Alginit 5 Kg Naturalny Środek Poprawiający Właściwości Gleby - Probiotics Tuszyn

Alginit z Gércei 5kg Naturalny środek poprawiający właściwości gleby Alginit z Gércei to naturalnie występująca kopalina powstała około 4-5 milionów lat temu ze skamieniałej biomasy alg i zwietrzałych tufów. Posiada wyjątkowe właściwości magazynowania wody, zawiera wiele cennych składników …

od 25 Najbliżej: 15 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Alginit z Gércei 5kg Naturalny środek poprawiający właściwości gleby Alginit z Gércei to naturalnie występująca kopalina powstała około 4-5 milionów lat temu ze skamieniałej biomasy alg i zwietrzałych tufów. Posiada wyjątkowe właściwości magazynowania wody, zawiera wiele cennych składników organicznych i mineralnych, dzięki którym poprawia potencjał biologiczny gleby. ALGINIT nie zawiera żadnych dodatków syntetycznych ani substancji chemicznych. ALGINIT jest kluczowym elementem probiotechnologii przeznaczonym do poprawy żyzności i zasobności gleby. Współdziałanie ALGINITU oraz pożytecznych mikroorganizmów zawartych w preparatach EmFarma i EmFarma Plus poprawia przyrost masy roślin o 20-30% oraz średnio wzrost plonu o 8-10%. Zalety Alginitu znakomita zdolność magazynowania wody, 64 pierwiastki wzbogacające glebę, duża dawka łatwo dostępnego wapnia – minimum 22%, duża dawka strukturotwórczego humusu – minimum 20%, stymulowanie aktywności mikrobiologicznej w glebie, długotrwałe uwalnianie składników odżywczych, stabilizowanie struktury gruzełkowatej, poprawa jakości gleb, szczególnie o odczynie kwaśnym, ograniczanie erozji. Sposób stosowania i dawkowanie UPRAWY POLOWE: zboża (pszenica, jęczmień, owies), okopowe (kukurydza, słonecznik), motylkowe (lucerna, czerwona koniczyna) Dawkowanie: gleby kwaśne 2,5-3,0 t/ha raz na 2 lata, lekko kwaśne 2,0-2,5 t/ha raz na 2 lata, obojętne 1,0-2,0 t/ha raz na 2 lata. TRUSKAWKI Dawkowanie: gleby kwaśne 3,0-4,0 kg/10m2 raz na 2 lata, lekko kwaśne 2,5-3,0 kg/10m2 raz na 2 lata, obojętne 1,5-2,5 kg/10m2 raz na 2 lata. Zabieg najlepiej przeprowadzić przed posadzeniem roślin używając rozrzutnika do obornika, następnie wymieszać z glebą przy zastosowaniu lekkiej talerzówki lub kultywatora. Przy już założonej plantacji możemy stosować po zbiorach i skoszeniu liści rozsiewając rozrzutnikiem w ilości około 1 t/ha a następnie wprowadzamy do gleby za pomocą glebogryzarki międzyrzędowej. Zabieg można również wykonać wczesną wiosną. KRZEWY JAGODOWE (maliny, porzeczki, agrest) Dawkowanie: gleby kwaśne 3,0-3,5 kg/krzew, lekko kwaśne 2,5-3,5 kg/krzew, obojętne 2,0-2,5 kg/krzew. Wymienione dawki należy zastosować przy sadzeniu krzewów. Jest to dawka wystarczająca na potrzeby pokarmowe roślin na okres 2 lat. Zalecane dawki stosujemy do dołków na głębokość 20-40 cm mieszając z glebą. W przypadku roślin posadzonych rozsiewamy wokół krzewów co 2-3 lata w ilości 2-3 kg/m2 za pomocą rozrzutnika taśmowego a następnie wymieszać kultywatorem. DRZEWKA OWOCOWE PESTKOWE (wiśnie, czereśnie, śliwki) I ZIARNKOWE (jabłonie, grusze) Dawkowanie: gleby kwaśne 8,0-10,0 kg/drzewko, lekko kwaśne 6,0-8,0 kg/drzewko, obojętne 4,0-6,0 kg/drzewko. Zalecane dawki stosujemy do dołków przed posadzeniem mieszając z glebą na głębokość 50-60 cm. Na ubogich stanowiskach nawet do 100 cm. Dawka ta jest wystarczająca na okres około 5 lat. W międzyczasie możemy uzupełnić zasobność w składniki pokarmowe stosując kompost lub obornik. W sadach owocujących możemy co 2-3 lata rozsiać wokół drzew w ilości 2-5kg/m2 używając do tego celu rozrzutnika a następnie wymieszać z glebą za pomocą podkoronowej glebogryzarki, lub innego agregatu uprawowego. ALGINIT staramy się rozrzucić jak najbliżej posadzonych drzewek owocowych. WARZYWA Dawkowanie: gleby kwaśne 3,5-4,0 kg/10m2 raz na 2 lata, lekko kwaśne 2,5-3,0 kg/10m2 raz na 2 lata, obojętne 2,0-2,5 kg/10m2 raz na 2 lata. Przed siewem warzyw ALGINIT należy rozprowadzić za pomocą rozrzutnika, a następnie wymieszać z ziemią. Zabieg należy powtórzyć po około 2-3 latach. Przy uprawach warzyw pod folią stosujemy ok. 2-3 kg/m2 przed sadzeniem roślin lub stosujemy mieszaninę ziemi z 5%-15% ALGINITU. Składniki 100% kopalniany alginit (zmineralizowana biomasa alg). Środki ostrożności ALGINIT jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia człowieka i środowiska naturalnego. Nie wymaga stosowania masek i rękawic ochronnych. Po pracy umyć ręce wodą z mydłem. W razie zanieczyszczenia oczu płukać delikatnie wodą. W przypadku spożycia popić wodą. Przechowywanie Przechowywać w suchym i osłoniętym miejscu. Masa netto: 5kg

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • ProBiotics
Typ
  • Organiczne
Forma
  • Proszek
Waga (g)
  • 5000