366 obiadów Wisła

Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście! To nie czcze słowa – książka, którą właśnie trzymacie w dłoniach, w okresie przedwojennym stała w domu każdej szanującej się gospodyni, a nazwisko Marii Gruszeckiej unosiło się w pomieszczeniach kuchennych …

od 42,42 Najbliżej: 21 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście! To nie czcze słowa – książka, którą właśnie trzymacie w dłoniach, w okresie przedwojennym stała w domu każdej szanującej się gospodyni, a nazwisko Marii Gruszeckiej unosiło się w pomieszczeniach kuchennych niczym dobry duch opiekuńczy. (…) napisałam tę książkę w celu zaradzenia rzeczywistym potrzebom – deklarowała Gruszecka w przedmowie do 366 obiadów. Jej misja była szlachetna i narodowa – nauczyć Polaków, jak gotować smacznie i zdrowo bez pomocy służby, a także zapoznać ich z oryginalnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Była jedną z pierwszych polskich autorek, które dostrzegły, jak ważne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu jest przestrzeganie zasad związanych z przygotowywaniem i przechowywaniem żywności oraz racjonalnym odżywianiem. W książce 366 obiadów znajdziemy przepisy m.in. na zupy, potrawy z drobiu, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, ryb i raków. Usatysfakcjonowani będą również amatorzy pierogów, galaret, naleśników i sałatek. Choć w czasach Gruszeckiej wegetarianizm uznawano za zbyteczną fanaberię, w niezwykle urozmaiconym menu przewidziała ona też miejsce dla ryżu i warzyw. Wśród receptur nie mogło zabraknąć tych na słodkości i napoje – od kompotów po nalewki. ____________________________ Niniejsze wydanie książki zostało opracowane na podstawie edycji z 1930 roku. 366 obiadów – Przewodnik po tradycyjnej kuchni polskiej Odkryj sekrety polskiej kuchni z książką "366 obiadów" autorstwa Marii Gruszeckiej. To nie tylko zbiór przepisów, ale prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej, która nauczy Cię, jak gotować smacznie i zdrowo, korzystając z oryginalnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dla kogo jest ta książka? Miłośników tradycyjnej kuchni polskiej Osób pragnących nauczyć się gotować zdrowo i smacznie Gospodyni domowych szukających inspiracji na codzienne obiady Osób zainteresowanych historią polskiej kulinarystyki Co zyskasz dzięki tej publikacji? Przepisy na różnorodne dania, w tym zupy, potrawy z drobiu i wołowiny Wiedzę na temat zasad przygotowywania i przechowywania żywności Umiejętność gotowania bez pomocy służby, co sprzyja samodzielności w kuchni Możliwość odkrycia oryginalnych receptur, które wzbogacą Twoje menu Kluczowe tematy i obszary Tradycyjne polskie przepisy kulinarne Zdrowe odżywianie i racjonalne przygotowywanie posiłków Historia polskiej kuchni i jej ewolucja Przechowywanie żywności i zasady higieny w kuchni O Autorze Maria Gruszecka była jedną z pierwszych polskich autorek, która dostrzegła znaczenie zdrowego odżywiania i umiejętności kulinarnych w codziennym życiu. Jej książka "366 obiadów" stała się nieodłącznym elementem polskich domów, a jej przepisy są cenione do dziś. O Wydawcy Księży Młyn Dom Wydawniczy to renomowane wydawnictwo, które specjalizuje się w publikacjach związanych z kulturą, historią i kulinariami. Dzięki ich staraniom, klasyki polskiej literatury kulinarnej są dostępne dla współczesnych czytelników. Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktuKsięży Młyn Dom Wydawniczy Michał KolińskiKsięży Młyn 14 90-345 Łódź biuro@km.com.pl426327861

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Maria Gruszecka
Wybrane wydawnictwa
  • Księży Młyn Dom Wydawniczy
Okładka
  • Twarda
Rok wydania
  • 2021
Ilość stron
  • 328
Tematyka
  • Alkohole
ISBN
  • 9788377296431

Opinie 366 obiadów Wisła

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 1 opinia
  • Użytkownik Ceneo
    5
    Polecam miłośnikom tradycyjnej kuchni. „366 obiadów” Marii Gruszeckiej to pierwszy tom serii książek „Kuchnia Przodków”. Seria przeznaczona jest dla miłośników dobrej, tradycyjnej kuchni. Niniejsze wydanie opracowano na podstawie edycji z 1930 roku.
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania