Manuka health miód manuka mgo 250+ 250g Uniejów

4,76
143 opinie

Miód Manuka MGO™ 250* charakteryzuje się wysoką, certyfikowaną zawartość methylglyoxalu na poziomie 250 mg/kg (MGO™ 250+). Stężenie methylglyoxalu w zwyczajnych miodach wynosi od 1 do 10 mg/kg. Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne …

od 96,99 Najbliżej: 42 km

Liczba ofert: 9

Oferta sklepu

Opis

Miód Manuka MGO™ 250* charakteryzuje się wysoką, certyfikowaną zawartość methylglyoxalu na poziomie 250 mg/kg (MGO™ 250+). Stężenie methylglyoxalu w zwyczajnych miodach wynosi od 1 do 10 mg/kg. Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium. W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO®) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014). MGO® to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO®, która jest obiektywna i powtarzalna. Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO®oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO®(od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie. Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją. „Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za wyjątkowość miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” -Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008. Te same badania naukowa wykazały, że Miód Manuka MGO® jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg. Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO® 100+).

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Manuka
Waga (g)
  • 250
Cechy
  • Nie zawiera cukru
  • Nie zawiera glutenu
  • Nie zawiera laktozy
  • Produkt wegetariański
Typ produktu
  • Miód
Certyfikat
  • Jakość Tradycja

Opinie Manuka health miód manuka mgo 250+ 250g Uniejów

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,76 na podstawie 143 opinie
  • m...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Pyszny byłam zaskoczona smakiem . Uwielbiam miody w większości to były nasze Polskie od dziadziusia zbiory ..Manuka faktycznie inny smak i gęstość ..ogółem na plus
  • r...7
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Oryginalny. Długi termin ważności. Stosuję przy bólu gardła. Działa. Działa również przy zapaleniu błony śluzowej żołądka przy Helicobacter pylori. Polecam.
  • m...1
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Błyskawiczna przesyłka, pięknie zapakowane miody, dodatkowe gratisy próbek. Miody pyszne, zupełnie inne od powszechnie znanych nam smaków. Polecam 100%
    • aromat
    • jakość
    • łatwy w dawkowdaniu
    • skuteczność
  • j...t
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Nie znam się więc nie wiem czy jakość, konsystencja jest taka jaka powinna być. Wydaje się że tak. Za krótko używam by ocenić skuteczność.
    • aromat
    • łatwy w dawkowdaniu
  • Anna
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Pomógł na afty w jamie ustnej. Miód jest smaczny i pomaga na przeziębienie. Jest to oryginalny produkt z Nowej Zelandii.