Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów Szczecin

4,94
9 opinii

Często chwalimy kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji. A te są niesamowicie bogate! Każdy region polski charakteryzuje się odmienną kuchnią, która obfituje w wyjątkowe smaki, zapachy i produkty. Mamy wspaniałe bazary, na których spotykają się Szef Kuchni modnej restauracji …

od 12,99 Najbliżej: 0,6 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Często chwalimy kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji. A te są niesamowicie bogate! Każdy region polski charakteryzuje się odmienną kuchnią, która obfituje w wyjątkowe smaki, zapachy i produkty. Mamy wspaniałe bazary, na których spotykają się Szef Kuchni modnej restauracji i starsze pokolenia mieszkańców miasta, a nasze pieczywo zachwyciło nawet Micka Jaggera. Polska kuchnia to kawał kultury, czy na pewno dobrze ją znasz? Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że Polska zajmuje pierwsze miejsce w Unii Europejskiej w produkcji jabłek, borówek amerykańskich, wiśni, marchewki i drobiu, a drugie w produkcji truskawek i ziemniaków. Mamy najtańszy w Europie chleb, mleko, ser żółty, cukier i filety z kurczaka. Ale nie tylko. Wiemy, że Włosi słyną z parmezanu, Portugalczycy z porto i sardynek, a Grecy z fety, ale czy znamy polskie regionalne specjały, którymi możemy się chwalić na świecie? Nasi tradycyjni i lokalni producenci żywności także wytwarzają doskonałe produkty, które śmiało mogą konkurować z tymi słynnymi zagranicznymi: oscypek, kiełbasa myśliwska, bryndza podhalańska, perekaczewnik, ser koryciński, obwarzanek krakowski, czy rogal świętomarciński – to tylko kilka pozycji z listy, którą znajdziemy w książce. Książka autorstwa Gosi Molskiej to nowoczesne i atrakcyjne kompendium polskiej kuchni. To solidna dawka informacji na temat 10 regionów kulinarnych, wzbogacona przepisami na regionalne smakołyki. Przeniesie nas w czasy dawnej Warmii i Mazur, gdzie przed ciężką pracą w gospodarstwach i na polach na śniadanie jedzono najczęściej michę grochu z kapustą okraszonego cebulą i słoniną, albo gotowaną na mleku kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami. Czasem przygotowywano pierożki dzybdzalki, często z dodatkiem wołowego łoju albo farszynki, czyli smażone na smalcu pierogi z ziemniaczanego ciasta. Możemy wzbogacić kulturoznawcze doświadczenie, przygotowując je według przepisu. Dzięki książce Polak NieNażarty odkryjemy, że Kujawy to nie tylko pierniki, sól i olej rzepakowy, i poznamy sposób na białą kiełbasę piernikową. Wyobrazimy sobie dawne czasy na Śląsku, kiedy każdy niedzielny obiad był jak małe święto, podczas którego domy pachniały mięsiwem: schabem sztygarskim, pieczonym królikiem albo kaczką, a jesienią gęsią. Poznamy przepis na wielkopolskie szagówki z aromatycznym masłem, kacze udka po poznańsku i małopolską zupę kminkową i zakochamy się w tradycji polskiej kuchni. Polak NieNażarty Gosi Molskiej to także mnóstwo ciekawych informacji, a niektóre mogą wprawić w zdumienie: czy wiesz, że w ciągu swojego życia Polak zjada 2 krowy, 28 świń, 760 kurczaków, 7800 kg ziemniaków i 12 480 (!) jajek? Sięgając po książkę dowiemy się więcej: jakie dania najczęściej zamawiają Polacy w restauracjach, ile statystyczny Polak wydaje miesięcznie na jedzenie, jak postaje cukier, miód, dowiemy się jak narodził się polski streetfood, a także poznamy wspaniałe polskie bazary… W książce znalazły się również kulinarne anegdoty, felietony o niezwykłych ludziach tworzących smakowite polskie specjały, rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi gwiazdami. W Polaku NieNażartym nie brakuje rozrywki, która będzie pretekstem do zabawy dla całej rodziny, jak kulinarny quiz oraz gra planszowa. Do tego mnóstwo praktycznych dodatków: Kalendarz sezonowości warzyw, atlas ryb słodkowodnych i morskich, rozbiór mięsa, poradnik jak zrobić idealny stek i metody sprawdzania gotowości steków czy spis popularnych grzybów jadalnych. Powyższy opis pochodzi od wydawcy. Autorskie książki kucharskie, przepisy na wyśmienite ciasta, dania wegetariańskie czy kuchnia z niemal całego świata - to wszystko znajdziesz na molemole.com. A jeśli chcesz zadbać o swoje ciało, zdrowo się odżywiać albo poświęcić kuchni zero waste - to w naszej bogatej ofercie na pewno znajdziesz coś dla siebie! Mole Mole to nowe, wyjątkowe miejsce na księgarskiej mapie Polski. To nowoczesne, przytulne małe księgarnie oraz sklep internetowy, przyjazne pasjonatom czytania, wielbicielom dobrej książki i literatury, ceniącym sobie wybór i przyjazne, nieśpieszne zakupy. W naszych księgarniach znajdziecie wyselekcjonowaną ofertę tytułów a na molemole.com możecie buszować wśród dziesiątek tysięcy pozycji książkowych. Nasz bogaty księgozbiór to moc inspiracji i publikacje z niemalże wszystkich dziedzin!

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Wybrane wydawnictwa
  • Zwierciadło
Okładka
  • Miękka
Rok wydania
  • 2017
Ilość stron
  • 256
ISBN
  • 9788365456960
Model
  • twarda

Opinie Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów Szczecin

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,94 na podstawie 9 opinii
  • e...z
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Książka wspaniale wydana.Bardzo dużo ciekawych wiadomości.Polecam
    • jakość wydania
  • j...c
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    dla tych ktprzy jedza, chocby tylko czasem
  • j...c
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    nienazarty i do tego jak bardzo
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania
  • Użytkownik Ceneo
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    dla osób kochających kuchnię
  • Użytkownik Ceneo
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    swietne, nienazarty