![Zdjęcie Jeść albo nie jeść? (E-book) - Wrocław](http://image.ceneostatic.pl/data/products/37769962/f-jesc-albo-nie-jesc-e-book.jpg)
Jeść albo nie jeść? (E-book) Wrocław
Poznań 2014, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 270 str., oprawa miękkaKsiążka, którą Państwu proponujemy nie jest klasycznym podręcznikiem żywienia i nie zawiera stosownych przepisów i recept. Proponuje ona inne, całościowe, biologiczne spojrzenie na zagadnienie odżywiania się, czyli pobierania …
Liczba ofert: 0
![Zdjęcie Jeść albo nie jeść? (E-book) - Wrocław](http://image.ceneostatic.pl/data/products/37769962/i-jesc-albo-nie-jesc-e-book.jpg)
Podobne produkty nowe i używane
-
od 41,99 zł Oferta sklepu
Polityka społeczna i praca socjalna wobec rodziny w Polsce w latach 1989-2019 (PDF)
0,2 km -
od 37,99 zł Oferta sklepu
Jan Heweliusz i dwór francuski (PDF)
0,2 km -
od 54,50 zł Oferta sklepu
Mgła mózgowa. Skuteczny program na radykalną poprawę koncentracji i wzmocnienie pamięci (e-book)
0,9 km -
od 43,50 zł Oferta sklepu
Nowy umysł cesarza. O komputerach, umyśle i prawach fizyki (EPUB)
0,9 km -
od 49,50 zł Oferta sklepu
Kod emocji
0,9 km -
od 45 zł Oferta sklepu
Dzika sprawiedliwość. (EPUB)
0,9 km -
od 42,50 zł Oferta sklepu
Radość życia, czyli jak zwyciężyć depresję. Terapia zaburzeń nastroju
0,9 km -
od 49 zł Oferta sklepu
Lwowskie czwartki Romana W. Ingardena 1934−1937. W kręgu problemów estetyki i filozofii literatury (MOBI)
0,9 km -
od 46 zł Oferta sklepu
Uzdrawiająca moc serca. Moja osobista podróż i zaawansowane metody uzdrawiania, prowadzące do wykreowania życia, jakiego pragniesz mobi,epub PRACA
0,9 km -
od 53,50 zł Oferta sklepu
Liczby które kłamią (MOBI)
0,9 km -
od 35,50 zł Oferta sklepu
Laboratorium w szufladzie. Matematyka (MOBI)
0,9 km -
od 40 zł Oferta sklepu
Naturalne uzdrawianie z DMSO (e-book)
0,9 km -
od 53,50 zł Oferta sklepu
Wielka konwergencja
0,9 km -
od 44,50 zł Oferta sklepu
Podstawy biologii roślin.
0,9 km -
od 40,50 zł Oferta sklepu
Listy i szepty mobi,epub Agnieszka Olejnik - ebook - najszybsza wysyłka!
0,9 km -
od 53,50 zł Oferta sklepu
Podstawy biologii człowieka. Komórka, tkanki, rozwój, dziedziczenie (MOBI) - wypożycz od 4.92 zł
0,9 km -
od 44,50 zł Oferta sklepu
50 idei, które powinieneś znać. SZTUKA (EPUB)
0,9 km -
od 39,30 zł Oferta sklepu
Księga zaklęć kryształowych. Magiczne wykorzystanie kamieni, kryształów, minerałów... a nawet piasku (EPUB)
0,9 km -
od 44,50 zł Oferta sklepu
Kwantowe uzdrawianie w piątym wymiarze
0,9 km -
od 44,50 zł Oferta sklepu
Niedzielnik C. Komentarze do czytań (MOBI)
0,9 km -
od 50,50 zł Oferta sklepu
Cała prawda mobi,epub P. J. E. Peebles - ebook - najszybsza wysyłka!
