Browin Kultury Bakterii Do Kiełbas Dojrzewających 2g Środa Śląska

4,94
8 opinii

Kultury bakterii do kiełbas dojrzewających - 2 g Mięsne wyroby dojrzewające na wyciągnięcie ręki — już od dziś możesz cieszyć się własnymi, przygotowanymi w domu kiełbasami dojrzewającymi. Kultury bakterii umożliwią Ci przygotowanie m.in. chorizo, salami, palcówki. Kiełbasa dojrzewająca już w 10-14 …

od 8,95 Najbliżej: 34 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Kultury bakterii do kiełbas dojrzewających - 2 g Mięsne wyroby dojrzewające na wyciągnięcie ręki — już od dziś możesz cieszyć się własnymi, przygotowanymi w domu kiełbasami dojrzewającymi. Kultury bakterii umożliwią Ci przygotowanie m.in. chorizo, salami, palcówki. Kiełbasa dojrzewająca już w 10-14 dni — idealnie dobrane kultury bakterii pozwalają na przeprowadzenie szybkiego, a co najważniejsze bezpiecznego dojrzewania wędlin i kiełbas w domowych warunkach! Dodatkowe bezpieczeństwo — przy wykorzystaniu naszych kultur bakterii do kiełbas dojrzewających masz pewność, że Twoje swojskie wyroby są chronione i zabezpieczone przed rozwojem szkodliwych bakterii. Charakterystyczny smak i aromat — produkt nie tylko przyśpiesza dojrzewanie mięs, ale nadaje im również szczególny i niepowtarzalny zapach oraz walory smakowe, które zachwycą wszystkich Twoich bliskich. Na 10 kg mięsa — fiolka kultur bakterii do kiełbas dojrzewających pozwoli Ci na przygotowanie, ok 7 kg ulubionych gotowych wyrobów dojrzewających! Idealnie dobrane kultury bakterii umożliwiające szybkie i bezpieczne dojrzewanie domowych kiełbas, np. chorizo lub salami. Kultury bakterii zabezpieczają również przygotowywane wyroby przed rozwojem szkodliwych bakterii i nadają im charakterystycznego smaku oraz aromatu dojrzewających kiełbas. Fiolka wystarcza na 10 kg mięsa. Przepis na 5 kg kiełbasy typu chorizo.Składniki:2 kg łopatki, 2 kg szynki, 0,5 kg wołowiny, 0,5 kg tłustego boczku, 200 ml zimnej wody, 75 g soli niejodowanej (3,5 łyżki), 15 g mielonej papryki ostrej (5 łyżeczek), 10 g mielonego pieprzu czarnego (3,5 łyżeczki), 7,5 g mielonej papryki czerwonej (2,5 łyżeczki), 7,5 g papryki czerwonej słodkiej wędzonej (2,5 łyżeczki), 6 g cukru (1 kopiasta łyżeczka), 5 g mielonego pieprzu białego (1,5 łyżeczki), 5 g czosnku granulowanego (1,5 łyżeczki), 2 g oregano (2 łyżeczki), 200 ml wina czerwonego wytrawnego, jelita wieprzowe, 1 g kultur bakterii (0,5 fiolki). Przepis: Łopatkę i szynkę zmiel na dużych oczkach o rozmiarze 10-12 mm lub za pomocą szarpaka. Boczek zmiel na oczkach 2 mm. Wołowinę zmiel dwukrotnie na oczkach 2 mm i wyrób ją z 200 ml zimnej wody, aż do otrzymania białego kleiku. Wszystkie rodzaje mięsa wymieszaj, dodaj przyprawy i dobrze wyrób dodając 200 ml wina. Całość odstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie połowę zawartości fiolki wsyp do 10 ml zimnej wody, dobrze wymieszaj, dodaj do mięsa i dobrze wyrób. Za pomocą maszynki do nadziewania napełnij dość ciasno jelita farszem. Kiełbasę pozostaw do obsuszenia przez ok. 2 dni w temperaturze do 22°C, najlepiej w pozycji wiszącej, np. na stojaku wędliniarskim. Pozwoli to na aktywację dodanych bakterii. Po obsuszeniu przełóż kiełbasę do wędzarni i wędź ją w temperaturze 30-35°C przez 3 godziny. Do wędzenia użyj owocowych zrębków (czereśni lub śliwy). Następnie kiełbasę pozostaw na wieszaku w temperaturze do 22 °C przez kolejne 2 dni. Po tym czasie dla uzyskania najlepszego efektu zapakuj kiełbasę