Dobra kuchnia. Drinki i cocktaile (okładka twarda) - Iwona Czarkowska Torzym

Pierwszy zapis na temat drinków można znaleźć w angielskiej książce kucharskiej z XVI wieku. Receptura przewidywała dodanie do whisky mięty pieprzowej, a drink nazwano julep. Sto lat później znana była mieszanka herbaty, cytryny, cukru i araku lub rumu, określana jako boll-punch czyli 'czarka …

od 52 Najbliżej: 48 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Pierwszy zapis na temat drinków można znaleźć w angielskiej książce kucharskiej z XVI wieku. Receptura przewidywała dodanie do whisky mięty pieprzowej, a drink nazwano julep. Sto lat później znana była mieszanka herbaty, cytryny, cukru i araku lub rumu, określana jako boll-punch czyli 'czarka ponczu'. Drink to mieszanka od dwóch do nawet kilkunastu składników. Wśród nich muszą się znaleźć składniki główne – tzw. baza, a więc różnego rodzaju alkohole: wódki, likiery czy wina. Do bazy dodaje się składniki modyfikujące, służące do podniesienia aromatu i smaku, zharmonizowania i udoskonalenia napoju: substancje słodzące, zakwaszające oraz przyprawy. Niektóre drinki wymagają prócz tego dodania schłodzonej wody (gazowanej lub nie), soku lub napoju gazowanego, które nadają im orzeźwiającego charakteru. Można je również dekorować, np. owocami i podawać do nich słomki, widelczyki lub łyżeczki. W książce czytelnik znajdzie podstawowe rodzaje drinków, m.in. aperitif, cobbler, collins, cooler, drinki bezalkoholowe, eggnog, poncz, a także propozycję przekąsek do drinków. Drinki i koktajle – Przewodnik po sztuce miksologii Odkryj fascynujący świat drinków i koktajli, sięgając do ich historycznych korzeni oraz poznając różnorodność smaków i aromatów. Ta książka to nie tylko zbiór przepisów, ale także podróż przez historię i sztukę tworzenia wyjątkowych napojów. Dla kogo jest ta książka? Miłośnicy koktajli i drinków Osoby pragnące poszerzyć swoje umiejętności miksologiczne Gospodarze organizujący przyjęcia i spotkania towarzyskie Osoby szukające inspiracji do tworzenia oryginalnych napojów Co zyskasz dzięki tej publikacji? Znajomość podstawowych rodzajów drinków, takich jak aperitif, cobbler, collins czy cooler Przepisy na drinki bezalkoholowe oraz klasyczne koktajle Wskazówki dotyczące doboru składników i dekoracji napojów Propozycje przekąsek idealnych do serwowania z drinkami Kluczowe tematy i obszary Historia drinków i koktajli Podstawowe składniki i techniki miksowania Różnorodność smaków i aromatów w miksologii Przygotowanie drinków na różne okazje O Wydawcy Wydawnictwo Dragon to renomowany producent literatury kulinarnej, znane z publikacji, które łączą pasję do gotowania z praktycznymi poradami. Ich książki są cenione przez zarówno amatorów, jak i profesjonalistów w dziedzinie kulinariów. Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktuWYDAWNICTWO DRAGON PL11 listopada 60/6243-300 BIELSKO BIAŁA dragon@wydawnictwo-dragon.pl 795159275

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Opracowanie zbiorowe
Wybrani autorzy
  • Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa
  • Dragon
Okładka
  • Twarda
Rok wydania
  • 2025
Ilość stron
  • 237
Tematyka
  • Alkohole
ISBN
  • 9788382745221