KUCHNIA GÓRALSKA. POLSKA KUCHNIA REGIONALNA Skępe

KUCHNIA GÓRALSKA. POLSKA KUCHNIA REGIONALNA Praca zbiorowa Oprawa: twarda Ilość stron: 144 ISBN: 9788311139947 Rok wydania: 2015 Wydawnictwo: BELLONA Stan: nowa, mozliwe niewielkie ślady magazynowania Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, …

od 35,92 Najbliżej: 0,1 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

KUCHNIA GÓRALSKA. POLSKA KUCHNIA REGIONALNA Praca zbiorowa Oprawa: twarda Ilość stron: 144 ISBN: 9788311139947 Rok wydania: 2015 Wydawnictwo: BELLONA Stan: nowa, mozliwe niewielkie ślady magazynowania Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich deserów należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz...

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Wybrani autorzy
  • Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa
  • Bellona
Okładka
  • Twarda
Rok wydania
  • 2015
Ilość stron
  • 144
Tematyka
  • Alkohole
  • Kuchnia polska
ISBN
  • 9788311139947