Hendi Urządzenie Do Gotowania W Próżni Sous Vide 225448 Tychy

Urządzenie do gotowania w niskich temperaturach potraw zapakowanych próżniowo w woreczki. Urządzenie z pokrywą z uszczelką silikonową. Regulacja temperatury co 0,5oC z zakresem regulacji 45-95oC. Gotowanie w próżni, tzw. sous vide to nowatorska metoda służąca przede wszystkim podniesieniu jakości …

od 1 591,99 Najbliżej: 13 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Urządzenie do gotowania w niskich temperaturach potraw zapakowanych próżniowo w woreczki. Urządzenie z pokrywą z uszczelką silikonową. Regulacja temperatury co 0,5oC z zakresem regulacji 45-95oC. Gotowanie w próżni, tzw. sous vide to nowatorska metoda służąca przede wszystkim podniesieniu jakości przyrządzanej potrawy. Pozwala na zachowanie pierwotnego wyglądu i struktury produktu w czasie gotowania. Niezbędnym elementem procesu jest pakowarka próżniowa, bo produkt musi być zapakowany próżniowo do woreczka z wysoko barierowej folii. Zapakowany próżniowo produkt (najlepiej przyprawiony) wrzucamy do urządzenia do gotowania i uzyskujemy potrawę o niezwykłych właściwościach smakowych. Produkty gotowane próżniowo znacznie mniej tracą na wadze (około 10% w stosunku do gotowania tradycyjnego). Zyskujemy od razu produkt o znacznie wydłużonym terminie przydatności do spożycia, dodatkowo delikatny w smaku i zdrowy. Dzięki zamknięciu potrawy w próżni nie traci ona cennych witamin i soków. Wymaga też znacznie mniej przypraw, bo produkty nie tracą naturalnych soków, które skondensowane pozostają w potrawie. Gotowanie sos vide nie wymaga wysokiej temperatury oczywistej dla gotowania tradycyjnego, bo odbywa się znacznie poniżej temperatury wrzenia i jest zróżnicowane w zależności od rodzaju produktu: wołowina, ryba - od 58 do 60°C wieprzowina - od 65 do 66°C cielęcina - od 65 do 68°C drób - od 65 do 71°C warzywa - od 80 do 85°C Mimo że gotowanie odbywa się w niskich temperaturach, jest to całkowicie bezpieczne dla zdrowia, bo produkty są zapakowane próżniowo, nie ma więc tlenu powodującego powstawanie bakterii i drobnoustrojów. Poza tym produkty są poddawane dosyć długiemu działaniu temperatury, co gwarantuje unieszkodliwienie jakichkolwiek drobnoustrojów. Na korzyść urządzenia do gotowania w próżni działa jeszcze jedno - pozbycie się kuchennych zapachów, które podczas gotowania tradycyjnego bywają nieznośne. źródło informacji o metodzie sous vide Łukasz Konik

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Hendi
Model
  • 225448