Tradycje kulinarne Korei. Trzebinia

Tradycje kulinarne Korei Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się …

od 57,70 Najbliżej: 23 km

Liczba ofert: 3

Oferta sklepu

Opis

Tradycje kulinarne Korei Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi. Tradycje kulinarne Korei - o co chodzi? Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie. Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania. Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska). Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Tomaszewska-Bolałek Magdalena
Wybrane wydawnictwa
  • Hanami
Okładka
  • Twarda
Format
  • 17.0x25.0cm
Rok wydania
  • 2015
Ilość stron
  • 304
ISBN
  • 9788360740897

Opinie Tradycje kulinarne Korei. Trzebinia

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 3 opinie
  • j...8
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Sztywna okładka. W środku piękne zdjęcia. Poza tematami kulinarnymi troszkę historii oraz opisu obyczajów Koreańczyków.
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania
  • Marcin
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Tego właśnie szukałem, polecam!
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania
  • Paula
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Jestem zakochana w Korei, książka ciekawa i godna polecenia:)