Zielonki Bio Siemię Lniane Len Brązowy Eko Nasiona Lnu 500G Sułkowice

Co to jest siemię lniane Siemię lniane pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Kształtem przypomina ziarna sezamu. Od wieków znane jest ze swych niepowtarzalnych właściwości i korzyści zdrowotnych. Siemię lniane pełne jest składników odżywczych, kwasów omega – 3, przeciwutleniaczy, minerałów oraz …

od 16,99 Najbliżej: 26 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Co to jest siemię lniane Siemię lniane pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Kształtem przypomina ziarna sezamu. Od wieków znane jest ze swych niepowtarzalnych właściwości i korzyści zdrowotnych. Siemię lniane pełne jest składników odżywczych, kwasów omega – 3, przeciwutleniaczy, minerałów oraz niezbędnych witamin. Uprawiane już w czasach Mezopotamii. Dzięki swoim właściwościom odżywczym stało się podstawowym elementem diety entuzjastów zdrowia na całym świecie. Czas do nich dołączyć, by czerpać radość z życia będąc w pełni sił. Dlaczego siemię lniane jest tak cenne dla naszego organizmu Siemię lniane bogate jest przede wszystkim w kwas oleinowy, który zawiera glicerydy kwasów nienasyconych (m. in. linolenowego, linolowego),a także jest najlepszym źródłem kwasów omega – 3. Len jest również doskonałym źródłem witaminy E, która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Ponadto, nasiona lnu bogate są w mangan, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk i selen. Ze względu na ogromną ilość witaminy B, głównie folianów zalecane jest kobietom planującym ciążę, bądź już w niej będących. Zawiera również rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, związki śluzowe oraz białka i sterole. Jak to się je Optymalna ilość siemienia lnianego, którą powinno przyjmować się w ciągu dnia to 2 – 3 łyżeczki. Najlepiej jednak samodzielne mielić nasiona lnu tuż przed spożyciem, ponieważ nasz organizm nie będzie dobrze trawił całych i suchych nasion. Ponieważ zmielone siemię lniane nie ma żadnego smaku, dlatego możemy dodawać je praktycznie do każdej potrawy, np. do jogurtów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych, do domowych wypieków chleba albo ciastek, musli, sosów, zup, a nawet jako posypka na kanapki lub sałatki. Najlepiej jednak spożywać siemię lniane po jego wcześniejszym namoczeniu w wodzie. Nasiona powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. 1 – 2 łyżeczki ziarenek należy zalać 250 ml gorącej wody, przykryć talerzykiem na 15 minut, ostudzić i wypić. Uzyskany napar pić rano i wieczorem. Zalane siemię lniane najlepiej jest przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Można również przygotować odwar z nasion siemienia lnianego. W takim przypadku łyżkę ziaren należy zalać szklanką letniej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie odstawić do wystygnięcia. Pić po pół szklanki 2 razy dziennie, najlepiej między posiłkami. A jakieś inne zastosowanie Wywar z siemienia to również znakomita maseczka na włosy. 2 – 3 łyżeczki ziaren należy zalać szklanka wody i gotować przez kilka minut. Powstały „żel” odcedzamy i nakładamy na umyte, wilgotne włosy. Masujemy przez chwilę i trzymamy przez 30 – 40 minut. Po tym czasie dokładnie spłukujemy. Jeżeli zostanie nam trochę „żelu" z ziaren, można moczyć w nim paznokcie, przez 10 – 15 minut. Po takich zabiegach staną się one twarde i mocne. Siemię lniane mielone W ofercie naszego sklepu nie znajdziesz siemienia lnianego w postaci mielonej. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Siemię lniane mielone bardzo szybko się utlenia i zanim trafi do Twojej kuchni, straci większość swoich właściwości. Na szczęście jest wiele sposobów jak je zmielić w domu. Wszystkiego dowiesz się z tego wpisu na blogu: Nie kupuj mielonego siemienia lnianego! Ze względu na zmiany prawa od 1 Stycznia 2023: Używać wyłącznie do gotowania i pieczenia. Nie spożywać na surowo!

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Anagram
Typ produktu
  • Ziarno