Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych.. Szczucin

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023 ❤️ NASZA KSIĘGARNIA ❤️ ✔️ Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych …

od 55,09 Najbliżej: 37 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023 ❤️ NASZA KSIĘGARNIA ❤️ ✔️ Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach k-tury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach k-inarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce. Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem. Na tę książkę czekałam niecier-iwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na „Kuchnię Słowian”. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni! Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych Hanna Lis – z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania pop-aryzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji k-inarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik k-inarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej „Pożywienie Słowian”. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”. Paweł Lis – archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej, gdzie realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i o obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii, współautor książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…” oraz redaktor wydań zbiorowych „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Powyższy opis pochodzi od wydawcy. Autorzy: Hanna Lis,Paweł Lis EAN: 9788310140654 Głębokość: 25.000000 ISBN: 978-83-10-14065-4 Liczba stron: 320 Oprawa: Twarda Rodzaj: Książki Rok wydania: 2023 Szerokość: 189 Wydanie: 3 Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Wysokość: 245 ✔️ Autorzy: Hanna Lis,Paweł Lis Wydanie: 3 Rok wydania: 2023 Oprawa: Twarda ISBN: 978-83-10-14065-4 Wysokość: 245 EAN: 9788310140654 Szerokość: 189 Głębokość: 25.000000 Rodzaj: Książki Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Liczba stron: 320 Produkt fabrycznie nowy. ➡️ Kategoria :Kultura i rozrywka/Książki i Komiksy Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023 ✅ NASZA KSIĘGARNIA ✅ Numer: 9788310140654, PLA-9788310140654. ✅ Waga: 0.22 kg.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Lis Hanna, Paweł Lis
Wybrane wydawnictwa
  • Nasza Księgarnia
Okładka
  • Twarda
Format
  • 245x189 mm
Rok wydania
  • 2023
Ilość stron
  • 320
ISBN
  • 9788310140654