Zdjęcie Moya Matcha Chasen Bambusowa Miotełka Do Matchy 15 G - Warszawa

Moya Matcha Chasen Bambusowa Miotełka Do Matchy 15 G Warszawa

Właściwości: Tradycyjna miotełka używana podczas japońskiej ceremonii herbacianej, do spieniania herbaty matcha. Miotełka zwana także pędzelkiem jest wykonana ręcznie z jednego kawałka jasnej odmiany bambusa. Precyzyjne nacięcia tworzą elastyczne wąsy, które w dolnej części są delikatnie wygięte a …

Ostatnia znana cena: 50,62 zł Najbliżej: brak

Liczba ofert: 0

Podobne produkty nowe i używane

Opis

Właściwości: Tradycyjna miotełka używana podczas japońskiej ceremonii herbacianej, do spieniania herbaty matcha. Miotełka zwana także pędzelkiem jest wykonana ręcznie z jednego kawałka jasnej odmiany bambusa. Precyzyjne nacięcia tworzą elastyczne wąsy, które w dolnej części są delikatnie wygięte a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką. Chasen najlepiej sprawdzi się z czarką do przygotowywania i picia matchy. Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha, nie powinna przekraczać 80°C. Zastosowanie: Chasen przeznaczony jest do przygotowywania tradycyjnej matchy. Sposób użycia: Ubijanie matchy najlepiej zacząć powoli, delikatnie szorując wąsami chasenu po dnie czarki, pozwala to dobrze zmieszać całą matchę z wodą. Potem przenosimy chasen wyżej, bliżej powierzchni i zaczynamy bardziej energiczne ruchy przypominające literę W lub M przez ok. 10-20 sek. Warto pamiętać, żeby w trakcie mieszania pracować samym nadgarstkiem, a nie całą ręką, która szybciej się męczy. Na powierzchni powinien szybko pojawić się cienki kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest właśnie możliwe dzięki dużej liczbie elastycznych bambusowych wąsów. Czym więcej wąsów w chasenie tym łatwiej uzyskamy tzw. „jaspisowy mus” czyli idealną warstwę pianki. Dla uzyskania najlepszego efektu miotełkę powinno się zmoczyć w gorącej wodzie przed użyciem i opłukać po wykorzystaniu. Chasen kurczy się przy wysychaniu, staje się wtedy kruchy i podatny na uszkodzenia dlatego warto przechowywać go na specjalnej podstawce naoshi. Ważne informacje: MATERIAŁ: ciemny bambus sezonowany. Nie należy myć w zmywarce. Najlepiej suszyć na specjalnej podstawce (sprzedawanej osobno). Po użyciu nie przechowywać chasenu w plastikowym opakowaniu. Przechowywanie chasenu na specjalnej podstawce pomaga zapewnić mu dłuższe życie i zachować odpowiedni kształt. Nie należy natomiast zamykać chasenu w plastikowym opakowaniu ani w żadnym innym szczelnym pojemniku, może to spowodować niezamierzone pojawienie się pleśni na bambusowym trzonku. Zawartość opakowania: 1 sztuka. Producent: MOYA EUROPE Sp. z o.o. Karłowicza 9A 02-501 Warszawa, PL

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Kolor
  • Zielone