browin Klarowin 10g Wiązów

Jeśli trunek nie sklarował się w zadowalającym stopniu zaleca się stosowanie środków wspomagających ten proces. Opis produktu: W ofercie dostępne są dwa rodzaje środków klarujących: Klarowin skuteczny środek w postaci proszku do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne …

od 2,39 Najbliżej: 36 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Jeśli trunek nie sklarował się w zadowalającym stopniu zaleca się stosowanie środków wspomagających ten proces. Opis produktu: W ofercie dostępne są dwa rodzaje środków klarujących: Klarowin skuteczny środek w postaci proszku do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje, głównie białka, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Stosowany głównie do win białych i różowych, w przypadku wysoko garbnikowych należy przeprowadzić wstępne próby czy nie odbarwi płynu. Opakowanie 10 g Klarowinu wystarcza na sklarowanie 10 l płynu. Żelatyna kwasowa środek w formie krystalicznej, skutecznie usuwa zmętnienia wywołane obecnością substancji barwnikowych i garbnikowych występujących głównie w winach i sokach czerwonych. Żelatyna sprzedawana jest w porcjach 7 g, co wystarcza na sklarowanie 30-50 l płynu Użytkowanie: Odpowiednią porcję KLAROWINU wsypać należy do 100 ml wody i dobrze wymieszać. Tak sporządzoną mieszaninę pozostawić na dobę sporadycznie mieszając. Po tym czasie roztwór wlewamy do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu w formie opadającego na dno osadu. Odpowiednią porcję ŻELATYNY rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Tak sporządzoną mieszaninę wlać do klarowanego wina lub soku i dokładnie wymieszać. Pamiętać o przestrzeganiu zalecanych dawek, aby nie przedawkować środka. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu. Zbyt duży dodatek substancji klarujących powoduje tak zwane przeklarowanie, stwarzające niebezpieczeństwo powstawania w winie następnych zmętnień. W związku z tym bezpieczniej jest wykonać wstępne próby na mniejszej ilości płynu UWAGA: Środki należy stosować tylko wówczas, jeśli jest się stu procentowo pewnym, że fermentacja dobiegła końca. W przeciwnym razie powstający w trakcie fermentacji dwutlenek węgla będzie uniemożliwiał opadanie cząsteczek zaadsorbowanych przez środki klarujące. Charakterystyka produktu: - W skład klarowinu wchodzi bentonit sodowo-potasowy. Środek nie wchodzi w reakcję z winem. - Żelatyna jest środkiem kwasowym, który w przypadku przedawkowania może spowodować utratę barwy i smaku wina.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Browin
Rodzaj
  • Drożdże

Opinie browin Klarowin 10g Wiązów

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 3 opinie
  • Marek
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bardzo przydatny produkt.
  • m...0
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • a...k
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.