0,9 km -
od 43,50 zł Oferta sklepu
(e-book) Widzew. Reaktywacja
0,9 km -
od 54 zł Oferta sklepu
Piękny Bóg, Piękny Człowiek. Zło z perspektywy teologii piękna Tomasza z Akwinu (EPUB)
0,9 km -
od 45 zł Oferta sklepu
Kiedy mężczyźni źle się zachowują (EPUB)
0,9 km -
od 45 zł Oferta sklepu
Pierwszy List do Koryntian (EPUB)
0,9 km -
od 36 zł Oferta sklepu
Filozofia. Przewodnik dla lubiących rozkminiać bez bólu (EPUB)
0,9 km -
od 58,10 zł Oferta sklepu
Żółtaczki
0,9 km -
od 40,50 zł Oferta sklepu
Pokusa miejsca. (EPUB)
0,9 km -
od 53,50 zł Oferta sklepu
Ekonometria i Badania Operacyjne. Podręcznik dla Studiów Licencjackich (E-book)
0,9 km -
od 43,24 zł Oferta sklepu
Cywilizacja. Zachód i reszta świata
5,5 km -
od 43,50 zł Oferta sklepu
Wiek kapitalizmu inwigilacji (EPUB)
0,9 km -
od 54 zł Oferta sklepu
Wojna koreańska. Wielki konflikt 1950-1953
0,9 km
Opis
Poznań 2014, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 270 str., oprawa miękkaKsiążka, którą Państwu proponujemy nie jest klasycznym podręcznikiem żywienia i nie zawiera stosownych przepisów i recept. Proponuje ona inne, całościowe, biologiczne spojrzenie na zagadnienie odżywiania się, czyli pobierania składników pokarmowych niezbędnych organizmowi. Pokazuje, że niespełnienie pewnych zasad w tym zakresie ma swoje bezpośrednie lub pośrednie konsekwencje, ingeruje przede wszystkim w jedność, homeostazę organizmu, prowadząc do nieprawidłowości w zakresie przemian metabolicznych, schorzeń i obniżenia komfortu życia.Książka, przygotowana została przede wszystkim dla osób, które chcą zapoznać się z problematyką prawidłowego odżywiania się, jednak ze względu na braki szczegółowej wiedzy z zakresu chemii i biologii, chętniej korzystają z napisanych w sposób bardziej przystępny pozycji książkowych. Przyjęta przez autorów koncepcja przejrzystego i zrozumiałego przedstawienia zagadnień dotyczących żywienia człowieka, pozwala na polecenie tej książki wszystkim osobom, które zainteresowane są tą problematyką. Będzie ona również właściwą pozycją dla osób, które chcą uporządkować nagromadzone z różnych źródeł, niejednokrotnie sprzeczne informacje dotyczące tematyki żywienia człowieka.Spis treści1. ASPEKTY BIOLOGII w ŻYWIENIU1.1. Fenomen życia 1.2. Pobieranie i przetworzenie pokarmu - warunkiem życia 1.2.1. Składamy się z metali i niemetali 1.3. Jak pozyskujemy energię? 1.3.1. Na co tracimy energię? 1.3.2. Trawienie węglowodanów1.3.2.1.Cukrzyca, jako przykład zaburzeń przemian węglowodanów1.3.3. Trawienie tłuszczów 1.3.4. Trawienie białek 1.3.5. Substancje zapewniające odtwarzanie się i funkcjonowanie organizmu 1.4. Homeostaza organizmu jest pod stałym nadzorem systemów kontrolnych 1.4.1. Kiedy komórki, a tym samym nasz organizm, mają zapewniony dobrostan? 1.4.2. pH i bufory1.4.3. Elektrolity 1.5. Jemy wszystkimi zmysłami 1.5.1. Smak1.5.2. Również zapach inspiruje do konsumpcji 1.5.3. Procesy integrujące w organizmie 1.6. Interakcje pomiędzy lekami a pożywieniem2. PODSTAWOWE SKŁADNIKI POKARMOWE2.1.Białka2.1.1. Rola i znaczenie aminokwasów2.1.2. Rola i przemiany białek w ustroju2.1.3. Rodzaje białek 2.1.4. Ile i jakie białko powinniśmy spożywać? 2.1.5. Zapotrzebowanie na białko 2.2. Węglowodany2.2.1. Po co nam węglowodany? 2.2.2. Gdzie spotykamy węglowodany? 2.2.3. Dlaczego ważne są warzywa i owoce o niskiej zawartości węglowodanów? 2.2.4. Czy wielocukry (polisacharydy) są zdrowsze niż cukry proste?2.2.5. Węglowodany nieprzyswajalne, czyli włókno roślinne (błonnik) 2.2.5.1. Czym jest włókno roślinne i jaka jest jego rola? 2.2.5.2. Dlaczego powinniśmy zjadać 25-40 gramów błonnika dziennie?2.2.6. Ile powinniśmy zjadać węglowodanów?2.2.7. Dlaczego „kochamy“ słodycze? 2.3. Tłuszcze 2.3.1. Jakie tłuszcze jadamy?2.3.2. Kwasy tłuszczowe i ich znaczenie2.3.2.1. Nasycone kwasy tłuszczowe 2.3.2.2. Nienasycone kwasy tłuszczowe 2.3.3. Margaryny 2.3.4. Cholesterol2.3.4.1. Jak dochodzi do powstania blaszki miażdżycowej?.2.4. Witaminy 2.4.1. Witaminy grupy B 2.4.2. Witaminy antyoksydacyjne 2.4.3. Witaminy receptorowe (prohormony) 2.5. Składniki mineralne 2.5.1. Skutki niedoborów i nadmiaru składników mineralnych 2.6. Woda2.6.1. Po co nam woda?2.6.2. Jaką wodę powinniśmy pić? 2.6.3. Woda i jej szczególna rola w procesie termoregulacji 2.6.4. Regulacja hormonalna gospodarki wodnej 2.6.4.1. Skutki nadmiaru wody2.6.4.2. Skutki niedoboru wody 3.ZDROWE ODŻYWIANIE SIĘ, CZYLI JAK SIĘ RACJONALNIE ODŻYWIAĆ?3.1.Piramida żywieniowa3.2. Jak obliczyć należną ilość kalorii 4. DIETA A ZDROWIE4.1. Substancje, które powinniśmy preferować w jadłospisie,czyli co nam pomaga?4.1.1. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe 4.1.2. Wtórne produkty roślinne4.1.3. Glutation4.1.4. Siarczki 4.2. Dieta a odporność 4.2.1. Jak możemy wzmocnić układ immunologiczny? 4.3. Dieta a choroby cywilizacyjne4.3.1. Dieta a nadwaga i otyłość4.3.1.1. Jak nie dopuścić do rozwoju otyłości? 4.3.1.2. Ile jeść i kiedy jeść?4.3.2. Redukcja masy ciała 4.4. Dieta a choroby układu krążenia4.4.1. Wysiłek tlenowy istotnym czynnikiem redukcji masy ciała4.5. Dieta a choroby nowotworowe 4.6. Dieta a osteoporoza4.6.1. Jakie są konsekwencje niedoboru wapnia w codziennej diecie?5. POMÓŻ SWOJEMU ZDROWIU5.1. Probiotyki i prebiotyki 5.2. Orzechy5.3. Miód5.4. Olej lniany 5.5. Owoce jagodowe5.6. Zioła6. UŻYWKI6.1. Herbata6.1.1. Co zawiera herbata?6.1.2. Jak działa herbata?6.2. Kawa6.2.1. Co zawiera kawa?6.2.2. Działanie kawy na organizm 6.3. Alkohol 6.3.1. Losy alkoholu w organizmie człowieka 6.3.2. Dlaczego alkohol uzależnia? 6.4. Wina6.4.1.Znaczenie żywieniowe wina6.5. Piwo6.6. Spirytus i napoje spirytusowe 7. SUBSTANCJE OBCE W ŻYWNOŚCI7.1. Zanieczyszczenia żywności 7.2. Dodatki do żywności 8. ZAKOŃCZENIEINDEKSMIARY i WAGILITERATURA...
Specyfikacja
Pozostałe
Autor |
|
Rok wydania |
|
Ilość stron |
|
Kategorie |
|