Dzika kuchnia Szadek

Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i …

od 59,99 Najbliżej: 33 km

Liczba ofert: 5

Oferta sklepu

Opis

Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów „W dziką stronę”. Łukasz Łuczaj – doktor habilitowany biologii, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanik i ekolog. Od wielu lat prowadzi warsztaty odżywiania się dzikimi roślinami. Dokumentuje tradycje używania dziko rosnących roślin pokarmowych w różnych krajach Europy i Azji, prowadząc badania w tradycyjnych społecznościach wiejskich, np. w Chinach i Chorwacji. Jeden z czołowych badaczy dzikich roślin jadalnych na świecie. Prowadził autorski program pt. „Dziki obiad Łukasza Łuczaja” emitowany przez Kuchnię+. Mieszka na Pogórzu Dynowskim koło Krosna, na pograniczu dwóch wsi: Pietruszej Woli i Rzepnika, w dzikim i niezwykle malowniczym zakątku Pogórza Karpackiego. Autor wielu publikacji naukowych i książek, w tym „Dzikiego ogrodu”. Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał… WOJCIECH MODEST AMARO, 1*Michelin Star, Atelier Amaro * Bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące lub w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny. AGNIESZKA KRĘGLICKA, restauratorka, felietonistka Powyższy opis pochodzi od wydawcy. Dzika kuchnia – Zielnik i książka kucharska w jednym! Odkryj fascynujący świat dzikich roślin jadalnych w Polsce dzięki książce "Dzika kuchnia". To praktyczny przewodnik, który łączy w sobie wiedzę botaniczną oraz kulinarną, oferując ponad sto przepisów na wyjątkowe potrawy. Dla kogo jest ta książka? Miłośnicy gotowania i kulinariów Osoby zainteresowane dzikimi roślinami i ich zastosowaniem Entuzjaści zdrowego stylu życia Osoby poszukujące nowych inspiracji kulinarnych Studenci i pasjonaci botaniki Co zyskasz dzięki tej publikacji? Praktyczną wiedzę o ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych w Polsce Informacje o sposobach zbierania i rozpoznawania roślin Przepisy na różnorodne potrawy z wykorzystaniem dzikich składników Wiedzę na temat właściwości farmakologicznych roślin Inspiracje do zdrowego i kreatywnego gotowania Kluczowe tematy i obszary Dzikie rośliny jadalne w Polsce Rozpoznawanie i zbieranie roślin Przepisy kulinarne z dzikich składników Właściwości zdrowotne roślin Tradycyjne i współczesne zastosowanie roślin w kuchni O Autorze Łukasz Łuczaj to ekspert w dziedzinie dzikich roślin jadalnych, który z pasją dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jego prace koncentrują się na łączeniu botaniki z kulinariami, co czyni go autorytetem w tej dziedzinie. O Wydawcy Wydawnictwo Nasza Księgarnia to renomowany wydawca, który od lat specjalizuje się w publikacjach dla miłośników literatury, kulinariów oraz poradników. Dzięki ich staraniom, czytelnicy mają dostęp do wartościowych i inspirujących książek. Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktuWydawnictwo NASZA KSIĘGARNIA Sp. z o.o.ul. Apteczna 605-075 Warszawagpsr@nk.com.pl22 643 93 89

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Łukasz Łuczaj
Wybrani autorzy
  • Łukasz Łuczaj
Wybrane wydawnictwa
  • Nasza Księgarnia
Okładka
  • Twarda
Rok wydania
  • 2022
Ilość stron
  • 320
Tematyka
  • Kariera
ISBN
  • 9788310138828

Opinie Dzika kuchnia Szadek

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 3 opinie
  • x...9
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Książka motywuje do dzikich wypraw za poszukiwaniem surowca jadalnego;)
    • fabuła
    • jakość wydania
  • e...z
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Ładna okładka , piękne zdjęcia wewnątrz książki.
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania
  • j...8
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Pięknie wydana, pożyteczna w treści. Polecam.