Aristeon Oliwa z Oliwek Extra Virgin Bio Ekologiczna 100ml Zakynthos Grecka Aristeon Supraśl

Ekologiczna oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN 100 ml - oliwa z oliwek z Grecji Ekologiczna oliwa z oliwek z Greckiej wyspy Zakynthos w puszce o pojemności 100 ml. Idealna do pracy, na wycieczkę czy urlop. Posiada certyfikat BIO, jest w 100% naturalna i ekologiczna. Tłoczona z oliwek rosnących w …

od 11,81 Najbliżej: 18 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Ekologiczna oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN 100 ml - oliwa z oliwek z Grecji Ekologiczna oliwa z oliwek z Greckiej wyspy Zakynthos w puszce o pojemności 100 ml. Idealna do pracy, na wycieczkę czy urlop. Posiada certyfikat BIO, jest w 100% naturalna i ekologiczna. Tłoczona z oliwek rosnących w najlepszych warunkach i tłoczonych w idealnej temperaturze 27 stopni. Puszka nie przepuszcza światła i powietrza, dzięki czemu zachowuje na długo walory smakowe i wartości odżywcze. Idealna do sałatek, dipów, sosów. Świetnie nadaje się również do smażenia! Oliwa sprawiedliwa, bo ekologiczna! Jeśli dbasz o zdrowie, ekologiczna oliwa jest dobrym rozwiązaniem dla Ciebie. Dlaczego? Produkt ekologiczny daje gwarancję najwyższej jakości, która jest bezpieczna dla Twojego organizmu. Oliwki do wytworzenia oliwy Aristeon są uprawiane w 100% w sposób ekologiczny, z wykorzystaniem naturalnych metod i z poszanowaniem środowiska. Tam, gdzie panują tak idealne warunki do uprawy oliwek, po prostu nie trzeba stosować sztucznych środków! Oliwa z młyna z tradycjami Wyjątkowy smak i jakość oliwy nie biorą się znikąd. Młyn Aristeon na greckiej wyspie Zakhynthos, to rodzinna manufaktura, która ma bardzo bogate tradycje tłoczenia oliwy. Oliwa z oliwek powstaje tam od 1850 roku! W tym miejscu znają się na oliwie, jak mało gdzie, i kochają to, co robią. Obok młyna znajduje się muzeum, w którym można oglądać eksponaty - maszyny do zbierania oliwek i tłoczenia oliwy. Oliwa Aristeon - tłoczenie ma znaczenie Doświadczenie w tłoczeniu oliwy jest bardzo istotne, ale równie istotny jest sam proces produkcji. To on gwarantuje najwyższą jakość i zmysłowy smak oliwy. Oliwa Aristeon powstaje z najwyższej jakości oliwek, zebranych w najlepszym okresie wzrostu. Dodatkowo, w młynie utrzymywana jest temperatura poniżej 27 stopni, co pomaga zachować właściwości oliwy. Oliwa EXTRA VIRGIN powstaje z pierwszego tłoczenia na zimno. Jest zielonego koloru o delikatnie gęstej konsystencji. Jakość potwierdzona certyfikatem Jakość produkcji, ekologiczna uprawa oliwek i warunki panujące w tłoczni potwierdzone są specjalnym certyfikatem firmy TUV HELLAS. Ekologiczna oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN jest także oznaczona symbolem Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos (ChOG). Puszka gwarantująca smak na długo Dzięki szczelnie zamkniętej, nieprzezroczystej puszce, masz gwarancję, że oliwa Aristeon zachowa wszystkie swoje właściwości, bo nie przepuszcza światła i powietrza. Dodatkowo nakrętka, która szczelnie zamyka się po pierwszym otwarciu, pozwala zachować smak i zapach oliwy na bardzo długo... A jest czego strzec! Oliwa Aristeon ma bardzo wyrazisty i głęboki smak. Jednocześnie jest to na tyle delikatny smak, że oliwę lubią nawet dzieci! Oliwa z oliwek najlepsza do smażenia Ekologiczna oliwa EXTRA VIRGIN nadaje się do smażenia! Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo! Do czego stosować oliwę ekologiczną Extra Virgin? Jak mogłaś/mogłeś przeczytać powyżej, na oliwie z pierwszego tłoczenia extra virgin można smażyć. Oliwa z oliwek ma też inne zastosowanie w kuchni. BIO oliwa EXTRA VIRGIN doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek. Zrobisz z jej pomocą dipy, ale również do dań pieczonych i grillowanych. Oliwa z oliwek Aristeon - 5 największych zalet Oliwki do jej produkcji rosną w idealnym dla siebie klimacie Tradycja tłoczenia w młynie Aristeon dają gwarancję jakości Posiada certyfikaty jakości Szczelnie zamknięta zachowuje długo swój zapach i smak Doskonała jako dodatek do bardzo wielu dań Właściwości oliwy z oliwek Jak wynika z badań, opisanych przez Sarę Edytę Gheribi z Uniwersytetu Łódzkiego, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia cechuje się przewagą kwasu oleinowego, który jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym (MUFA). Kwasy tłuszczowe jednonienasycone mogą pełnić ochronną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, jako składnik zastępujący tłuszcze nasycone. Za korzystnym działaniem kwasów jednonienasyconych przemawiają niskie wskaźniki zachorowalności na chorobę wieńcową i miażdżycę wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Liczne badania wskazują, że dieta bogata w oliwę z oliwek hamuje rozwój miażdżycy tętnic i obniża cholesterol w surowicy krwi. Kwas oleinowy (...) zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych. Oliwa z oliwek zawiera także kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA), niezbędne dla organizmu ludzkiego, gdyż organizm nie potrafi ich syntetyzować i muszą one być dostarczane z zewnątrz z pożywieniem. Te kwasy tłuszczowe wykazują bardzo istotny wpływ na zdrowie organizmu ludzkiego. Wchodzą one w skład wielu preparatów leczniczych i suplementów diety. Mają bardzo istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Kwasy te w wieloraki sposób wpływają na układ sercowo-naczyniowy: wpływają korzystnie na profil lipidowy, obniżają zawartość triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL i VLDL oraz wolnych kwasów tłuszczowych działają antyarytmicznie mają korzystny wpływ na ciśnienie krwi działają antyagregacyjnie, czyli przeciwzakrzepowo, wykazują korzystny wpływ na śródbłonek naczyń oddziaływują przeciwzapalnie Z opracowania wynika, że związki fenolowe (oleeuropeina i kwas protokatechowy) zawarte w oliwie z oliwek pierwszego tłoczenia hamują oksydację makrofagów przez LDL. Co to znaczy? Mechanizm działania opiera się na własnościach przeciwutleniających, czyli hamowaniu generacji wolnych rodników, zdolności do ich zmiatania oraz zwiększania aktywności katalitycznej endogennych enzymów uczestniczących w neutralizacji wolnych rodników. Oliwa z oliwek po prostu oczyszcza nasz organizm. Z badań (...) wynika, że skwalen, zawarty w oliwie z oliwek wykazuje działanie chroniące przed tworzeniem i rozwojem komórek rakowych. Wykazano, że działanie β-sitosterolu na komórki nabłonka polega na zwiększeniu apoptozy, czyli samozniszczeniu komórek rakowych. Badacze zaobserwowali, że β-sitosterol zmniejszył wzrost raka prostaty o 24%. (fragment opracowania S.A. Gheribi "Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek" Uniwersytet Łódzki, 2007) Ekologiczna oliwa z oliwek EXTRA VIRIGIN 100 ml ARISTEON Kraj pochodzenia: Grecja Zawartość:100 ml Producent: MILL ARISTAION | LITHAKIA - ZAKYNTHOS SOULIS - XAIKALIS & SIA EPE Dystrybutor: Bio Organic Foods, ul. Słoneczna 4, 16-001 Ignatki Przechowywanie: Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Data minimalnej trwałości: 28.11.2025r. DLACZEGO GRECKA OLIWA Z OLIWEK JEST NAJLEPSZA? - PRZECZYTAJ

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Aristeon
Rodzaj
  • Oliwa z oliwek