Czarny bez. Uzdrawiająca moc Sułkowice

Czarny bez rośnie niemalże na wyciągnięcie ręki - w twoim ogrodzie, w parku, w lesie. Nasze babcie robiły z niego soki i podawały go głównie na przeziębienie. Sok stosowano również w leczeniu grypy, w celu łagodzenia rozmaitych stanów zapalnych i objawów cukrzycy, a także jako lek moczopędny (np. …

od 25,96 Najbliżej: 27 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Czarny bez rośnie niemalże na wyciągnięcie ręki - w twoim ogrodzie, w parku, w lesie. Nasze babcie robiły z niego soki i podawały go głównie na przeziębienie. Sok stosowano również w leczeniu grypy, w celu łagodzenia rozmaitych stanów zapalnych i objawów cukrzycy, a także jako lek moczopędny (np. przy wysokim ciśnieniu czy obrzękach). Miał on też działać wzmacniająco, poprawiać odporność i być doskonałym remedium na kaszel. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że właściwości lecznicze czarnego bzu to nie bajki. Wykazano bowiem, że owoce czarnego bzu mają właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe (m.in. przeciwbakteryjne) i przeciwzapalne. W książce opisano liczne zastosowania czarnego bzu w profilaktyce i leczeniu różnych chorób. Jej autorka podpowiada też, w jaki sposób możesz wykorzystać te owoce w swojej kuchni i co możesz z nich przyrządzić, by poprawić swoje samopoczucie. Agata Lewandowska - dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary. Patronat medialny: Spis treści: Białe kwiaty, czarne jagody Bez karłowaty Czarny bez w kosmetyce i przemyśle spożywczym Gdy nasz organizm niedomaga Stan zapalny – nie tylko ból gardła Czym są szkodliwe wolne rodniki, o których tyle słyszy się w mediach? Niezwykłe wartości czarnego bzu Składniki czarnego bzu Czy polifenole czarnego bzu naprawdę działają? Tradycja a nauka – właściwości lecznicze czarnego bzu Czy czarny bez pomoże przy cukrzycy i otyłości? Właściwości antyrakowe owoców Czy czarny bez może być prebiotykiem? Zdrowie układu nerwowego i mózgu Inne doniesienia naukowe na temat czarnego bzu Czy czarny bez pomaga leczyć grypę i COVID-19? Czarny bez w naszej kuchni Zbieranie czarnego bzu Zatrucia czarnym bzem – na co trzeba uważać? Przepisy Najprostszy sok z czarnego bzu Dżem z czarnego bzu Syrop z bzu Dżem z czarnego bzu i jabłek Napój z kwiatów czarnego bzu Syrop z kwiatów czarnego bzu Kwiaty czarnego bzu w cieście Mleko z kwiatami czarnego bzu Kompot z czarnego bzu Mus z owoców czarnego bzu Kisiel z owoców czarnego bzu Budyń z kwiatów czarnego bzu Galaretka z soku z czarnego bzu Konfitura z czarnego bzu Chutney z czarnego bzu Wybrana bibliografia

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Agata Lewandowska
Wybrani autorzy
  • Agata Lewandowska
Rok wydania
  • 2024
Wybrane wydawnictwa
  • RM
Kategorie
  • Nauki przyrodnicze
Ilość stron
  • 120
Format
  • PDF
  • MOBI
  • EPUB