W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności - Beata Pawlikowska Świętochłowice

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności (książka) Autor: Beata Pawlikowska Wydawnictwo: ADVENTURE UNLIMITED BEATA PAWLIKOWSKA Rok wydania: 2025 Oprawa: twarda Liczba stron: 586 Format: 17.5 x 24.8 cm Numer ISBN: 978-83-975489-0-9 Kod paskowy (EAN): 9788397548909 …

od 55,89 Najbliżej: 3,6 km

Liczba ofert: 13

Oferta sklepu

Opis

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności (książka) Autor: Beata Pawlikowska Wydawnictwo: ADVENTURE UNLIMITED BEATA PAWLIKOWSKA Rok wydania: 2025 Oprawa: twarda Liczba stron: 586 Format: 17.5 x 24.8 cm Numer ISBN: 978-83-975489-0-9 Kod paskowy (EAN): 9788397548909 Książka "W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności" - opis Kompendium wiedzy na temat współcześnie wytwarzanej żywności. Książka będąca rezultatem trwającego wiele lat śledztwa dziennikarskiego. Autorka z dociekliwością bada tajniki przemysłowo produkowanego jedzenia. Na podstawie wielu cytowanych badań naukowych i innych źródeł odkrywa zaskakującą prawdę o produktach żywnościowych sprzedawanych w sklepach, m****.: Kwasek cytrynowy jest robiony z czarnej pleśni hodowanej na genetycznie modyfikowanej kukurydzy w Chinach. Emulgatory dodawane do przetworzonej żywności mogą uszkodzić jelita i zaburzyć mikrobiom. Chiński cynamon, kasja, zawiera duże ilości kumaryny, która może wywołać uszkodzenie wątroby i nowotwory. Jak obliczyła Najwyższa Izba Kontroli, przeciętny Polak wraz z żywnością kupioną w sklepie zjada w ciągu roku 2 kilogramy chemicznych dodatków. W sokach i napojach dla dzieci benzoesan sodu pod wpływem obecności witaminy C ulega przekształceniu w rakotwórczy benzen. Słodziki dodawane do przetworzonej żywności pobudzają niezaspokojone uczucie głodu i tłumią poczucie sytości. Syrop z agawy jest bardziej szkodliwy niż cukier i syrop glukozowo-fruktozowy. Dzieci są najbardziej narażone na szkodliwy wpływ dodatków do żywności, ponieważ mają małą masę ciała i chętnie sięgają po najbardziej toksyczne jedzenie, takie jak słodzone napoje gazowane, parówki, batony i inne słodycze. W niektórych przypadkach przekroczenie dziennego limitu uważanego za bezpieczny sięgało 681%. Jak podaje NIK, azotynów w produktach mięsnych w Polsce jest tak dużo, że u większości osób przekracza 100% dopuszczalnej dziennej dawki, a u dzieci 562%.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Wybrani autorzy
  • Beata Pawlikowska
Ilość stron
  • 584
Rok wydania
  • 2025
Okładka
  • Twarda
ISBN
  • 9788397548909