S.O.S. dla stawów (EPUB) Wadowice

Zastanawiasz się, czy pomogą Ci reklamowane w mediach tabletki i maści? Masz wątpliwości, co powinieneś jeść, aby sobie pomóc? Czy w ogóle dieta może być sposobem na Twoje dolegliwości? Autorki, dietetyczki kliniczne, rozprawiają się z mitami, które narosły wokół schorzeń stawów. Podają praktyczne …

od 22,92 Najbliżej: 35 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Zastanawiasz się, czy pomogą Ci reklamowane w mediach tabletki i maści? Masz wątpliwości, co powinieneś jeść, aby sobie pomóc? Czy w ogóle dieta może być sposobem na Twoje dolegliwości? Autorki, dietetyczki kliniczne, rozprawiają się z mitami, które narosły wokół schorzeń stawów. Podają praktyczne wskazówki, co może ulżyć w bólu, a co będzie nasilać dolegliwości. Bardzo szczegółowo omawiają sposób odżywiania, który wspomaga leczenie: jakie produkty włączyć do swojego menu? Jakich lepiej unikać? Aby ułatwić stosowanie zaleceń, proponują gotowy jadłospis na dwa tygodnie oraz kilkadziesiąt przepisów na codzienne potrawy. Katarzyna Olejniczak, dietetyk kliniczny, absolwentka ŚląskiejWyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Właścicielka poradni OLMED i współautorka portalu dietetykapediatryczna.pl. Na co dzień pracuje w poradni w Jaworznie i Mysłowicach, współpracując z lekarzami różnych specjalności. Oprócz pracy w poradni prowadzi szkolenia dla dzieci i młodzieży, jest współautorem bajek edukacyjnych. Anna Piekarczyk, dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Autorka wielu publikacji o tematyce dietoterapii i medycyny żywienia. Prowadzi stronę internetową oraz poradnię dietetyczną online pod adresem www.studiozycia.pl. Spis treści: Okładka Strona tytułowa Spis treści Przedmowa Wstęp Rozdział pierwszy. Choroby stawów Reumatoidalne Zapalenie Stawów (RZS) i diagnostyka zapalnych chorób reumatycznych Młodzieńcze Idiopatyczne Zapalenie Stawów (MIZS) Łuszczycowe zapalenie stawów (ŁZS) Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ZZSK) Toczeń rumieniowaty układowy Zapalenie stawów w przebiegu boreliozy Zapalenie stawów w przebiegu dny moczanowej Reumatyzm tkanek miękkich. Fibromialgia Rozdział drugi. Dieta i styl życia Rola diety w chorobach reumatycznych Mity żywieniowe Składniki diety pozytywnie wpływające na stan zdrowia pacjenta z RZS Składniki diety wpływające negatywnie na stan zdrowia u pacjentów z chorobami reumatycznymi Ziołolecznictwo jako wsparcie w chorobach reumatycznych Nietolerancja histaminy a RZS Witamina D i jej prewencyjny wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych U fizjoterapeuty. Aktywność fizyczna w chorobach reumatycznych Ewelina Książek Zaburzenia psychiczne, depresja oraz rola psychiki w leczeniu chorób reumatycznych. Jak dbać o zdrowie psychiczne w obliczu choroby? Zasady komponowania diety przeciwzapalnej. Podsumowanie zaleceń Rozdział trzeci. Jadłospis Przepisy ŚNIADANIA Płatki owsiane gotowane na mleku roślinnym z malinami i siemieniem lnianym Płatki owsiane gotowane na wodzie z pestkami dyni i jagodami goji Pożywna zupa śniadaniowa z dyni hokkaido Komosa ryżowa z malinami Pasta twarogowa z czarnuszką, rzodkiewką i szczypiorkiem Pasta twarogowa z olejem lnianym Omlet z suszonymi pomidorami i bazylią Gryczanka z wiśniami i płatkami migdałowymi Płatki owsiane gotowane na mleku z babką płesznik, orzechami włoskimi i jagodami goji Smoothie z malinami, burakiem, płatkami owsianymi i nasionkami chia Szakszuka z jarmużem, cebulą i pomidorami Koktajl karotka Płatki owsiane gotowane na mleku z prażonym jabłkiem i płatkami migdałowymi Płatki owsiane gotowane na mleku la ciasto marchewkowe Gryczanka z owocami leśnymi Pesto z bazylii i orzechów włoskich Klasyczny hummus Pasta twarogowa z jajkiem i koperkiem Koktajl z mango Pasztet z soczewicy i suszonej śliwki Hummus z buraka ze stripsami warzywnymi Omlet z cebulą i brokułem Domowa czekoladowa granola Guacamole Pasta pomidorowa kanapkowa Pasta z bazylii Zielony koktajl z imbirem i nasionkami chia Jogurt z czosnkiem i pietruszką podany z warzywnymi stripsami Koktajl z czerwonych owoców Muffiny pełnoziarniste z czarnymi porzeczkami Bruschetta z pomidorami, oliwą z oliwek i bazylią Zielony koktajl mocy Sałatka z komosy ryżowej OBIADY Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną niepaloną Piersi z kurczaka gotowane na marchewce, pieczarkach i porze Kaszotto z brokułem, papryką, fasolką szparagową, cukinią i pieczarkami Pieczony łosoś z szalotką, tymiankiem, czosnkiem i pietruszką Kotleciki z zielonym groszkiem Burgery buraczane Papryka faszerowana soczewicą i jarmużem Roladki z piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i pesto Cieciorka z pomidorkami cherry i fasolką szparagową Delikatne pulpety z indyka w gotowanych warzywach Ziemniaki gotowane w mundurkach z oliwą z oliwek, czosnkiem i pietruszką Halibut gotowany w papilotkach z jarzynami Cukinia faszerowana cieciorką, jarmużem, brokułem, papryką i pieczarkami Placuszki ziemniaczane z pieczarkami, cebulką i tymiankiem Pesto z rukoli (z makaronem i pomidorkami cherry) Leczo warzywne z brązową soczewicą KOLACJE Sałatka z ciecierzycy w stylu śródziemnomorskim Pasztet z białych warzyw Sałatka z jarmużu Pęczotto z kurkumą, jarmużem, marchewką i zielonym groszkiem Szybka sałatka z rukoli Pasta z kaszy jaglanej la paprykarz Chlebek jagodowy PODWIECZORKI Koktajl z selera naciowego i imbiru Koktajl jagodowo-buraczany Kisiel z soku z granatu Kisiel z siemienia lnianego Banoffee z płatkami owsianymi, z orzechami włoskimi i tahini Dziki ryż z jabłkiem i cynamonem pod kruszonką Budyń z kaszy jaglanej z wanilią i mango Kisiel malinowy z goździkami Purée malinowe z kaszą manną Pudding chia z jagodami leśnymi Tiramisu z gorzką czekoladą i wiśniami Szybkie kulki deserowe Koktajl z jarmużu i ananasa ZUPY Krem pomidorowy Zupa krem z porów Zupa krem z cukinii i czarnuszki Zupa pomidorowa z soczewicą i pesto Zupa tajska z indykiem Zupa krem z zielonego groszku Zupa krem z brokułu Bibliografia O Autorkach Strona redakcyjna

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Olejniczak Katarzyna, Anna Piekarczyk
Rok wydania
  • 2020
Kategorie
  • Dom i ogród
Format
  • PDF
  • MOBI
  • EPUB
Ilość stron
  • 196
Wybrane wydawnictwa
  • M wydawnictwo
Wybrani autorzy
  • Anna Piekarczyk