kamieni osadzających się w czajnikach. Wystarczy wsypać do czajnika ok. 2 łyżeczek kwasu cytrynowego, zalać je 2 szklankami wody i całość zagotować. Następnie należy pozostawić tak zalany czajnik na ok. 15 minut, a po tym czasie wylać zawartość i kilkukrotnie przepłukać. Właściwości kwasu cytrynowego niejednokrotnie wykorzystywane są, aby pozbyć się osadu i zabrudzeń pojawiających się na kubkach, szklankach, sztućcach czy też na armaturze łazienkowej. Trzeba tylko rozpuścić 2-3 łyżeczki kwasu cytrynowego w niewielkiej ilości wody i tak sporządzoną pastę nanieść na zabrudzone miejsce i przetrzeć. Kolor etykiety może różnić się w dostawie od prezentowanego na zdjęciach.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • MedFuture
Waga (g)
  • 500
Cechy
  • Nie zawiera cukru
  • Nie zawiera glutenu
  • Nie zawiera konserwantów
  • Nie zawiera laktozy
  • Nie zawiera oleju palmowego