Nowoczesny inżynier. Podstawy inżynierii produkcji Sosnowiec

Nowoczesny inżynier. Podstawy inżynierii produkcji. KaBe S.C.Wydawnictwo i Handel Książkami Ean:9788365382603 ISBN: 9788365382603 Autor: Kruszewska Monika Oprawa: br Rok wydania: 2020 Format: a5 Stron: 302 W książce opisano współczesne podstawy inżynierii zarządzania, dążenie do doskonałości jako …

od 66 Najbliżej: 15 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Nowoczesny inżynier. Podstawy inżynierii produkcji. KaBe S.C.Wydawnictwo i Handel Książkami Ean:9788365382603 ISBN: 9788365382603 Autor: Kruszewska Monika Oprawa: br Rok wydania: 2020 Format: a5 Stron: 302 W książce opisano współczesne podstawy inżynierii zarządzania, dążenie do doskonałości jako drogę do poprawy procesów oraz zarządzanie projektami. Adresatami książki są inżynierowie zatrudnieni w różnych działach gospodarki (w przemyśle, budownictwie, rolnictwie i innych), a także studenci wyższych uczelni odpowiednich kierunków. Spis treści Wstęp DZIAŁ I - Podstawy zarządzania. Inżynieria produkcji 1. Historia zarządzania 1.1. Rewolucja przemysłowa 1.2. Klasyczna szkoła zarządzania 1.3. Szkoła behawioralna 1.4. Szkoła ilościowa 1.5. Szkoła systemowa 2. Funkcje zarządzania 2.1. Planowanie 2.2. Organizowanie 2.3. Motywowanie 2.4. Kontrola 3. Współczesne metody zarządzania 3.1. Reenginieering 3.2. Benchmarking 3.3. Outsourcing 3.4. Lean Management 3.5. Zarządzanie przez jakość - Total Quality Management 3.6. Time Based Management 3.7. Organizacja oparta na wiedzy 3.8. Organizacje wirtualne i sieciowe 4. System produkcyjny. Wejścia i wyjścia 4.1. Wejścia i wyjścia systemu produkcyjnego 5. Otoczenie makro i mikro systemu produkcyjnego 5.1. Makrootoczenie 5.2. Mikrootoczenie 6. Klasyfikacja procesów produkcyjnych 6.1. Podstawowy proces wytwórczy - elementy składowe i jego rodzaje 7. Typy, formy i odmiany organizacji produkcji 8. Planowanie i sterowanie produkcją. Zapasy 8.1. Prognozowanie popytu 8.2. Prognozowanie produkcji 8.3. Sterowanie produkcją 8.4. Zapasy 8.5. Wybrane techniki planowania i sterowania produkcją i zapasami 8.5.1. Planowanie i sterowanie ilościowo-terminowe -CPM 8.5.2. Planowanie i sterowanie zasobami 9. Cykl produkcji 10. Obliczenia produkcyjne 10.1. Obliczenia orientacyjne 10.2. Obliczenia szczegółowe 10.3. Skuteczność i efektywność wykorzystania zasobów 11. Podstawy marketingu 11.1. Analiza SWOT 11.2. Marketing-mix 12. Jakość 13. Przemysł 4.0 Rozdział powstał przy współpracy z mgr inż. Anną Olejnik DZIAŁ II - LEAN - Dążenie do doskonałości 1. Historia 2. Lean, Six Sigma a może Kaizen? Dążenie do doskonałości nowoczesnych procesów 2.1. Lean Manufacturing 2.1.1. Wartość 2.1.2. Strumień wartości 2.1.3. Ciągły przepływ 2.1.4. Ssanie 2.1.5. Doskonałość - Kaizen 2.2. Six Sigma 2.2.1. Metoda DMAIC 2.2.2. Skuteczność, efektywność, sprawność 2.3. 5S 2.4. TPM 2.5. JIT 2.5.1. Kanban 2.5.2. SMED 2.6. Raport A3 DZIAŁ III - Zarządzanie projektami 1. Wprowadzenie do zarządzania projektami 1.1. Projekt i jego cechy 1.2. Rodzaje projektów 1.3. Triada projektu 2. Etapy zarządzania projektem 2.1. Metodyki zarządzania projektami 2.2. Role w projekcie 2.3. Procesy zarządzania projektem 2.3.1. Cykl życia 2.3.2. Rozpoczęcie 2.3.3. Planowanie 2.3.4. Realizacja i monitorowanie 2.3.5. Zamknięcie 2.3.6. Zasady dobrej współpracy 2.4. Zarządzanie projektem 3. Projekt budowy domu jednorodzinnego - przykład projektu Podsumowanie Literatura

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Kruszewska Moni
Wybrane wydawnictwa
  • KaBe
Okładka
  • Miękka
Rok wydania
  • 2020
Ilość stron
  • 302
ISBN
  • 9788365382603
Model
  • miękka