próżniowo i pozostaw w lodówce (+7°C) przez min. 6 dni. Zamiast pakowania próżniowego, kiełbasę można przechowywać w temp. +7'C i wilgotności ok. 85% w naczyniu z ociekaczem oraz z dostępem powietrza. Cały proces przygotowania kiełbasy zajmie Ci 10 dni. Dla uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku możesz wydłużyć okres dojrzewania. Składniki: Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Lactobacillus curvatus, Lactobacillus sakei Przechowywać w temperaturze : ≤ -17°C Producent: Browin Długość: 10 cm Szerokość: 0,5 cm Wysokosć: 10 cm Masa: 2 g Wydajność: na 10 kg mięsa Przeznaczenie: do dojrzewającej kiełbasy typu chorizo, salami Czas procesu: gotowe już nawet w 10 dni Przepis na 5 kg kiełbasy typu chorizo.Składniki:2 kg łopatki, 2 kg szynki, 0,5 kg wołowiny, 0,5 kg tłustego boczku, 200 ml zimnej wody, 75 g soli niejodowanej (3,5 łyżki), 15 g mielonej papryki ostrej (5 łyżeczek), 10 g mielonego pieprzu czarnego (3,5 łyżeczki), 7,5 g mielonej papryki czerwonej (2,5 łyżeczki), 7,5 g papryki czerwonej słodkiej wędzonej (2,5 łyżeczki), 6 g cukru (1 kopiasta łyżeczka), 5 g mielonego pieprzu białego (1,5 łyżeczki), 5 g czosnku granulowanego (1,5 łyżeczki), 2 g oregano (2 łyżeczki), 200 ml wina czerwonego wytrawnego, jelita wieprzowe, 1 g kultur bakterii (0,5 fiolki).Przepis: Łopatkę i szynkę zmiel na dużych oczkach o rozmiarze 10-12 mm lub za pomocą szarpaka. Boczek zmiel na oczkach 2 mm. Wołowinę zmiel dwukrotnie na oczkach 2 mm i wyrób ją z 200 ml zimnej wody, aż do otrzymania białego kleiku. Wszystkie rodzaje mięsa wymieszaj, dodaj przyprawy i dobrze wyrób dodając 200 ml wina. Całość odstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie połowę zawartości fiolki wsyp do 10 ml zimnej wody, dobrze wymieszaj, dodaj do mięsa i dobrze wyrób. Za pomocą maszynki do nadziewania napełnij dość ciasno jelita farszem. Kiełbasę pozostaw do obsuszenia przez ok. 2 dni w temperaturze do 22°C, najlepiej w pozycji wiszącej, np. na stojaku wędliniarskim. Pozwoli to na aktywację dodanych bakterii. Po obsuszeniu przełóż kiełbasę do wędzarni i wędź ją w temperaturze 30-35°C przez 3 godziny. Do wędzenia użyj owocowych zrębków (czereśni lub śliwy). Następnie kiełbasę pozostaw na wieszaku w temperaturze do 22 °C przez kolejne 2 dni. Po tym czasie dla uzyskania najlepszego efektu zapakuj kiełbasę próżniowo i pozostaw w lodówce (+7°C) przez min. 6 dni. Zamiast pakowania próżniowego, kiełbasę można przechowywać w temp. +7'C i wilgotności ok. 85% w naczyniu z ociekaczem oraz z dostępem powietrza. Cały proces przygotowania kiełbasy zajmie Ci 10 dni. Dla uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku możesz wydłużyć okres dojrzewania.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Browin

Opinie Browin Kultury Bakterii Do Kiełbas Dojrzewających 2g Środa Śląska

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,94 na podstawie 8 opinii
  • G...r
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Produkt bardzo dobry ... Szybka dostawa ,polecam sprzedawcę.
  • c...k
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    póki co - dojrzewaja w wedlinach
  • j...4
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Jeszcze nie użyłam
  • z...h
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Super!!
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • w...1
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    POLECAM
    • aromat
    • jakość
    • smak