Camil Ocet Ryżowy Biały Wegetariański Rice Vinegar Do Sushi 2% Zalewy 500ml Wasilków

Ocet ryżowy biały (do sushi) 500ml Ocet ryżowy to niezbędny składnik do sushi (używa się go do zakwaszania ryżu). Ocet ryżowy jest także popularnym składnikiem wielu azjatyckich dań, szczególnie o smaku słodko-kwaśnym, stosuje się go także do marynowania warzyw takich jak papryka, imbir, ogórek. …

od 14,80 Najbliżej: 12 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Ocet ryżowy biały (do sushi) 500ml Ocet ryżowy to niezbędny składnik do sushi (używa się go do zakwaszania ryżu). Ocet ryżowy jest także popularnym składnikiem wielu azjatyckich dań, szczególnie o smaku słodko-kwaśnym, stosuje się go także do marynowania warzyw takich jak papryka, imbir, ogórek. Składniki: woda, ryż kleisty, alkohol, soja. Produkcja: Chiny. PRZYGOTOWANIE RYŻU DO SUSHI (na 2 szklanki ryżu do sushi) SKŁADNIKI 1 szklanka ryżu do sushi 1 1/4 szklanki wody Zaprawa do ryżu 3 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli LUB 3 łyżki gotowej zaprawy do sushi PRZYGOTOWANIE Ryż wsypać do garnka, przepłukać kilka razy wodą (aż woda straci mleczny kolor). Wlać wodę (1 1/4 razy tyle co ryżu), odstawić ryż na 30-60min, żeby się namoczył (namaczanie nie jest konieczne ale wskazane). Zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować 15 min. W czasie gdy gotuje się ryż przygotować zaprawę octową. W małym garnuszku wymieszać ocet, cukier i sól, podgrzać lekko na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia. Po 15 min ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i trzymać pod przykryciem jeszcze 10 min. Przesypać ryż do dużej miski, polać równomiernie zaprawą, wymieszać delikatnie drewnianą łopatką, tak żeby nie rozgnieść ziarenek ryżu. W czasie mieszania należy wachlować ryż wachlarzem lub kartką, aby jak najszybciej go wychłodzić, dzięki temu ryż będzie miał idealną konsystencję. Wystudzony ryż jest gotowy do przygotowania sushi.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Rodzaj
  • Azjatycka
Cechy
  • Produkt wegetariański