Ogniochron Ogpn-3Xabf - Gaśnica Pianowa Słomniki

Gaśnica pianowa o pojemności 3 litrów została zaprojektowana do zabezpieczania pomieszczeń, gdzie istnieje szczególne zagrożenie pożarami olejów i tłuszczów jadalnych. Jest szeroko stosowana w gastronomii, a także w obiektach użyteczności publicznej, biurach, halach produkcyjnych, szkołach, …

od 214,13 Najbliżej: 20 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Gaśnica pianowa o pojemności 3 litrów została zaprojektowana do zabezpieczania pomieszczeń, gdzie istnieje szczególne zagrożenie pożarami olejów i tłuszczów jadalnych. Jest szeroko stosowana w gastronomii, a także w obiektach użyteczności publicznej, biurach, halach produkcyjnych, szkołach, magazynach cieczy palnych oraz portach lotniczych. W porównaniu z gaśnicami proszkowymi, gaśnice płynowe są bardziej ekologiczne i znacznie łatwiejsze do czyszczenia po użyciu. Gaśnica kuchenna W kuchni najczęściej spotykamy się z największym zagrożeniem pożarów materiałów stałych (A), cieczy i materiałów topiących się (B) oraz pożarów tłuszczów i olejów jadalnych (F). Wtedy zalecamy stosowanie gaśnic i urządzeń płynowych ze środkiem gaśniczym w postaci płynu ABF. Gaśnice płynowe posiadają najwyższą skuteczność gaśniczą w gaszeniu pożarów z grupy F, czyli palnych tłuszczy i olejów jadalnych (np. rozgrzanego oleju na patelni). Gaśnica gastronomiczna gasi także urządzenia elektryczne pod napięciem do 1000 V. Gaśnica gasi Pożary materiałów stałych (np. drewna, papieru, tkaniny). Pożary cieczy i materiałów topiących się (np. benzyny, farb). Pożary tłuszczów i olejów jadalnych (np. oleju na patelni). Pożary urządzeń elektrycznych do 1.000V. Statystyki Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej mówią, iż w 2024 roku wybuchło 2.372 pożarów obiektów użyteczności publicznej (wzrost 5% r/r 2023), 2.208 pożarów obiektów produkcyjnych (wzrost 4% r/r 2023) oraz 830 pożary obiektów magazynowych (spadek r/r o 5%).Według zawodowych strażaków zdecydowaną większość pożarów dałoby się ugasić w zarodku,gdyby w obiekcie znajdowała się... gaśnica. źródło: www.gov.pl/web/kgpsp Cechy gaśnicy gastronomicznej GPN-3x ABF Łatwa i ergonomiczna w obsłudze. Szybka i skuteczna w gaszeniu. Ekonomiczna w utrzymaniu i obsłudze serwisowej. Zawór odcinający za wskaźnikiem ciśnienia ułatwia kontrolę gaśnicy. Konstrukcja zaworu umożliwia czasowe przerwanie gaszenia. Możliwość wielokrotnego napełniania. Zbiornik gaśnicy pokryty farbą poliestrową odporną na promienie UV. Wnętrze zbiornika zabezpieczone powłoką antykorozyjną. Produkowana zgodnie z wymaganiami rynku krajowego i unijnego w oparciu o certyfikowany system jakości ISO 9001. Spełnia wymagania normy europejskiej EN3 oraz Dyrektywy Bezpieczeństwa PED 2014/68/UE. Gaśnica posiada następujące dokumenty Karta charakterystyki środka gaśniczego Instrukcja użycia Certyfikat CE Atest PZH na środek gaśniczy Atest CNBOP Dane techniczne gaśnicy gastronomicznej 3l GPN-3x ABF: Skuteczność gaszenia 13A 89B 40F Masa środka gaśniczego 3 l Czynnik roboczy N2 Czas działania min. 12 s Ciśnienie próbne zbiornika 27 bar Ciśnienie robocze 15 bar Zakres temperatur stosowania +5 oC / +60 oC Masa całkowita ~4,8 kg Maks. napięcie gaszonego urządzenia 1000 V Całkowita wysokość 412 mm Średnica zbiornika 125 mm Sposób użycia gaśnicy gastronomicznej 3 kg Wyrwij zabezpieczenie – zawleczkę. Pozwoli to na odblokowanie gaśnicy. Skieruj końcówkę wylotową na źródło ognia. Nie należy celować w płomienie. Naciśnij dźwignię spustową, aby uwolnić środek gaśniczy. Omiataj strumieniem środka gaśniczego źródło ognia, dopóki ogień nie zgaśnie. Trzymaj gaśnicę pionowo.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Ogniochron
Rodzaj
  • Gaśnice pianowe