Dietetyka kliniczna Strumień

Dietetyka kliniczna (książka) Autor: Marian Grzymisławski Wydawnictwo: PZWL Rok wydania: 2025 Oprawa: miękka Liczba stron: 670 Format: 16.5 x 23.5 cm Numer ISBN: 978-83-01-24399-9 Kod paskowy (EAN): 9788301243999 Książka "Dietetyka kliniczna" - opis "Dietetyka kliniczna", pod redakcją prof. dr hab. …

od 189,05 Najbliżej: 43 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Dietetyka kliniczna (książka) Autor: Marian Grzymisławski Wydawnictwo: PZWL Rok wydania: 2025 Oprawa: miękka Liczba stron: 670 Format: 16.5 x 23.5 cm Numer ISBN: 978-83-01-24399-9 Kod paskowy (EAN): 9788301243999 Książka "Dietetyka kliniczna" - opis "Dietetyka kliniczna", pod redakcją prof. dr hab. n. med. Mariana Grzymisławskiego, to jedno z najważniejszych i najbardziej wszechstronnych opracowań poświęconych żywieniu człowieka w medycynie. Najnowsze, drugie wydanie zostało w pełni zaktualizowane i rozszerzone, tak aby odzwierciedlało aktualne wytyczne naukowe oraz współczesne standardy postępowania dietetycznego. Publikacja w sposób przystępny, a jednocześnie bardzo merytoryczny, omawia zasady prawidłowego żywienia w zdrowiu oraz w przebiegu chorób przewlekłych i ostrych. Autorzy - doświadczeni lekarze i dietetycy - przedstawiają zarówno podstawy fizjologii i patofizjologii żywienia, jak i szczegółowe zalecenia dotyczące żywienia doustnego, dojelitowego, pozajelitowego, suplementacji oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. W książce znajduje się kompleksowe omówienie żywienia na różnych etapach życia (dzieci, dorośli, seniorzy), a także w szerokim spektrum chorób - od cukrzycy, otyłości i chorób sercowo-naczyniowych po zaburzenia odżywiania, nowotwory, schorzenia neurologiczne, nerek czy przewodu pokarmowego. Liczne tabele, ryciny i praktyczne zestawienia ułatwiają szybkie odnalezienie kluczowych informacji, czyniąc publikację niezwykle użytecznym narzędziem w codziennej praktyce klinicznej. Książka skierowana jest do dietetyków, lekarzy, pielęgniarek, farmaceutów, studentów nauk medycznych oraz wszystkich, którzy pragną w sposób profesjonalny i oparty na dowodach naukowych zgłębić temat żywienia w zdrowiu i chorobie.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Marian Grzymisławski
Format
  • 16.5x23.5cm
Rok wydania
  • 2025
Ilość stron
  • 670
Okładka
  • Miękka
ISBN
  • 9788301243999
Wybrane wydawnictwa
  • PZWL Wydawnictwo Lekarskie