Lodge Patelnia Żeliwna 26cm (L8Sk3) Warszawa

4,62
13 opinii

Patelnia Żeliwna 26 cm Uznana za „niezbędne narzędzie kuchenne” (Martha Stewart 2008), żeliwna patelnia Lodge 26 cm jest stworzona do przygotowywania niezapomnianych posiłków przez pokolenia. Naczynia wykonane z żeliwa równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę dzięki czemu są …

od 189 Najbliżej: 10 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Patelnia Żeliwna 26 cm Uznana za „niezbędne narzędzie kuchenne” (Martha Stewart 2008), żeliwna patelnia Lodge 26 cm jest stworzona do przygotowywania niezapomnianych posiłków przez pokolenia. Naczynia wykonane z żeliwa równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę dzięki czemu są energooszczędne, przyjazne dla środowiska, można używać na każdym źródle ciepła - kuchenka: gazowa, elektryczna, ceramiczna, indukcyjna; piekarnik, otwarty ogień, grill. Nie używać w kuchence mikrofalowej, świetnie nadają się do serwowania potraw bezpośrednio na stół, uwaga: rączki nagrzewają się. Konieczne jest użycie rękawic chroniących dłonie przed poparzeniem. Wyprodukowane w USA Poniższe instrukcje użytkowania i pielęgnacji żeliwa sezonowanego Lodge pomogą utrzymać naczynia kuchenne przez całe życie. Jak należy postępować Mycie ręczne. Wysuszyć natychmiast - nawet przed pierwszym użyciem. Po każdym myciu natrzyj lekką warstwą oleju roślinnego. Ile oleju? Wystarczy, aby przywrócić połysk, nie powodując „lepkości”. Dlaczego? Aby żelazo było „sezonowane” i chronione przed wilgocią. Sezonowanie - to nie jest sól i pieprz „Sezonowanie” to olej roślinny na żelazie w wysokiej temperaturze, a nie sztuczna nieprzywierająca powłoka. Sezonowanie tworzy naturalne, łatwe do uwolnienia właściwości. Im więcej gotujesz, tym lepiej. Ponieważ sezonujesz, twoje naczynia kuchenne mogą trwać 100 lat lub dłużej. Gotujmy! Lodge Cast Iron można używać w domu na kuchenkach indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych i gazowych, w piekarniku, na grillu, a nawet nad ogniskiem. Nie wolno używać w kuchence mikrofalowej. (Niektóre blaty indukcyjne nie będą działać z grillami 2-palnikowymi) Na szklanych lub ceramicznych płytach kuchennych podnosimy naczynia kuchenne; nigdy nie przesuwamy. Naczynia Lodge są bezpieczne do używania w wysokich temperaturach; możemy używać metalowych, drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych odpornych na wysokie temperatury. Niektóre produkty spożywcze mogą przyklejać się do nowych naczyń (zwłaszcza jajka). Użyj trochę dodatkowego oleju lub masła. Kwaśne potrawy, takie jak pomidory, fasola i niektóre sosy, mogą uszkadzać sezonowanie, i należy ich unikać, dopóki sezonowanie nie zostanie dobrze utrwalone. Używając żeliwa rzadko musimy przekraczać średnie ustawienia ciepła na kuchence, jeśli jest wstępnie odpowiednio podgrzane. W przypadku gotowania w wyższych temperaturach stopniowo doprowadzamy patelnię do pożądanej temperatury i dodajemy olej tuż przed dodaniem potrawy, aby zapobiec przywieraniu. Nasze uchwyty nagrzewają się; używajmy rękawic z jednym palcem. Używajmy podkładek, aby chronić blaty przed gorącymi naczyniami. Naczynia możemy myć wodą z łagodnym detergentem i natychmiast osuszyć oraz naoliwić. Nie zaleca się myć w zmywarce, używać mocnych detergentów i metalowe zmywaków, ponieważ usuwają sezonowanie. Rdza?! Nie panikuj, to nie koniec świata. Bez sezonowania żelazo może rdzewieć. Bardzo łatwo to naprawić. Zetrzyj rdzę, spłucz, osusz i przetrzyj niewielką ilością oleju roślinnego. Jeśli problem będzie się powtarzał, musisz dokładnie usunąć całą rdzę i postępować zgodnie z naszymi instrukcjami dotyczącymi ponownego sezonowania (poniżej). Odnów swoje naczynie Utrzymując sezonowanie, należy utrzymywać żeliwo i stal węglową w dobrym stanie, ale w pewnym momencie może być konieczne ponowne sezonowanie naczyń. Jeśli jedzenie przyklei się do powierzchni lub zauważysz matowy, szary kolor, powtórz proces sezonowania: * Umyj naczynia gorącą wodą z mydłem i twardą szczotką. (Tym razem można używać mydła, ponieważ przygotowujesz się do ponownego przyprawienia naczyń kuchennych). * Spłucz i całkowicie wysusz. * Nałóż bardzo cienką, równomierną powłokę stałego tłuszczu roślinnego (lub wybranego oleju kuchennego) na naczyniu kuchennym wewnątrz i na zewnątrz. Zbyt dużo oleju spowoduje lepkie wykończenie. * Umieść folię aluminiową na dolnym ruszcie piekarnika (nie bezpośrednio na dole). * Ustaw temperaturę piekarnika na 180C -200C. * Umieść naczynia do góry nogami na górnym ruszcie piekarnika. * Piec naczynia kuchenne przez co najmniej godzinę. Po godzinie wyłącz piekarnik i poczekaj, aż naczynie ostygnie w piekarniku. * Naczynia kuchenne przechowywać bez przykrycia, w chłodnym i suchym miejscu. * Powtórz w razie potrzeby. Sprawdź także ten pomocny film Wybrane podstawowe informacje Płomienie gazu nie powinien sięgać powyżej boków naczyń kuchennych. Dopasuj rozmiar naczynia do rozmiaru palnika. Nie używaj w kuchence mikrofalowej. Podczas głębokiego smażenia napełnij naczynia tylko do 1/3 pojemności.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Lodge
Kształt
  • Okrągłe
Przeznaczenie
  • Uniwersalne
Informacje dodatkowe
  • Na indukcję
Średnica
  • 26 cm
Pokrywa
  • Bez pokrywy
Powłoka
  • Żeliwo
Kolor
  • Czarne
Materiał
  • Żeliwne

