Meksyk od kuchni - Susana Osorio-Mrożek (E-book) Wieliczka

Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie; …

od 15,75 Najbliżej: 17 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia , które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata. Susana Osorio-Mrożek (ur. w Mexico City, Meksyk) - studiowała historię na Universidad Nacional de Mecxico (Mexico City) i archeologię na Uniwersytecie Veracruz. Pracowała w teatrze jako aktorka, reżyser, następnie jako kierownik swojej własnej grupy teatralnej. Jest także specjalistą, teoretykiem i praktykiem w zakresie gastronomii, dietetyki i żywienia. Uczestniczyła w programie badań nad produkcją żywności dla diabetyków w ramach National Association for Diabetic Children od Mexico. W roku 1986 była szefem kuchni dwu czołowych restauracji w Oslo i Stavanger (Norwegia), specjalności meksykańskie i międzynarodowe. W latach 1987-1989 mieszkała w Paryżu, od 1996 do 2008 prowadziła restauracje w Krakowie. Od 2009 mieszka w Nicei. Spis treści: DROGI CZYTELNIKU Prolog – ZASADY SMAKU Rozdział I – MEKSYK PREHISZPAŃSKI Ludy koczownicze. – Mezoameryka. – Religia Mezoameryki. – Pokarm bogów. – Wojny kwiatowe. – Uczty bogów. - Ludożerstwo obrzędowe. – Potrawy. – Pokarm ludzi. – ROŚLINY. – Kukurydza. – Huautli – amarant. – Fasola. – Chía. – WARZYWA. – Nopal. – Chili. – Bataty (camote). – KAKAO. – Majowie. – Aztecy. – NAPOJE ALKOHOLOWE. – Maguey. – Zasady dotyczące napojów alkoholowych. – „Czterysta Królików”. – ŚRODKI STYMULUJĄCE. – Teonanácatl. – Środki halucynogenne. – Kult Teonanácatl. – Tytoń (Nicotina tabacum). – ZWIERZĘTA. – Indyk. – Pies. – Zwierzyna łowna i zbieractwo. – RYBOŁÓWSTWO. – TARGOWISKA. – MIASTA. – Domy. – Kuchnie. – Sprzęt kuchenny. – Nakrycia stołowe. – Dieta. – Dobre maniery. – Pokarmy. – PRZEPISY Rozdział II – SPOTKANIE Kuchnia hiszpańska. – Kolonizacja Antyli. – Podbój Meksyku. – Epidemie. – Kobiety indiańskie. – Hiszpańskie wpływy w kuchni meksykańskiej. – Rolnictwo. – Hodowla. – Misjonarze ROZDZIAŁ III – METYSAŻ Kuchnia w XVI wieku. – Galeon z Manili. – KUCHNIE. – Kuchnie klasztorne. – Kuchnie domowe. – Dieta nowohiszpańska. –Barok. – Nowe ośrodki miejskie. – Kościół. – Kuchnia barokowa. – Zakony żeńskie. – PRZEPISY Rozdział IV – NOWA HISZPANIA Ludność. – Hiszpański Meksyk: Kreole i Półwyspiarze. – Gachupines. – Kreole. – Przeszłość prekolumbijska. – Kreolski katolicyzm. – Meksyk indiański. – Służący. – Metysi. – Czarnoskórzy, Mulaci i castas. – Kasty. – ŻYCIE MIEJSKIE. – Zwyczaje żywieniowe. – NAPOJE. – Pulque . – Tepache. – Tequila Rozdział V – Wiek XVIII Reformy Burbonów. – PRZEPISY. – Sosy. – Tortille. – Fasola. – Tamales Rozdział VI – NIEPODLEGŁOŚĆ Inwazja napoleońska. – Tertulie. – Walka zbrojna. – Uzyskanie niepodległości. – Sztandar narodowy. – Panowanie Augustyna I. – PRZEPISY Rozdział VII – REPUBLIKA MEKSYKU LUDNOŚĆ. – Epoka Santa Anny 1833–1855 . – Nowe wpływy zagraniczne. – Uroczystości. – Rodzinne uroczystości. – Los gringos. – Wojna o Reformę. – PRZEPISY. – ŚWIĘTA RODZINNE. – Urodziny. – Kolacja Bożonarodzeniowa. – Dzień Trzech Króli. – Posadas. – Wielki Post. – Śniadanie w dniu pierwszej komunii. – CODZIENNE MENU DOMOWE. – Śniadanie. – Obiad. – Kolacja. – Półofi cjalny obiad. – Półofi cjalna kolacja Rozdział VIII – INTERWENCJA FRANCUSKA II cesarstwo meksykańskie. – Cesarz . – HAUTE CUISINE . – Zasady dobrego smaku. – Antoine Câreme z Paryża. – PRZEPISY. – Przystawki. – Zupy. – Danie główne. – Deser Rozdział IX – PORFIRIO DIAZ I REWOLUCJA MEKSYKAŃSKA Gastronomia. – Obchody Stulecia. – REWOLUCJA MEKSYKAŃSKA. – Ci, którzy zostali w domach. – Zwyczaje żywieniowe w postrewolucyjnym Meksyku. – Tostadas, totopos i nachos. – Tortilla chips. – PRZEPISY ROZDZIAŁ X – GEOGRAFIA MEKSYKU I KUCHNIA REGIONALNA Północ. – Kuchnia północna. – Region Zachodni i El Bajío. – Kuchnia Regionu Zachodniego i El Bajío. – Region Centralny. – Kuchnia Regionu Centralnego. – Region Południowy. – Kuchnia Regionu Południowego. – Wybrzeże Zatoki Meksykańskiej: stany Veracruz i Tabasco. – Kuchnia Zatoki Meksykańskiej. – Jukatan. – Kuchnia Jukatanu EPILOG

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Susana Osorio-Mrożek
Format
  • PDF
  • MOBI
  • EPUB
Ilość stron
  • 400
Rok wydania
  • 2014
Wybrane wydawnictwa
  • Universitas