Browin Winomierz Z Termometrem W Plastikowej Probówce Wrocław

Winomierz z termometrem w plastikowej probówce Renomowanej marki BIOWIN Model 405562 Do pomiaru cukru i określenia potencjalnej zawartości alkoholu – areometr przydatny przy nastawach winiarskich i brzeczce piwnej, zakres: 0 do 30°Blg. Nietłukąca, wygodna probówka – wykonany z tworzywa cylinderek …

od 30,60 Najbliżej: 3,1 km

Liczba ofert: 25

Oferta sklepu

Opis

Winomierz z termometrem w plastikowej probówce Renomowanej marki BIOWIN Model 405562 Do pomiaru cukru i określenia potencjalnej zawartości alkoholu – areometr przydatny przy nastawach winiarskich i brzeczce piwnej, zakres: 0 do 30°Blg. Nietłukąca, wygodna probówka – wykonany z tworzywa cylinderek do płynu, ma wygodne płaskie dno i nigdy się nie potłucze, co stanowi przewagę nad szklanymi odpowiednikami. Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami – na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji wina i piwa. Probówka pomiarowa z zamknięciem – do probówki dołożono zamknięcie, które uniemożliwi wysunięcie się areometru w trakcie przenoszenia czy przechowywania. Łatwy pomiar – urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni odczytując wynik na obu skalach. Termometr w środku areometru - dzięki praktycznie bezpośredniemu kontaktowi ze ścianką areometru (końcówka kapilary) mierzy temperaturę cieczy, bez zafałszowań. PAMIĘTAJ! KUPUJESZ U OFICJALNEGO DYSTRYBUTORA! Winomierz z termometrem to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim lub brzeczce piwnej. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Dzięki dwóm skalom, z jego pomocą możesz zaplanować również moc wina. Probówka, w której dokonuje się pomiaru wykonana jest z tworzywa, dlatego w przeciwieństwie do szklanych odpowiedników jest nietłukąca. Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy zalecanych początkowych i końcowych stężeń cukru w moszczu oraz brzeczce piwnej – dzięki temu nie potrzebujesz dodatkowych obliczeń czy tabel: obszar bordowy (22 – 25 °Blg) – początkowe stężenie, wino deserowe (słodkie) obszar żółty (15 – 22 °Blg) – początkowe stężenie, wino stołowe (wytrawne) obszar bursztynowy (9 – 11 °Blg) – początkowe stężenie, piwo obszar zielony (0 – 2 °Blg) – końcowe stężenie piwo obszar czerwony(-2 - 0 °Blg) – końcowe stężenie, wino Sposób użycia winomierza jest niezwykle prosty. Wystarczy, umieścić areometr w probówce i wypełnić ją taką ilością płynu aby pływak swobodnie się unosił. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku. Ponieważ urządzenia skalowane są w temperaturze 20°C, zaleca się dokonywanie odczytu w tej samej temperaturze, co ułatwia umieszczony w winomierzu termometr. Ponieważ ciecz zmienia swoje stężenie (cząsteczki rozprężają się i kurczą) pod wpływem temperatury, to właśnie pomiar dokonywany w 20°C będzie najbardziej miarodajny i precyzyjny. Wykonanie pomiaru zawartości cukru W celu dokonania pomiaru w probówce umieść areometr i wlej płyn pozbawiony cząstek stałych oraz pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru wskazuje odczyt górny. Patrz instrukcja. Po dokonaniu pomiaru płyn wylej, nie spożywaj. Planowanie mocy wina 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L moszczu. Dodatek 1 kg cukru zwiększa objętość moszczu o 0,6 L. Przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru w moszczu nie powinno przekraczać 22°Blg. Przypuśćmy, że odczyt na skali miernika wyniósł 16°Blg, z moszczu o takiej zawartości cukru uzyskuje się wino o mocy około 7,3%. Chcąc uzyskać wino zawierające 13% alkoholu, moszcz powinien zawierać 260 gramów cukru na litr. Wymagany dodatek wynosić będzie 260 – 160 = 100 g/L. Aby sprostać warunkowi nieprzekroczenia stężenia cukru w moszczu powyżej 22°Blg, wymaganą ilość cukru należy dodawać w trzech równych porcjach: pierwszą - przed rozpoczęciem fermentacji, drugą i trzecią – np. w 7-mym i 12-tym dniu fermentacji. Badanie brzeczki piwnej Pomiar zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. W skład zestawu wchodzi plastikowa probówka korek do probówki areometr z termometrem Zakres: od 0 do 30°Blg Zapraszamy na pozostałe aukcje gdzie mogą Państwo kupić produkty w kategoriach w których się specjalizujemy a całość wyślemy razem WINIARSTWO PIWOWARSTWO DESTYLATY WĘDLINIARSTWO SEROWARSTWO PIEKARNICTWO SZKŁO KUCHENNE I OZDOBNE STACJE POGODY AKCESORIA KUCHENNE OGRÓD BROWIN - bo domowe jest lepsze - BIOWIN

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Browin
Model
  • Winomierz z termometrem w plastikowej probówce BROWIN 405562
Skład zestawu
  • Winomierz