Opinie Lodge Patelnia Żeliwna 26cm (L8Sk3) Warszawa

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,62 na podstawie 13 opinii
  • t...9
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bardzo dobry produkt spełniający moje oczekiwania w 100%. Patelnia bardzo szybko się nagrzewa i długo trzyma temperaturę, rozmiar ten idealnie mieści sie w domowym piekarniku. Polecam do smażenia steków lub innych mięs oraz pieczenia chlebków i pizzy. Dzięki temu ze patelnie nie jest niczym powleczona bez problemu można używać na niej stalowych przyborów kuchennych, a powłoka wytworzona podczas sezonowanie jest nieprzywierająca. Jeśli się o nia odrobine zadba spisuje się wyśmienicie
    • funkcjonalność
    • wygląd
    • wytrzymałość
  • Użytkownik Ceneo
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Pierwsza żeliwna patelnia w naszej kuchni. Bardzo solidnie fabrycznie przygotowana w oleju jadalnym, wystarczy umyć i wytrzeć na sucho, smażymy bez przypaleń na bardzo małym płomieniu gazu, ale do kuchenki indukcyjnej to perfect. Odlew żeliwny patelni jest bardzo dobry, oryginalny z U.S.A. Jedyny problem to patelnie żeliwne nie są lekkie jak dla nas ludzi starszych, ale Lodge (L8Sk3) jest najlżejsza, polecam.
    • funkcjonalność
    • wygląd
    • wytrzymałość
  • Michał
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Pancerna patelnia. Jest od razu sezonowana ale i tak radzę co jakiś czas odnowić powłokę olejem lnianym.
    • funkcjonalność
    • wygląd
    • wytrzymałość
  • Tytus
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Patelnia bardzo dobrej jakości w 100% spełnia moje oczekiwania.
    • funkcjonalność
    • wygląd
    • wytrzymałość
  • v...0
    4
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Od sklepu patelnię otrzymałem nie w oryginalnym pudełku