Bezpieczeństwo i jakość żywności Wołomin

Bezpieczeństwo i jakość żywności Autor: Stanisław Kowalczyk Dostawca: Azymut liczba stron: 416 format: 17.0x25.0cm język wydania: polski data wydania: 01-01-2018 typ oprawy: oprawa miękka rok wydania: 2018 Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN EAN: 9788301187323 Jest to pierwsza na rynku polskim praca, …

od 72,12 Najbliżej: 14 km

Liczba ofert: 18

Oferta sklepu

Opis

Bezpieczeństwo i jakość żywności Autor: Stanisław Kowalczyk Dostawca: Azymut liczba stron: 416 format: 17.0x25.0cm język wydania: polski data wydania: 01-01-2018 typ oprawy: oprawa miękka rok wydania: 2018 Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN EAN: 9788301187323 Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej. Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi. „Publikacja oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy, ale również pokazuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności.”Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Tematyka
  • Rolnictwo
Autor
  • Stanisław Kowalczyk
ISBN
  • 9788301187323
Wybrani autorzy
  • Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa
  • PWN
Rok wydania
  • 2016
Ilość stron
  • 416
Okładka
  • Miękka
Dystrybucja
  • None