Kohersen Nóż szefa kuchni CHEF Professional OLIVE WOOD 21,6 cm Wołczyn

Kohersen Nóż szefa kuchni CHEF Professional OLIVE WOOD 21,6 cm Kolekcja Professional Olive Wood Poznaj kolekcję profesjonalnych noży kuchennych Kohersen Professional Olive Wood, stworzoną z dbałością i precyzją z najlepszych materiałów: japońskiej stali damasceńskiej i włoskiego drewna oliwnego. W …

od 1 399 Najbliżej: 12 km

Liczba ofert: 13

Oferta sklepu

Opis

Kohersen Nóż szefa kuchni CHEF Professional OLIVE WOOD 21,6 cm Kolekcja Professional Olive Wood Poznaj kolekcję profesjonalnych noży kuchennych Kohersen Professional Olive Wood, stworzoną z dbałością i precyzją z najlepszych materiałów: japońskiej stali damasceńskiej i włoskiego drewna oliwnego. W naszych produktach łączymy najnowsze technologie z tradycyjnym rzemiosłem, aby stworzyć jedyne w swoim rodzaju doświadczenie równowagi - równowagi trwałości i piękna, którą docenią nawet najbardziej wymagający szefowie kuchni i mistrzowie kulinarnych arcydzieł. Nóż szefa kuchni (chef knife) Przeznaczenie:wszechstronne zastosowanie, do cięcia, siekania, porcjowania mięsa, ryb, warzyw, owoców i ziół Długość: 350 mm Waga: 231 g Ostrze Materiał: japońska stal damasceńska SRS13 Ilość warstw: 49 Twardość: 63 (+/-1) HRC Wzór na ostrzu: Fibres Krawędź tnąca: 210 mm Szerokość: 53 mm Grubość: 2 mm Typ ostrzenia: szlif dwustronny, symetryczny Rękojeść Materiał: włoskie drewno oliwne Długość: 134 mm Ostrze, które nie ma sobie równych Najwyższej jakości japońska stal damasceńska, którą doceniają zawodowi kucharze na całym świecie, została poddana ręcznej obróbce, by dopracować każdy cal ostrza. Ręczne polerowanie pozwala wyeksponować piękny wzór damastu, a ręczne ostrzenie sprawia, że krawędź ostrza osiąga doskonały profil i gładkość. Rękojeść, która staje się przedłużeniem dłoni Ręcznie polerowana, elegancka rękojeść z włoskiego drewna oliwnego została odpowiednio wyprofilowana, aby zapewnić komfort użytkowania. Jest ergonomiczna i nie ślizga się. Pozostaje ciepła i gładka w dotyku. Perfekcja w każdym szczególe Noże z kolekcji Professional Olive Wood to doskonale wyważony instrument, który zasługuje na wyjątkową oprawę. Dlatego też każdy z osobna został umieszczony w luksusowym futerale, wyłożonym miękkim tworzywem. Japońska stal damasceńska i jej właściwości Stal damasceńska jest znana i ceniona ze względu na cechy, które wyróżniają ją spośród innych rodzajów stali. Sposób jej produkowania i obróbki pozwala nie tylko na osiągnięcie parametrów, które czynią ją trwałą i odporną na uszkodzenia, a przy tym niebywale ostrą, ale również wyjątkowo piękną.   Oryginalne wzory na klindze powstają podczas polerowania ostrza o wielowarstwowej budowie. Dzięki odpowiedniemu składowi chemicznemu zalicza się do stali nierdzewnych i nie ulega korozji. Noże Kohersen z kolekcji Professional Olive Wood powstają z 49-warstwowej, japońskiej, proszkowej stali damasceńskiej o twardości 63 (+/-1) HRC (w skali Rockwella).   Stal SRS13 osiąga niebywałe właściwości, dzięki zdobyczom nowoczesnej metalurgii. Pomimo tak wysokiej twardości, materiał ten wykazuje się również podatnością na precyzyjną obróbkę, co prowadzi do osiągnięcia niebywałej ostrości. Zalety te sprawiają, że często nazywana jest stalą „szybkotnącą” ze względu na imponującą efektywność podczas pracy. Jak ostrzyć nóż za pomocą kamienia? Ostrzenie wstępne (szlifowanie): kamień o gradacji 1000 Wykończenie (polerowanie): kamień o gradacji 6000 1.Przed użyciem namocz osełkę pod wodą na 5 minut, aby całkowicie wchłonęła wodę 2. Połóż nóż stabilnie na kamieniu i wypoleruj go zgodnie z kątem ostrza. Można polerować nóż przeciągając po kamieniu ostrze w górę i w dół. 3. Najpierw użyj szorstkiego kamienia o gradacji 1000, aby wyszlifować wstępnie krawędź ostrza. 4. Następnie, dla uzyskania większej ostrości użyj kamienia o gradacji 6000, polerując przez 5-20 minut, w zależności od rodzaju stali. Jak ostrzyć nóż za pomocą ostrzałki bagnetowej (musaka)?  1. Trzymając rękojeść bagnetu lewą ręką, połóż go na płaskim stole i przytrzymaj nóż prawą ręką. 2. Przyłóż ostrze do bagnetu z pilnikiem diamentowym. Ostrze i bagnet powinny być ustawione pod kątem 20-25°. Delikatnie przesuń nóż w dół po łuku, od pięty noża do czubka. Nie dociskaj noża do bagnetu podczas ostrzenia, ostrze prowadź lekko i płynnie. 3. Ostrz na zmianę, równomiernie po obydwu bokach ostrza. Trzymaj pręt nieruchomo. Przesuwaj nóż raz po jednej, raz po drugiej stronie bagnetu. W ten sposób naostrzysz obie strony ostrza. 4. Po zakończeniu ostrzenia wytrzyj bagnet suchą szmatką. Nie myj w wodzie i nie używaj detergentów. Przechowuj bagnet w suchym i wentylowanym miejscu.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Kohersen
Model
  • CHEF KOHERSEN Professional OLIVE WOOD 21,6 cm
Rodzaj
  • Noże szefa kuchni
Kolor
  • Brązowe
Długość całkowita noża
  • 35 cm
Długość rękojeści
  • 13,4 cm
Długość ostrza
  • 21,6 cm
Twardość ostrza
  • 63 HRC
Materiał uchwytu
  • Drewniane
Materiał ostrza
  • Ze stali
Waga
  • 231 g
Typ ostrzenia
  • Szlif dwustronny symetryczny
Liczba noży w zestawie
  • 1
Opakowanie
  • W pudełku