Browin Saletra Do Mięsa / Potasowa 100G (106002) Wołów

4,86
22 opinie

Saletra potasowa do peklowania mięs 100g Renomowanej marki BROWIN Model 410011 Przygotowujesz domowe mięsa? Ich smak, wygląd i trwałość zapewnisz stosując saletrę potasową. Przydatna podczas produkcji domowych wyrobów - saletra to obok soli kuchennej podstawowy dodatek przy peklowaniu mięsa …

od 10,69 Najbliżej: 38 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Saletra potasowa do peklowania mięs 100g Renomowanej marki BROWIN Model 410011 Przygotowujesz domowe mięsa? Ich smak, wygląd i trwałość zapewnisz stosując saletrę potasową. Przydatna podczas produkcji domowych wyrobów - saletra to obok soli kuchennej podstawowy dodatek przy peklowaniu mięsa Kształtuje smak i aromat mięsa - peklowanie wpływa uszlachetniająco, nadaje specyficzny smak i zapach. Zachowuje różową barwę mięsa - wpływa na lepsze zachowanie prawidłowej barwy mięsa. Dłuższa trwałość domowych wyrobów - saletra ma działanie utrwalające - możesz zatem dłużej cieszyć się smakiem ulubionych mięs i potraw! Bezpieczne i zdrowe konserwowanie - silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze saletry pozwala na ochronę domowych wyrobów przed rozwojem bakterii szczególnie Clostridium botulinum, czyli bakteriami jadu kiełbasianego. PAMIĘTAJ! KUPUJESZ U OFICJALNEGO DYSTRYBUTORA! Saletra potasowa - do peklowania każdego rodzaju mięsa. Saletra potasowa to azotan potasu (KNO₃) - bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa to obok soli kuchennej jeden z ważniejszych dodatków stosowanych przy peklowaniu mięs, gwarantujący nie tylko przedłużenie trwałości, ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Jak to możliwe? W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny). W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej barwie. Saletra potasowa - dlaczego warto? Użycie saletry potasowej podczas przygotowywania domowych wędlin gwarantuje: zachowanie różowej barwy mięsa ( sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary) podkreślenie pysznego smaku mięsa, silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (w zależności od stężenia) - szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego, niszczenie przetrwalników bakteryjnych (procesy termiczne, którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników - to "zadanie" spełnia saletra) dłuższa świeżość - mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie "ślimaczeje") Użycie saletry potasowej podczas przygotowywania domowych wędlin gwarantuje: zachowanie różowej barwy mięsa ( sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary) podkreślenie pysznego smaku mięsa, silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (w zależności od stężenia) - szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego, niszczenie przetrwalników bakteryjnych (procesy termiczne, którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników - to "zadanie" spełnia saletra) dłuższa świeżość - mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie "ślimaczeje") Polędwiczki dojrzewające – Przepis na 1 kg Składniki zalewy: 1 L zimnej wody, 0,2 g kultur bakterii do kiełbas dojrzewających, 1,5 g saletry potasowej, 4 g cukru, 90 g soli Przygotowanie: Oczyść polędwiczki, włóż je do zalewy i pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie przenieś do lodówki na 5 dni. Wyjmij, osusz i obsyp mieszanką ziół (czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona, majeranek, tymianek). Susz w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Jeśli chcesz, wędź zimnym dymem przez 8 godzin, a potem dojrzewaj w temperaturze poniżej 20°C przez 4 dni. Gdy polędwiczki stracą około 30% wagi, zapakuj je próżniowo i pozostaw na co najmniej miesiąc. Składniki: azotan potasu, substancja przeciwzbrylająca: hydroksywęglan magnezu. Uwaga! Przechowywać w suchym miejscu. Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr partii na opakowaniu. Wymiary opakowania: długość 12 cm szerokość ok. 1,8 cm wysokość 16,5 cm Zapraszamy na pozostałe aukcje gdzie mogą Państwo kupić produkty w kategoriach w których się specjalizujemy a całość wyślemy razem WINIARSTWO PIWOWARSTWO DESTYLATY WĘDLINIARSTWO SEROWARSTWO PIEKARNICTWO SZKŁO KUCHENNE I OZDOBNE STACJE POGODY AKCESORIA KUCHENNE OGRÓD BROWIN - bo domowe jest lepsze - BIOWIN

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Browin

Opinie Browin Saletra Do Mięsa / Potasowa 100G (106002) Wołów

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,86 na podstawie 22 opinie
  • g...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • p...8
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Polecam
    • jakość
    • trwałość
    • wygląd
  • p...p
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • i...s
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • m...z
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    ok
    • jakość
    • trwałość
    • wygląd