Ekogram Bio Ryż Basmati Biały Ekologiczny 1kg Sławków

O niezwykłości ryżu basmati Przed wielu wiekami, u podnóża najwyższego pasma górskiego na świecie – Himalajów, rolnicy wyhodowali odmianę ryżu, która dziś uchodzi za najlepszą na świecie. Zboże tej odmiany, zwane „księciem ryżu”, rodziło długie, śnieżnobiałe i cienkie ziarna, miało wspaniały …

od 30,99 Najbliżej: 46 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

O niezwykłości ryżu basmati Przed wielu wiekami, u podnóża najwyższego pasma górskiego na świecie – Himalajów, rolnicy wyhodowali odmianę ryżu, która dziś uchodzi za najlepszą na świecie. Zboże tej odmiany, zwane „księciem ryżu”, rodziło długie, śnieżnobiałe i cienkie ziarna, miało wspaniały orzechowy posmak i aromat. Nazwano je basmati – co znaczy: pachnący. Zalety nowej linii ryżu szybko zostały docenione przez smakoszy. Kiedy nadszedł XX wiek, „patentem” na ry ż basmati zaczęły się interesować koncerny – do tego stopnia, że doszło nawet do aktu biopiractwa, polegającego na tym, że jedna z amerykańskich korporacji postanowiła opatentować ryż basmati jako swój wynalazek. Przez świat przetoczyła się fala protestów i dlatego „książę ryżu” nie podległ pod amerykański patent i nadal pozostaje efektem pracy pakistańskich i indyjskich rolników. Jak wykorzystać ryż basmati? Produkt ten stanowi doskonałą bazę do wszelkich dań z kuchni azjatyckiej. Pilawy, risotta, zapiekanki, zupy, wypieki – to tylko przykłady zastosowań tego zboża. Ekologiczny ryż basmati powinien stać się obowiązkowym składnikiem menu wegan i wegetarian oraz osób uczulonych na gluten. Piękne, długie ziarna są bardzo eleganckie – dlatego po ugotowaniu na sypko będą efektownym dodatkiem do sałatek. Ryż basmati biały Doskonała odmiana ryżu - ryż basmati biały - może być składnikiem potraw, które są słodkie lub słone. Ma nie tylko niski indeks glikemiczny, ale również jest mało kaloryczny i z powodzeniem może być stosowany przez osoby na diecie. Odpowiednio przygotowany do spożycia ryż basmati biały jest cennym źródłem wartościowych składników. Może być spożywany zarówno przez osoby, które dbają o linię, jak i osoby, które wykluczyły gluten ze swojej diety. Po ugotowaniu ryżu, jego ziarenka o śnieżnobiałym kolorze są sypkie i nie kleją się. Ten rodzaj ryżu szczególnie dobrze będzie komponował się jako dodatek do owoców morza czy ryb. Jak ugotować sypki ryż bez torebki?

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Ekogram