Szkodliwe substancje w żywności Warszawa

Szkodliwe substancje w żywności Autor: Zdzisław E. Sikorski, Witczak Agata Dostawca: Azymut liczba stron: 304 format: 16.5x23.5cm numer wydania: 1 język wydania: polski data wydania: 20-08-2020 typ oprawy: oprawa miękka rok wydania: 2020 Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN EAN: 9788301212995 Książka …

od 79,04 Najbliżej: 0 km

Liczba ofert: 6

Oferta sklepu

Opis

Szkodliwe substancje w żywności Autor: Zdzisław E. Sikorski, Witczak Agata Dostawca: Azymut liczba stron: 304 format: 16.5x23.5cm numer wydania: 1 język wydania: polski data wydania: 20-08-2020 typ oprawy: oprawa miękka rok wydania: 2020 Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN EAN: 9788301212995 Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści.Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.Z recenzji:„Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym komentarzem.”Prof. dr hab. Piotr Szefer

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Model
  • miękka
Rok wydania
  • 2020
Okładka
  • Miękka
Ilość stron
  • 304
ISBN
  • 9788301212995
Wybrane wydawnictwa
  • PWN