Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się! Toruń

Ta pięknie wydana, bogato ilustrowana książka zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego. To jednocześnie wyjątkowy skarbiec tradycji, obrzędów codziennych i świątecznych Łemkowszczyzny. Adzymki, meryndia, mastyło, homiłki to słowa brzmiące egzotycznie, …

od 103,99 Najbliżej: 2 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Ta pięknie wydana, bogato ilustrowana książka zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego. To jednocześnie wyjątkowy skarbiec tradycji, obrzędów codziennych i świątecznych Łemkowszczyzny. Adzymki, meryndia, mastyło, homiłki to słowa brzmiące egzotycznie, ślady udziału Łemków w przebogatym świecie karpackich kultur. Ale za tymi słowami (a także za swojskimi dla naszego ucha kołaczami, plackami, pierogami) kryją się potrawy, w których łatwo zdołamy się nasycić i poczuć w domu, siadając przy piecu Pani Grażyny. Ziemniaki, kapusta, cebula, mąka, mleko, jajka, grzyby z tego wszystkiego zrobicie sobie niejedną bogatą w smaki i wrażenia ucztę, nawet jeśli mieszkacie daleko od Ropek i Swystowego Sadu. [Paweł Bravo, felietonista kulinarny Tygodnika Powszechnego] Jest to niezwykle cenna pozycja kulinarna nie tylko dla Łemków. Pisząc o kuchni, podając przepisy, autorka dzieli się jak chlebem opowieścią o dzieciństwie, swojej rodzinie. Wspomina historię wsi i jej mieszkańców, przywołuje rytuały obrzędowe świąteczne i te codzienne. Doskonale wie, o czym pisze, i robi to w sposób bardzo czytelny i sugestywny. Do tego stopnia, że jest się głodnym i ma się ochotę samemu przygotować każdą zaproponowaną przez nią potrawę. [Julia Doszna, łemkowska pieśniarka ludowa] Niektórzy o Beskidzie Niskim piszą, inni go malują, ale tylko Grażyna potrafi zamknąć Beskid w smaku i zapachu, a potem podarować nam w książce, abyśmy mogli wyczarować go we własnym domu. [Maria Strzelecka, malarka, ilustratorka i pisarka, autorka m. in. książek z serii Beskid bez kitu] Częstujcie się! udowadnia, że kuchnia pomaga nam utrzymać więź z naszymi przodkiniami i uświadamia, jak wiele wysiłku wymagało wytworzenie smacznych, acz prostych dań: przepisy kuchni łemkowskiej, jak wszystkie potrawy chłopskiej kuchni, powstawały przede wszystkim z tego, co się samemu uprawiało i wyhodowało. Pod egzotycznymi często nazwami, jak palatka komperiany czy kiesełycia, odnajduję również smaki mojego dzieciństwa przenoszone z pokolenia na pokolenie przez moje babki z Lubelszczyzny i Kujaw. Zachęcam do tej kojącej, kulinarnej podróży w czasie. [Joanna Kuciel-Frydryszak, dziennikarka i pisarka, autorka m. in. książki Chłopki. Opowieść o naszych babkach] Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się! Ta pięknie wydana, bogato ilustrowana książka zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego. To jednocześnie wyjątkowy skarbiec tradycji, obrzędów codziennych i świątecznych Łemkowszczyzny. Dla kogo jest ta książka? Miłośnicy kuchni regionalnej i tradycyjnej Osoby pragnące odkryć smaki Beskidu Niskiego Kucharze amatorzy i profesjonaliści szukający nowych inspiracji Osoby zainteresowane kulturą i tradycjami Łemków Co zyskasz dzięki tej publikacji? Przepisy na tradycyjne potrawy: Odkryj bogactwo smaków Łemkowszczyzny, w tym adzymki, meryndię, homiłki i wiele innych. Wiedza o kulturze: Poznaj historię i tradycje związane z kuchnią Łemków, które wzbogacą Twoje kulinarne doświadczenia. Ilustracje i opowieści: Ciesz się pięknymi ilustracjami oraz opowieściami, które przeniosą Cię w świat Łemków. Łatwe do wykonania przepisy: Przygotuj pyszne dania z łatwo dostępnych składników, nawet jeśli mieszkasz daleko od Ropek. Kluczowe tematy i obszary Kuchnia łemkowska i jej tradycje Regionalne potrawy Beskidu Niskiego Obrzędy i zwyczaje kulinarne Łemków Przepisy na dania z ziemniaków, kapusty, cebuli i innych lokalnych składników O Autorze Grażyna Betlej-Furman – autorka, która z pasją dzieli się wiedzą o kuchni łemkowskiej, łącząc przepisy z opowieściami o tradycjach i kulturze regionu. O Wydawcy Libra – wydawnictwo specjalizujące się w publikacjach kulinarnych i poradnikowych, które dostarcza czytelnikom wartościowe i inspirujące treści. Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktuLibra PL sp. z o.o.ul. Jagiellońska35-025 Rzeszówlibra@libra.pl882087753

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Betlej-Furman Grażyna
Wybrane wydawnictwa
  • Libra PL
Okładka
  • Twarda
Format
  • 21.0x28.7cm
Rok wydania
  • 2024
Ilość stron
  • 192
ISBN
  • 9788368153347