Smak zmiany Wejherowo

Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona …

od 26,26 Najbliżej: 22 km

Liczba ofert: 4

Oferta sklepu

Opis

Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. (…) Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce. Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących. z przedmowy Jerzego Wilkina Smak zmiany – Alternatywne sieci w produkcji i konsumpcji żywności Wojciech Goszczyński w swojej książce "Smak zmiany" bada, jak w różnych krajach europejskich, w tym w Polsce, rozwijają się alternatywne sieci łączące rolnictwo z konsumentami. Publikacja ta jest nie tylko analizą, ale także inspiracją do tworzenia zrównoważonego systemu produkcji i konsumpcji żywności. Dla kogo jest ta książka? Rolnicy i producenci żywności Studenci i badacze zajmujący się ekonomią i zrównoważonym rozwojem Osoby zainteresowane ruchem lokalnym i ekologicznym Decydenci polityczni i instytucje zajmujące się rolnictwem Konsumenci poszukujący alternatywnych źródeł żywności Co zyskasz dzięki tej publikacji? Wgląd w doświadczenia krajów europejskich w zakresie zrównoważonej produkcji żywności Przykłady skutecznych modeli alternatywnych sieci produkcji i dystrybucji Analizę wyzwań, przed którymi stoi Polska w kontekście rozwoju takich sieci Inspiracje do działania w lokalnych społecznościach Wiedzę na temat kształtowania ruchów społecznych związanych z żywnością Kluczowe tematy i obszary Alternatywne sieci produkcji żywności Ruchy społeczne w kontekście rolnictwa Porównanie rozwoju systemów żywnościowych w Europie Wyzwania instytucjonalne i prawne w Polsce Zrównoważona produkcja i konsumpcja żywności O Wydawcy Wydawnictwo Naukowe PWN to renomowany wydawca, który od lat dostarcza wysokiej jakości publikacje naukowe i edukacyjne. Specjalizuje się w literaturze akademickiej, oferując książki z różnych dziedzin, w tym ekonomii, nauk społecznych i przyrodniczych. Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktuWydawnictwo Naukowe PWN Spółka AkcyjnaGottlieba Daimlera 202-460 Warszawaasystent.marketing@pwn.com.pl22 6954321

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Wojciech Goszczyński
Wybrane wydawnictwa
  • Scholar
Okładka
  • Twarda
Format
  • 15.0x21.5cm
Rok wydania
  • 2007
Ilość stron
  • 284
Język oryginału
  • Polski
ISBN
  • 9788373837072
Model
  • twarda