Global Łopatka Cedzakowa Szeroka GS27 Świecie

GLOBAL Japońska Łopatka Cedzakowa Szeroka GS-27 Szeroka łopatka cedzakowa to wszechstronne narzędzie do przewracania delikatnych potraw i odsączania ich z nadmiaru płynu. Znakomicie się sprawdza podczas przyrządzania ryb, jaj w koszulkach czy omletów. Łopatka Global jest cienka, elastyczna i lekko …

od 239 Najbliżej: 43 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

GLOBAL Japońska Łopatka Cedzakowa Szeroka GS-27 Szeroka łopatka cedzakowa to wszechstronne narzędzie do przewracania delikatnych potraw i odsączania ich z nadmiaru płynu. Znakomicie się sprawdza podczas przyrządzania ryb, jaj w koszulkach czy omletów. Łopatka Global jest cienka, elastyczna i lekko zaostrzona, więc można ją gładko wsunąć np. pod smażony filet, który przywarł do patelni. Została wyprofilowana w taki sposób, żeby ułatwić przenoszenie szerszych elementów. Fakturowana rękojeść nie wyślizguje się z rąk. Noże Global słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde, wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych. Specyfikacja Producent: Global Materiał – Najwyższej jakości stal nierdzewna w wykończeniu satynowym Długość ostrza – 17cm Szerokość ostrza – 7,5cm Długość całkowita - 27,5 cm EAN: 4943691827159 Model: GS-27 Marka GLOBAL Historia noży marki Global rozpoczęła się w 1978 roku w Japonii. To wtedy firma Yoshida Metal Industry Co.,LTD. (Yoshikin) wraz ze światowej sławy projektantem Kominem Yamadą, rozpoczęła prace nad ponadczasowymi, w całości wykonanymi ze stali nożami kuchennymi. Podczas prac dysponowano niemal nieograniczonym budżetem i najlepszymi materiałami - wszystko, aby ich efekt zrewolucjonizował rynek kulinariów na całym świecie. W założeniu miały powstać noże, które łączyć w sobie będą piękno Włoskiego wzornictwa, Niemiecką wytrzymałość (ówczesną) oraz Japońską precyzję. Noże zostały zaprojektowane przez Komina Yamadę, wizjonerskiego projektanta przemysłowego. Miał on za zadanie zaprojektować nowoczesne noże kuchenne, idealne zarówno dla szefów kuchni, jak i domowych kucharzy. Początkowo noże Global trafiły do sprzedaży na rynek Japoński w 1985 roku, następnie za sprawą Mino Tsuchida noże Global zaczeły zdobywać rozgłos poza granicami Japonii ich debiut miał miejsce w Europie w 1988 roku podczas targów Ambiente, była to swoista rewolucja w dziedzinie noży kuchennych, jako że w tamtym okresie były to pierwsze noże kuchenne w całości wyprodukowane ze stali nierdzewnej. Stal CROMOVA 18 Opracowana i stosowana tylko przez firmę Global. Stworzyli stal, która zarówno nie sprawi trudności z ostrzeniem. Utrzyma ostrość bardzo długo jak na swoją twardość 56-58 HRC. Jest też odporna na złamania czy wykruszenia. Jej mocną stroną jest odporność na rdzę. Jest odporna nie tylko na wilgoć, ale i kwasy. Nie bez powodu była jedną z pierwszych, która udowodniła użytkownikom, że stale nierdzewne też mogą być świetnym materiałem na noże, choć stosowana jest również w bogatej kolekcji akcesoriów takich jak szpatuły, pęsety czy nawet sztućce. Mimo to na tą stal trzeba spojrzeć jednak szerzej, nie jest ona stosowana jedynie na ostrza i przybory, ale również na rękojeści, a to zmienia bardzo wiele. Nóż o takiej konstrukcji jest niezwykle trwały i wytrzymały, a także bardzo higieniczny. Rękojeść taka nie wchłania wilgoci czy bakterii, dlatego Globale spotkamy bardzo często w profesjonalnej gastronomii. Skład stali Węgiel: 0.75 – 1.05% Chrom: 17.30% Molibden: 1.12% Wolfram: 0.14% Wanad: 0.14% Nikiel: 0.18% Mangan: 0.40% Krzem: 0.48% Miedź: 0.0235% Fosfor: 0.026 - 0.040% Siarka: 0.004 – 0.035 % Konserwacja noży kuchennych Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali. Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Global
Materiał
  • Ze stali nierdzewnej
Kolor
  • Srebrne

Opinie Global Łopatka Cedzakowa Szeroka GS27 Świecie

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 1 opinia
  • m...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.