Hard Beans Ziarnista Kolumbia Sunshine Espresso 250g Trzebiatów

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu, pod espresso – doskonałe do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do migdały, karmel, czerwone jabłko . Doskonała …

od 45 Najbliżej: 23 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu, pod espresso – doskonałe do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do migdały, karmel, czerwone jabłko . Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem. Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu, pod espresso - doskonałe do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do migdały, karmel, czerwone jabłko . Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Palestina, Huila Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, Tabi Wysokość upraw: 1700 m n.p.m. Powitajcie lato z Kolumbia Sunshine - kawą z wyjątkowej gminy Palestina w regionie Huila, położonej na południowym zachodzie kraju. Palestina jest nazywana "fabryką wody i lasów", a kawy z tego terenu wyróżniają się przyjemną kwasowością i delikatnością z wyczuwalnymi nutami owocowymi.Poczujcie smak migdałów, karmelu i czerwonego jabłka - perfekcyjny balans słodyczy i kwasowości. Dla nas to idealny wybór na pierwsze letnie espresso! Odmiana Caturra to odmiana kawy, która powstała jako naturalna mutacja odmiany Bourbon. Została odkryta na plantacji w stanie Minas Gerais w Brazylii między 1915 a 1918 rokiem. Nazwa "Caturra" pochodzi od słowa "Guarani", które oznacza "mała".Odmiana ta charakteryzuje się niewielkim wzrostem rośliny. Dzięki swojemu niewielkiemu rozmiarowi i gęsto rozmieszczonym gałęziom może być sadzona blisko siebie, co zwiększa plon na danej powierzchni. Caturra przyczyniła się do intensyfikacji uprawy kawy, szczególnie w Ameryce Środkowej, gdzie wprowadzono ją do uprawy w latach 40. XX wieku. Odmiana ta odegrała również istotną rolę w uprawie kawowców odpornych na rdzę liści kawowca, przyczyniając się do powstania rodziny odmian "Catimor".Tabi to stosunkowo młoda odmiana, stworzona w Kolumbii jako skrzyżowanie odmian Bourbon, Typica i odpornej na choroby odmiany Timor Hybrid. Słowo “Tabi” pochodzi z języka rdzennej ludności Kolumbii i oznacza “spokój” lub “życie". Obróbka Kawa przechodzi tradycyjny proces mycia, który zaczyna się od zbioru dojrzałych owoców, ich zważenia i pozostawienia na 24 godziny w zbiorniku przetwórczym.Następnie ziarna są odpestkowane i umieszczane w zbiorniku z wodą, gdzie po około 12 godzinach są dwukrotnie płukane.Na końcu kawa jest suszona na słońcu lub maszynowo, w zależności od możliwości producenta. Jak zaparzyć Kawa Kolumbia Sunshine idealnie sprawdzi się do codziennego espresso - najlepiej zaparzyć ją w ekspresie ciśnieniowym, świetnie smakuje również przygotowana w warunkach domowych w kawiarce czy french pressie.Polecamy ją również do biur i restauracji - na pewno wszyscy docenią ulubione espresso przygotowane z najlepszych ziaren.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Hard Beans
Waga
  • 250g
Rodzaj
  • Kawa ziarnista
Gatunek kawy
  • Arabica
Rodzaj kawy
  • Czarne zwykłe
Zawartość kofeiny
  • Niska
Stopień palenia
  • Średni
Intensywność smaku
  • Średnia
Kwasowość
  • Średnia