Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska Solec Kujawski

4,93
7 opinii

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to …

od 33,69 Najbliżej: 9,7 km

Liczba ofert: 11

Oferta sklepu

Opis

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. Italia dla zielonych to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie. Alicja Rokicka – z wykształcenia graficzka. Prowadzi jeden z najstarszych, najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o tematyce wegańskiej w Polsce. „Wegan Nerd” wypełniony jest oryginalnymi, autorskimi przepisami, a potrawy ilustrowane są apetycznymi zdjęciami. Ponad połowę swojego życia nie je mięsa i świetnie się z tym czuje. Od pięciu lat podróżuje z warsztatami po całej Polsce, ucząc ludzi i zachęcając ich do roślinnego, zdrowego i kolorowego gotowania, pełnego wyrafinowanych smaków i miłości. Entuzjastka słonecznej Italii, pizzy, celebrowania życia i wspólnego biesiadowania. W wolnych od gotowania chwilach poszukuje kulinarnych inspiracji lub wyleguje się z kotką Mafią na balkonie w samym sercu krakowskiego Kazimierza. Nakładem wydawnictwa Marginesy ukazała się jej książka Świętujemy! (2019) Italia dla zielonych – Roślinna kuchnia włoska Odkryj bogactwo włoskiej kuchni roślinnej, która zachwyca smakiem i różnorodnością. Ta publikacja to nie tylko zbiór przepisów, ale prawdziwa podróż po kulinarnych tradycjach Włoch, gdzie warzywa, strączki i owoce odgrywają główną rolę. Dla kogo jest ta książka? Miłośnicy kuchni roślinnej Osoby poszukujące zdrowych przepisów bezmięsnych Entuzjaści włoskiej kultury kulinarnej Osoby chcące wzbogacić swoje umiejętności kulinarne Co zyskasz dzięki tej publikacji? Przepisy na tradycyjne włoskie dania roślinne Inspiracje do tworzenia zdrowych posiłków Wiedzę o regionalnych specjałach i ich historii Pomysły na wyjątkowe desery i aperitify Kluczowe tematy i obszary Roślinne dania regionalne Włoch Przepisy na makarony i dania główne Desery i napoje typowe dla włoskiej kuchni Tradycyjne składniki i techniki kulinarne O Autorze Alicja Rokicka to pasjonatka kuchni roślinnej, która z zamiłowaniem odkrywa smaki i tradycje kulinarne. Jej doświadczenie i wiedza sprawiają, że potrafi w przystępny sposób przybliżyć czytelnikom bogactwo włoskiej kuchni. O Wydawcy Wydawnictwo Marginesy to uznany wydawca, który specjalizuje się w literaturze kulinarnej oraz poradnikach. Dzięki starannie dobranym publikacjom, Marginesy inspirują do odkrywania nowych smaków i kulinarnych tradycji. Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktuWydawnictwo Marginesy Sp. z o.o.Mierosławskiego 11a01-527 Warszawamarginesy@marginesy.com.pl226630275

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Alicja Rokicka
Wybrani autorzy
  • Alicja Rokicka
Wybrane wydawnictwa
  • Marginesy
Okładka
  • Miękka
Rok wydania
  • 2021
Ilość stron
  • 320
Tematyka
  • Kuchnia włoska
ISBN
  • 9788366863552

Opinie Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska Solec Kujawski

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,93 na podstawie 7 opinii
  • m...2
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Genialna. Proste przepisy, niewymyślne produkty, smaczne potrawy, bardzo wygodny spis treści - nie po nazwie, a po głównych produktach użytych w potrawie. To bardzo ułatwia problem zalegających warzyw w lodówce:)
  • j...o
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bardzo ciekawa publikacja dla miłośników kuchni włoskiej. I nie tylko. Dla tych co kochają warzywa
  • w...y
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    bardzo fajna książka
  • q...6
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    bardzo ciekawa
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania
  • a...r
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Mega polecam